John-Ragnar Aarset tar selvkritikk på at han ikke fortalte Erna Solberg mer

Generalsekretæren i Høyre tar nå selvkritikk på at han ikke informerte Solberg om «bekymringsmeldingene» i organisasjonen.

Generalsekretær John-Ragnar Aarset i Høyre informerte ikke statsminister Erna Solberg etter at han hadde hatt samtaler med tidligere leder av Unge Høyre Kristian Tonning Riise og alvoret i saken begynte å vise seg.

– Jeg erkjenner at partileder Erna Solberg skulle vært informert om Tonning Riises uakseptable oppførsel etter Maria Barstad Sanner tok dette opp med meg første gang i november 2017, etter jeg ble involvert i samtaler med Tonning Riise i desember og inntil jeg kom til at han måtte gå av onsdag sist uke, skriver John-Ragnar Aarset i en e-post formidlet av pressesjef i Høyre, Peder Egseth.

Etter at Aftenposten skrev om hvor alvorlige sakene var og ukulturen i ungdomspartiet, har Høyre mottatt totalt 15 varsler. Ti av dem omhandler Riise.

Erna Solberg besvarte spørsmål om varslersakene i Høyre på en pressekonferanse i forbindelse med innsettelsen av den nye regjeringen onsdag.

– Jeg visste ikke om denne saken før onsdag ettermiddag. Jeg har også sagt at det ikke er tilfredsstillende, og at jeg som leder burde vært informert tidligere, sa statsminister Erna Solberg.

Hun beklaget også egne uttalelser i saken.

Erna Solberg på pressekonferansen i Regjeringens representasjonsbolig onsdag.

Alvorlige saker

Aarset sa i forrige uke at han ble informert om bekymringer knyttet til Kristian Tonning Riise tidlig i november og startet samtaler med Riise.

Underveis i samtalene kom det frem nok informasjon til at Riise trakk seg for en uke siden.

Både Riise og Unge Høyre sa da at det ikke var kommet varsler om ham, noe Aftenposten bare timer etter kunne avsløre at ikke stemte.

Aftenposten har også avslørt at flere fylkeslag tok ekstra forholdsregler i møte med Riise, fordi de var bekymret for hans oppførsel overfor kvinner i ungdomspartiet.

I perioden Riise har vært leder av Unge Høyre, har blant annet ett fylkeslag nektet ham å komme på besøk, mens et annet har hatt ekstra tiltak rundt ham når han har vært der, slik at han ikke var alene med unge jenter.

Les mer om varslene i Unge Høyre her:


Har du tips om denne saken?

  • Send e-post: las@aftenposten.no (NB: Ikke en sikker kommunikasjonsform)
  • For sensitivt materiale, bruk: Securedrop
  • Vi kan også kommunisere via den krypterte meldingstjenesten Signal: 934 90 468 (reportasjeleder Lars Inge Stavland).

Aftenposten beskytter sine kilder.