Politikk

Anmeldt for falske reiseregninger. Nå forlater Liadal Stortinget.

Hege Haukeland Liadal står ikke på Rogaland Aps liste foran stortingsvalget neste år. Aps nestleder Hadia Tajik (37) topper listen.

Stortingsrepresentant Hege Haukeland Liadal (Ap) som etterforskes for falske reiseregninger, her fra Gardermoen i april 2019.
  • Thomas Spence

Leder i Rogaland Aps valgkomité, Eirin Sund, sier at Hege Haukeland Liadal aldri var kandidat.

– Hege var ikke en kandidat, hun har ikke blitt foreslått fra noen lokallag eller AUF. Hun har i sluttfasen hatt en dialog med meg som leder av valgkomiteen og meddelt at hun heller ikke anså seg som en kandidat, sier Eirin Sund.

9. april 2019 publiserte Aftenposten den første av flere saker som dokumenterte hvordan Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Hege Haukeland Liadal hadde levert reiseregninger for reiser hun ikke hadde vært på, blåst opp avstander i kjøregodtgjørelseskrav og krevd penger for reiser med delvis privat innhold eller opphold i hjembyen.

Senere har Aftenposten dokumentert at dette har pågått i minst fire år.

10. april ble Liadal politianmeldt av Stortingets administrasjon for å urettmessig ha krevd utbetalt offentlige midler. Politiet har ennå ikke konkludert i etterforskningen.

Valgkomiteens forslag har stortingsrepresentant Torstein Tvedt Solberg (35) på annenplass, LOs Tove Elise Madland (55) på tredje, LOs Øystein Langholm Hansen (63) år på fjerde og Marte Eide Klovning (36), ordfører i Norges minste kommune målt i folketall, Utsira, på femte plass.

Liadal skriver i en SMS til NRK at hun alltid har stilt seg til disposisjon, men at situasjonen nå er vanskelig.

«Jeg håper derfor at reiseregning-saken kan finne sin avslutning så snart som mulig. Da blir det enklere for samtlige berørte, partiet, velgere og meg å ta stilling til veien videre», skriver hun i SMS-en.

Kommunelagene og AUF har frist frem til 30. september med å foreslå endringer. Nominasjonsmøtet i Rogaland Ap vedtar den endelige listen 21. november.

  • Les også: Politiet har ikke konkludert

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

  1. Hege Haukeland Liadal
  2. Stortinget
  3. Hadia Tajik