Krf til kamp for kontantstøtten

Sentralstyret og fylkesledere i Krf holder i kveld møte om lokale mottiltak til Regjeringens fjerning av kontantstøtte for toåringer.

Krf vil innføre lokal kontantstøtte flere steder i landet etter at Regjeringen fjernet støtten til toåringene. I kveld møtes partitoppene for å diskuterer saken.

Les også:

Les også

Barn mellom 2 og 3 år mister kontantstøtten

Flere Krf-lag har sagt at de akter å bruke kommunens barnehagepenger til lokal kontantstøtte for toåringer etter at Regjeringen i helgen annonserte at støtten fjernes fra august 2012.

— Bergen KrF vil gå motsatt vei. Vi vil tilby en kommunal kontantstøtte for 1- og 2-åringer. Vi vil gi 2-åringene den kontantstøtten Regjeringen tar fra dem. Det er bare flott at en del foreldre ønsker å være mer sammen med 2-åringene sine, skrev Bergens-byråden Filip Rygg i sin blogg lørdag.

Også i Froland i Aust-Agder ønsker Krf å innføre lokal kontantstøtte. Fylkesleder og førstekandidat i Froland kommune, Ove Gundersen, sier partiet vil doble kontantstøtten til ettåringer til 7000 kroner måneden, og heve støtten til toåringer til 5000 i måneden.

- Aktuelt flere steder

Kommunikasjonssjef Mona Høvseth i Krf sier fylkesledere og sentralstyret i partiet skal ha møte i kveld, hvor de skal diskutere responsen til fjerningen av kontantstøtten.

- Er det aktuelt å gjøre forslaget om lokal kontantstøtte landsdekkende?

- Forslaget fra Bergen kan være aktuelt flere steder. Men vi vil aldri styre fra sentralt hold hva man gjør lokalt, sier Høvseth til Aftenposten.no.

Hun sier løftet i tillegg til Bergen trolig vil være mest aktuelt i Agder og i Rogaland, der partiet står sterkest. Hun understreker også at behovet for kontantstøtte varierer ettersom hvor mange barnehageplasser som mangler i de forskjellige kommunene.

- Snøball som ruller

Barnehagebyråd Filip Rygg i Bergen sier til Aftenposten.no at den lokale kontantstøtten ikke er noen utfordring rent økonomisk, fordi kontantstøtte er langt billigere enn barnehageplass.

Rygg sier han har fått flere telefoner fra partikolleger etter utspillet lørdag.

- Jeg tror dette er en snøball som vil rulle flere steder i landet. Jeg tror fjerningen oppleves som veldig provoserende fra den sittenede regjeringen, og begrunnelsen oppleves også som veldig virkelighehetsfjern, sier han - på vei til å hente treåringen sin i barnehagen.

- Sjokkmelding

I Bergen mottar foreldre kontantstøtte for 450 toåringer. Rygg understreker at Bergen har innfridd barnehageretten de siste tre årene, og at kommunen også skal klare å skaffe plasser til barna som nå mottar kontantstøtte.

- Men dette er en sjokkmelding til mange kommuner, som på ni måneder skal bygge flere tusen plasser til foreldre som ikke vil ha barna sine i barnehagen. SV gambler med barnehageretten, sier Rygg.

Tidligere Krf-leder og statsminister Kjell Magne Bondevik sier at kontantstøtten var en viktig familiepolitisk reform i hans statsministertid.

- Jeg synes selvsagt at det er skuffende, men ikke overraskende, at det blir tuklet med den. Jeg mener at den nå blir dårligere. Men utover det vil jeg overlate til den nåværende KrF-ledelsen å kommentere saken, sier Bondevik til Aftenposten.no.

- Kan forsømme utbyggingen

Barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken sier Regjeringen aldri hadde fjernet kontantstøtten for toåringene om de ikke følte seg trygge på at kommunene villle klare å bygge ut nok barnehageplasser. Han mener tvert om at det er Krf som gambler med barnehageretten hvis de innfører lokal kontantstøtte.

- Jeg tror det er stor risiko for at de kan forsømme barnehageutbyggingen, og at barn som har hatt rett til barnehageplass mister den, fordi Krf bruker opp pengene til kontantstøtte, sier han.

— I Bergen er det dessuten en viktig utfordring at mange barn får plass langt unna der de bor, noe som fører til praktiske vansker i hverdagen til småbarnsfamiliene. Jeg synes det er viktigere at Krf gjør noe med det der de har makt, legger han til.

- Ingen ting med valgkampen å gjøre

SV har hatt fjerning av kontantstøtte som et viktig mål helt siden partiet gikk inn i regjering for seks år siden. Nyheten ble sluppet dagen etter at flere partimålinger viste kriseoppslutning for SV - og dagen før partitoppene la ut på turné for å for kapre tilbake velgere i innspurten. Timingen har ikke gått upåaktet hen hos opposisjonspartiene.

- Tidspunktet har ingen ting med valgkampen å gjøre. Vi gjør dette nå fordi retten til barnehageplass er innført. Vi har brukt en del tid på å bli enige om en modell som alle kunne være fornøyd med. Vi måtte gjøre dette nå så vi sikrer at vi får gjennomført det i denne stortingsperioden - og for å sikre at vi fikk varslet foreldrene ett år i forkant, sier Lysbakken.

- Men det er beleilig for SV at dere fikk ut denne saken nå?

— Det er aldri negativt for SV at vi viser at vi får gjennomslag for det vi står for, sier Lysbakken.

Han viser til at en barnehageplass koster Froland kommune 174.000 kroner i året, mens kommunen får godtgjort 131.000 kroner i rammetilskudd fra staten per barnehageplass.