Politikk

Eriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse etter barnekonvensjonen for Syria-barna

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide mener Norge ikke har ansvar for barna i al-Hol-leiren etter barnekonvensjonen.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) konkluderer med at Norge ikke er forpliktet etter barnekonvensjonen når det gjelder de norske barna i al-Hol-leiren i Syria. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
  • NTB

Det svarer statsråden på et spørsmål fra MDGs Une Bastholm.

– Det følger av barnekonvensjonens artikkel 2 nr. 1 at en statspart er forpliktet til å sikre konvensjonsrettighetene for ethvert barn innenfor statens jurisdiksjon. De norske barna i leiren al-Hol i Syria befinner seg ikke innenfor norsk jurisdiksjon. Norge har derfor ikke en forpliktelse etter barnekonvensjonen til å sikre deres konvensjonsrettigheter, skriver Ine Eriksen Søreide.

Hun konkluderer med at norske barn i Syria heller ikke faller inn under noen av unntakene fra hovedregelen om at en stats jurisdiksjon er begrenset til statens territorium.

Hvorvidt Norge skal yte bistand til norske barn i Syria vil måtte avgjøres på annet grunnlag enn basert på menneskerettslige forpliktelser, fastslår statsråden.

MDGs Une Bastholm sier til VG at hun er skuffet over svaret fra Eriksen Søreide.

– Her svarer ikke regjeringen på det vanskeligste, nemlig at leirene ligger i det som er et statsløst område, der den norske gutten heller ikke får sine rettigheter i henhold til barnekonvensjonen ivaretatt av syriske myndigheter, sier Bastholm til avisen.

Ine Eriksen Søreide påpeker at regjeringen hele tiden har sagt at de er bekymret for barn av norske borgere som er internert i Syria og henviser til de fem barna som ble hentet hjem før sommeren.

– Av hensyn til sikkerheten for de berørte kan jeg ikke si noe mer om eventuelt pågående arbeid, avslutter hun svaret.

Les også

  1. Erna Solberg: Vil fremdeles ikke hjelpe IS-kvinnene til Norge

  2. Tyrkia sa de bare skulle drepe terrorister. Sara (8) lekte i hagen da granaten traff.

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

  1. Den islamske staten (IS)
  2. Syria