Politikk

- Cecilia Brækhus skal få bokse i Norge

Høyre og Frp fjerner forbudet mot proffboksing.

 • Ntb (direktesending)
 • Karen Tjernshaugen
  Nyhetssjef
 • Gunnar Kagge
  Journalist

Klokken 15 torsdag møtte Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen pressen etter tredje dag av forhandlinger mellom de to partiene på Sundvolden hotell.

Dagens største nyhet er at de blåblå vil fjerne forbudet mot proffboksing i Norge, og flytte forvaltningsansvaret for snøscooterkjøring til kommunene.

— Cecilia Brækhus får nå anledning til å utøve sporten sin i eget hjemland, sier Frp-leder Siv Jensen til fremmøtt presse.

- Er virkelig proffboksing og snøscooterkjøring det viktigste dere har blitt enige om i dag? spør Aftenposten.

— Nei, men det er det eneste vi vil fortelle deg om i dag, svarer Høyre-leder Erna Solberg.

Jensen mener man må høre på hele budskapet til Frp og Høyre - nemlig at de skal avbyråkratisere samfunnet.

- Tillit til den enkelte

Erna Solberg startet pressekonferansen med å forklare «tenkningen» til den nye blåblå regjeringen:

— Vi fortsetter vårt arbeid med gjennomgang av tema, vi har noen overordnede føringer for saker vi skal gjennomføre. Vi skal ha en politikk som bygger på frihet og tillit, desentralisering av makt og myndighet fra stat til lokalsamfunn, og fra stat og lokalsamfunn til enkeltmenneske, sier Erna Solberg til pressen.

Les også

Her er statsrådkandidatene

— Vi vil flytte makt fra stat og fylker for å gi mer selvstyre. Vi vil vise tillitt til innbyggerne. I avtalen mellom oss og Krf og Venstre, gir vi mer tillitt til barnefamiliene gjennom pappakvoten, sier Solberg.Hun forklarer at mor og far nå selv skal bestemme fordelingen av foreldrepermisjonen uten å involvere Nav på forhånd.

— Den enkelte skal bestemme om de fyller objektive kriterer og rapportere inn til NAV. Det skal ikke være sånn som i dag at hver endring i pappakvoten eller i mors uttak av permisjon må ha et NAV-vedtak. Vi vil snu tanken i det offentlige ved å ha tillitt til familiene, sier Solberg.

Siv Jensen presenterer tre grunnpilarer i tankegangen til H/Frp-regjeringeren:

 • Man skal fjerne forbud og reguleringer som ikke er i samsvar med «virkeligheten»
 • Forenkle
 • Flytte beslutninger nærmere folk og lokaldemokratiet

- Ambisjon om å få Krekar ut

Frps stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen sier til VG i dag at Frp i regjering må sørge for å kaste mulla Krekar ut av landet så fort som mulig.

– Dette er en sak der Frp har vært ekstremt tydelige. Per Sandberg har sagt han må ut. Siv har sagt det, og jeg har sagt det, sier Ellingsen til avisen.

Solberg og Jensen fikk spørsmål under pressekonferansen om de ville garantere at mulla Krekar blir sendt ut av landet:

- Vi kan ikke garantere at mulla Krekar skal ut. Vi er forpliktet til internasjonalt regelverk, vi vil ha en ambisjon om å få mulla Krekar ut så fort som mulig, sier Solberg.

Jensen pekte på at mange var frustrert tidligere, men at saken er annerledes nå som han faktisk sitter fengslet.

Hverken Jensen eller Solberg ville kommentere regjeringskabalen ytterligere.— Jeg vil ha flest mulig statsråder og Siv vil ha flest mulig statsråder, sier Solberg.

På spørsmål om det er naturlig å se for seg å ha en fordeling på 7-8 statsråder til Frp og 12-13 til Høyre, svarte Solberg at det i så fall er en forutsetning at dagens departementsstruktur ligger til grunn.

Hun svarte at det ikke nødvendigvis bare vil være matematikken som blir avgjørende når statsrådspostene blir fordelt i den nye regjeringen.

Kjenning deltar

Partilederne og de andre forhandlerne holder kortene svært tett til brystet, og lite har lekket ut om hva partene diskuterer.

Aftenposten vet at Gjermund Hageseter (Frp), førstenestleder i kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget, og Lene Camilla Westgaard-Halle, politisk rådgiver for kommunal- og forvaltningsfraksjonen for Høyre, har deltatt under dagens regjeringsforhandlinger.

Dermed er det sannsynlig at Frp og Høyre har diskutert kommunale spørsmål under dagens forhandlinger.

Les også

Her kan du sette sammendin drømmeregjering -eller ditt «skrekkabinett»

Også Ib Thomsen, Frps kulturpolitiske talsmann, har vært innom forhandlingene. — Jeg tror dere vil se mange flinke personer gå inn og ut av bygningene de neste dagene, sa Siv Jensen under gårsdagens pressekonferanse.

— I Norge har vi et politisk system der vi har stortingspolitikere som har tilegnet seg kunnskap på sine områder - vi har flinke politiske rådgivere, men vi har også gode stortingsrepresentanter, sa Erna Solberg.

Presidentskapet

I dag ble det også kjent at Frps Kenneth Svendsen foreslås som Frps kandidat i Stortingets presidentskap. Han blir Stortingets 2. visepresident fra 8. oktober.

Han slår følge med Høyre Olemic Thommessen, som blir stortingspresident fra Høyre.

brækhus 3.jpg

Les mer om

 1. Politikk