Politikk

Frisk Fabian Stang langer ut mot Høyres abort-innstramning

Torsdag ble Oslos ordfører Fabian Stang fraktet ut av rådhuset på båre etter et illebefinnende. Fredag ankom Stang Høyres landsmøte sammen med sin kone Catharina Munthe.
 • Karen Tjernshaugen
  Nyhetssjef
 • De gjorde noen sjekker, men alt var heldigvis i orden, så nå er jeg klar igjen, sier Stang.
Les også

Er du en ekte Høyre-velger?

Ta vår uhøytidelige quiz!Torsdag måtte Oslos ordfører avlyse en prisutdeling etter et plutselig anfall av svimmelhet, og ble sendt på sykehus. Fredag formiddag var Fabian Stang likevel på plass på Høyres landsmøte.

Overfor Aftenposten forteller han om hvordan svimmelhetsanfallet artet seg:

— Jeg hadde satt meg ved bordet da jeg ble veldig svimmel og uvel. Jeg satt ved siden av statssekretær Kjell Erik Øie, som også er sykepleier. Han så på meg og sa at vi nok burde gå ut - da jeg kom utenfor måtte han støtte meg, sier Fabian Stang til Aftenposten.

Les også

- Et Norge på sitt beste er et enklere Norge

Fra gangen ble han fraktet ut av rådhuset på båre, men fredag formiddag var han altså tilbake i form etter en tur på sykehuset, og ved sedvanlig godt mot: — De gjorde noen sjekker, men alt var heldigvis i orden, så nå er jeg klar igjen, sier Stang.

Abort-kamp

Nå kaster han seg inn i den betente abortdebatten som skaper sterke følelser blant Høyre-delegatene.

- De som sier dette ikke skal føre til en endring - den argumentasjonen holder ikke, sier Stang.

En av sakene som skaper mest debatt på Høyres landsmøte, er spørsmålet om abortloven skal endres eller ikke.

Høyre har siden 2001 hatt en formulering i sitt program om at alvorlig sykdom hos fosteret ikke lenger skal være et selvstendig kriterium for abort etter uke 12. En samlet programkomité og partiledelsen inkludert Erna Solberg vil beholde kravet om at abortloven skal endres.

Da redaksjonskomiteen la frem sitt forslag fredag ettermiddag, gikk et flertall på syv inn for å fjerne alvorlig sykdom som kriterie. Et mindretall på seks ville beholde dagens regler.

Les også

Høyre vil la private «ta Norge videre» - på statens regning

— Vi er heldigvis et parti som kan diskutere ideologi, og ta beslutninger begrunnet i det heller enn populisme, men her kolliderer ideologien kraftig med prinsippet om at kvinner skal bestemme over egen kropp, som jeg ikke vil rokke ved, sier Stang.

- Provoserende

Ved hans side i denne saken står Oslos finansbyråd Kristin Vinje.

— Vi har en lov som fungerer godt. Å gå inn og innskrenke kvinnenes mulighet til å velge synes jeg er uklokt og sterkt provoserende, sier Vinje til Aftenposten.

— De må kunne velge selv uten å måtte argumentere med at de er i en vanskelig livssituasjon, det er nærmest å sykeliggjøre kvinnene, fortsetter hun.

Bror med Downs

Motstanderne av å stramme inn abortreglene har blitt anklaget for å fremme et sorteringssamfunn. Det vil ikke Fabian Stang være med på. Han hadde selv en bror med downs syndrom.

— Det var en helt annen tid. Tommeliten, som han het, var kjærligheten i vår familie, men så må jeg være så ærlig å si at han jo bare ble fem og et halvt år. Det er nok lettere å lage en solskinnshistorie av det, enn om han nå var 60 år og mitt ansvar. Det er et stort uromoment for foreldre til barn med spesielle behov, hva som skal skje med barna når foreldrene dør fra dem, sier Stang.

Les også

Han angrer på sitt «ja» til å endre abortloven

— Vi er heller ikke tilhengere av et sorteringssamfunn og har stor respekt for foreldrenes valg , sier Oslo-ordføreren.

Kvinneopprør i Høyre

I mars skrev Aftenposten at Høyres kvinneforum gjør abortopprør og samlet går mot Høyre-ledelsen og partiets programkomité. Høyre-kvinnene med leder Julie Brodtkorb i spissen ønsker å beholde dagens abortlov som den er idag. Også en rekke Høyre-veteraner som tidligere Høyre-leder Kaci Kullmann Five slutter seg til kravet om at abortloven skal være som den er i dag.

— Du skaper ikke bedre omsorg av en annen abortlovgivning. Det er viktigere å fokusere på tilbudet til de som trenger hjelp, enn abortlovgivningen, sier Kristin Vinje.

Les også

 1. Skjerpet sikkerhet på Høyre-landsmøtet

 2. - Våkner dere opp med Erna eller Siv etter valget, kommer dere til å savne Sigbjørn og meg

 3. Vil dra Høyre til høyre

 4. Høyre vil gi mer lønn til de beste lærerne

 5. Erna Solberg mer populær enn Stoltenberg

 6. Ap tar innpå Høyre i fersk måling

Finansbyråd Kristin Vinje og ordfører Fabian Strang deltar på Høyres landsmøte på Gardermoen i helgen.

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

 1. Politikk