Politikk

Dagbladet: Fiskeriministeren fikk dobbel lønn og feilinformerte kommunestyret

Fiskeriminister Geir-Inge Sivertsen (H) mottok lønn som både ordfører og statssekretær fra november i fjor. Til kommunestyret opplyste han at regjeringsarbeidet ikke skulle starte for fullt før årsskiftet, ifølge Dagbladet.

Fiskeriminister Geir-Inge Sivertsen (H) feilinformerte kommunestyret om hvor mye lønn han mottok.
  • Mone Celin Skrede
    Journalist

Fiskeriministeren fikk 120.000 i ordfører-etterlønn samtidig som han fikk full lønn som statssekretær, ifølge Dagbladet.

Sivertsen mottok også dobbel lønn fra det offentlige i fjor høst. Ifølge Dagbladet fortalte Sivertsen hjemkommunen sin at han ikke begynte for fullt som statssekretær før 1. januar 2020.

Han kom med opplysningen i sin søknad om etterlønn som ordfører. Den sendte han den 24. november, nesten tre uker etter at han hadde startet som statssekretær.

To godt betalte stillinger samtidig

Sivertsen ble sittende som ordfører i Lenvik i Troms, og hevet ordførerlønn, samtidig som han var i full gang som statssekretær i Oslo.

Dermed hadde han i november og desember 2019 to offentlige stillinger med opp mot millionlønn samtidig, skriver avisen. Statsministerens kontor bekrefter overfor Dagbladet at Sivertsen fikk første lønning fra dem 12. november 2019.

Ordførerlønnen er på 1024.000 kroner i året, mens statssekretærlønnen er på 994.000 i året.

Dagbladets opplysninger er også i tråd med utnevnelsesbrevet som ble sendt til Sivertsen 1. november 2019. Aftenposten har fått innsyn i dokumentet, der det står at «lønn fra og med 4. november 2019 vil bli utbetalt 12. november 2019».

I dokumentet fra kommunen står det at Sivertsen søkte om etterlønn som ordfører 24. november 2019. Ettersom etterlønnen på seks uker skulle utbetales fra årsskiftet, betyr det i praksis at Sivertsen mottok dobbel lønn av det offentlige i over tre måneder.

Dette dokumentet, datert 1. november 2019, viser at Sivertsen ble utnevnt til statssekretær med full lønn fra 4. november. Samtidig fortsatte han å motta lønn som ordfører.

Overfor Dagbladet har Sivertsen tidligere oppgitt følgende forklaring på hvorfor han skrev at han «tiltrådte for fullt» som statssekretær fra 1. januar 2020, når han fikk full lønn fra 4. november.

– Da jeg tiltrådte som statssekretær var jeg ordfører i Lenvik, noe jeg skulle være frem til årsskiftet etter avtalen om kommunesammenslåingen. Det var det jeg gjorde oppmerksom på.

Overfor Aftenposten gir Sivertsen denne forklaringen:

- Da jeg begynte som statssekretær avtalte jeg med statsråden at jeg frem til jul, som ordfører, skulle fullføre den pågående prosessen med å slå Lenvik kommunene sammen med nye Senja kommune. Den prosessen var ferdig med nyttår. Begge arbeidsgivere var innforstått med det.

Dagbladet skriver at fiskeriministeren ikke har besvart avisens spørsmål den siste uken.

Sivertsen har selv innrømmet at etterlønnen skulle ha vært avkortet, og han har sagt at han vil tilbakebetale pengene han ikke skulle ha hatt. Han ble 24. januar utnevnt til ny fiskeriminister i Solbergs regjering, etter at Frp valgte å trekke seg ut.

Les også

Hvorfor i all verden søkte fiskeriministeren om etterlønn? | Andreas Slettholm

SV: – Svært alvorlig

– Hvis Sivertsen har gitt feil informasjon til kommunestyret er det svært alvorlig. Jeg tenker vi må begynne å stille spørsmål om Sivertsen bevisst har gått inn for å sikre seg mest mulig lønn her, sier SVs Kari Elisabeth Kaski til Dagbladet.

Hun mener at vanlige folk mister tillit til politikerne i slike saker.

Erna Solberg har lagt en del skyld på reglene for etterlønn i kommunen, som hun mener har vært for utydelige. Solberg har bedt fiskeriministeren om å rydde opp, men har også vært klar på at hun har full tillit til ham.

Vi må begynne å stille spørsmål om Sivertsen bevisst har gått inn for å sikre seg mest mulig lønn her, sier SVs Kari Elisabeth Kaski.

– Det ser rett og slett ikke bra ut når en statssekretær, nå statsråd, har sikret seg både dobbeltlønn og etterlønn. Vi er så avhengig av folks tillit til politikere, men ved å opptre som om man ønsker å få flest mulig fordeler er Sivertsen med på å svekke den tilliten, sier Kaski til avisen.

– Trygdemottager ville fått ubetinget fengsel

Også Rødt-leder og stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes har hisset seg opp over Dagbladets avsløring om at Sivertsen mottok 120.000 kroner i etterlønn samtidig som han var i sving i regjeringsapparatet.

– Hadde en trygdemottager svindlet for over 1 G, som nå er 99.858 kroner, ville det blitt ubetinget fengsel, sa han til Aftenposten tidligere i uken.

Sivertsen har tidligere fått støtte fra jusprofessor Hans F. Marthinussen ved Universitetet i Bergen, som mener det er vanskelig å klandre Sivertsen for at kommunestyret godkjente søknaden om etterlønn.

– Etterlønnen ble gitt uten at det ble stilt noen krav. Utgangspunktet er at kommunen har ansvaret, sa han til Aftenposten onsdag.

Saken oppdateres

Les også

  1. Krever at fiskeriministerens regelstridige etterlønn får konsekvenser

  2. Fiskeriministeren fikk ordføreretterlønn mens han var statssekretær – kan være brudd på loven

  3. Krever 120.000 kroner av fiskeriministeren

  4. Etterlønnssøknadene renner inn til Erna Solberg etter Frp-exit fra regjeringen

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

  1. Dagbladet
  2. Lønn
  3. Geir-Inge Sivertsen