Politikk

NHO-barometer: En av tre bedrifter frykter konkurs

NHO-sjef Ole Erik Almlid (midten) sier at man «kan bli nedtrykt av de dystre tallene». – Undergangsstemning, sier han om næringslivet.

En av tre bedrifter svarer i NHOs medlemsundersøkelse at det nå er en reell risiko for at de kan gå konkurs. – Nå handler det om et være eller ikke være, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid.

  • Thomas Spence

Den fjerde medlemsundersøkelsen etter at koronakrisen brøt ut, viser et stadig mer nedslående bilde av pulsslagene i Bedrifts-Norge akkurat nå. Tallene er hentet inn torsdag og fredag denne uken.

– Det er blitt verre. Det kommer ikke overraskende, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid.

Han peker særlig på at så mange bedrifter ser konkursspøkelset foran seg. Det er første gang NHO har spurt om konkursfaren. Undersøkelsen viser at:

  • 56 prosent har gjennomført permitteringer (50 prosent forrige uke). 75 prosent svarer at det kan bli aktuelt å permittere ansatte om kort tid.
  • 4 prosent har gjennomført oppsigelser, mens 15 prosent har planer om oppsigelser.
  • Én av tre bedrifter (32 prosent) opplever en reell risiko for konkurs. Nesten halvparten (42 prosent) av de minste bedriftene (med ni eller færre ansatte) vurderer konkursrisikoen som reell.
  • Én av tre bedrifter (32 prosent) mangler penger til å betale regninger som forfaller om kort tid som følge av viruset (29 prosent i forrige uke).
  • 84 prosent har merket lavere etterspørsel eller kanselleringer av ordre som følge av koronaviruset. Forrige uke var tallet 82 prosent.

– Handler om eksistensen

– Det som ryster meg mest, er at hele 42 prosent blant de minste bedriftene vurderer konkurs som reelt, sier Almlid.

– Vil krisepakkene hindre at de går konkurs?

– De tiltakene vi har fått på plass, bør absolutt være med på å hindre konkurser. Hvis ikke må vi ha mer. Nå handler det om eksistensen for mange bedrifter. Og for din arbeidsplass. Det er dette som er virkeligheten.

Er krisen så stor at vi om nødvendig må fortsette å tappe Oljefondet og glemme handlingsregelen i overskuelig fremtid?

– Det er det vanskelig å svare på. Det er vanskelig å si hvor dette skal ende. Vi må gjøre det som må gjøres, for at sunne bedrifter kommer gjennom dette.

– NHO tror at kompensasjonsordningen som ble lansert fredag, vil hjelpe bedrifter som nå ikke har nok inntekter til å betale sine kostnader. Det var en viktig seier for oss. Samtidig er vi helt klart ikke i mål. Det trengs mer, sier Almlid.

Han sier man «kan bli nedtrykt av de dystre tallene».

– Jeg tror jo vi på en eller annen måte skal komme gjennom dette, men akkurat nå sitter jeg med en dystopisk følelse. En undergangsstemning. Men samtidig som vi prøver å redde bedriftene dag for dag, må vi også se hvor Norge skal være om noen år, sier han.

– Norge skjelver nå, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Folketomt på Youngstorget

LO-leder Hans Christian Gabrielsen opplever at NHO-undersøkelsen bekrefter bildet fra kontoret på toppen av Youngstorget: nesten folketomt og stengte butikker.

– Norge skjelver nå. Jeg har aldri sett lignende tilstander i norsk arbeidsliv. Dette er svært alvorlig, sier Gabrielsen.

I dagens situasjon tar LO-lederen, som til vanlig har et nøkternt språk, i bruk de sterkeste ord og bilder:

– Disse tallene bekrefter det vi hører fra våre tillitsvalgte og medlemmer. Det er helsvart norsk arbeidsliv vi ser nå. Og jeg tror at det vil bli verre i en periode, sier han.

Han er fornøyd med den siste krisepakken, men understreker at det trengs « nye og massive tiltak» fremover.

– Er dere klar for å tappe det som tappes må fra Oljefondet?

– Det er ingen gitt å si hvor mye vi er nødt til å bruke. Det eneste vi kan si sikkert, er at dette bare er starten. Det vil åpenbart bli behov for flere og kraftfulle tiltak. Jeg frykter at kostnaden kommer til å bli mye større hvis vi ikke bruker de store pengene riktig nå.

– Frykten for å miste jobben blant folk og frykten hos bedriftene sprer seg dessverre i takt med koronaviruset selv. LO har derfor hele tiden under denne krisen vært opptatt av å sikre arbeid og tryggheten til vanlige folk og til bedriftene, sier LO-lederen.

Les mer om

  1. Koronaviruset