Politikk

KrF foreslår «obligatorisk refleksjonstid» før abort

I sitt nye programforslag foreslår Kristelig Folkeparti at kvinner må gjennom en «obligatorisk refleksjonstid» i opptil to døgn før en abort kan gjennomføres.

I sitt nye programforslag foreslår Kristelig Folkeparti at kvinner må gjennomføre en «obligatorisk refleksjonstid» i opptil to døgn før en abort kan gjennomføres.
 • Ntb
 • Tine Dommerud
  Journalist

– Dette er som du sier i trafikken: Hvor mange tap av liv skal du akseptere? Dette handler om en grunnholdning til hvordan en ser på liv. Men også i KrF ser en på situasjoner der en må̊ åpne for abort, som liv-mot-liv-prinsippet og saker der det har vært en kriminell handling, sier partiets nestleder og leder for programkomiteen Dagrun Eriksen tilKlassekampen.

Er det greit å abortere en tvilling?

Les også

Her er fire nye argumenter - uten føleri

Dagrun Eriksen sier til Aftenposten hun har fått tilbakemelding på at det går for fort fra en kvinne som er uønsket gravid kontakter helsevesenet til abortinngrepet igangsettes.

-Går for fort

-Man kan henvende seg direkte til sykehus, ofte kan henvendelse og time skje på samme tid.

Eriksen er bekymret over at det går for fort, og at kvinnen ikke får god nok informasjon.

-Dette handler om at kvinnen skal få bedre veiledning og kunne reflektere over informasjonen en dag eller to.

-Forstår du at det kan tolkes som at dere vil at kvinner skal "tenke seg om en gang til".

-Dette handler ikke om å få folk til å ombestemme seg, men å sørge for at de har fått mest mulig informasjon.

Abort på timen

President i Legeforeningen, Marit Hermansen, mener Norge fikk gode ordninger for selvbestemt abort etter den store reservasjonsstriden for noen år siden.

-Da jeg leste forslaget til Krf i dag tenkte jeg at det ikke er lenge siden vi har hatt en bred debatt om abortlovene og legenes reservasjonsrett. Vi har funnet gode ordninger for dette, og jeg forstår ikke hvorfor dagens ordninger skal enders.

-Dagrunn Eriksen mener det går for kort tid fra kvinnen får informasjon om abort til aborten utføres, og at hun trenger to dager å reflektere på. Hva tenker dere om det?

-Da lurer jeg på om Eriksen vet om dette er et problem? Det vet ikke jeg. Før hun foreslår en slik inngripen må vi vite om det er slik at kvinnen får abort på timen, i hvilken grad skjer det, og så må vi stille spørsmålet om det er et problem .

.

AP: Imot alle forslag som rammer sårbare kvinner

Torgeir Micaelsen, helsepolitisk talsmann for Arbeiderpartiet, mener forslaget er dårlig, og kan tolkes slik at kvinner i dag ikke reflekterer grundig over valget.

-Min oppfatning er at kvinner og familier til de grader bruker tid på å reflektere over en slik dramatisk beslutning i sine liv. Jeg er imot alle forslag som vil øke belastningen for særlig kvinner i en særlig sårbar situasjon, sier Micaelsen, og legger til at han kan være enig i en lang rekke andre forebyggende aborttiltak.

Vordende fedre tar hensyn.

Les også

Også menn korker flasken når partneren blir gravid

— Krf vil ta landet 35 år tilbake i tid!

Senterkvinneleder Beate Marie Dahl Eide er kraftig provosert av Krfs abortforslag som ble lansert denne uken:

- Krf fortsetter kampen mot selvbestemt abort, og presenterer nå forslag som kun oppnår å øke skyldfølelsen til de kvinnene som velger å ta abort, sier Dahl Eide.

Dahl Eide er sterkt kritisk til Krfs fortsatte korstog mot selvbestemt abort:– Krf kjemper fremdeles mot kvinners mulighet til å bestemme over egen kropp, og velge om man ønsker å få barn eller ikke. De nye forslagene er en annen måte å si at man ønsker å reversere den grunnleggende rettigheten norske kvinner har hatt i over 35 år. Dahl Eide oppfordrer Krf til å være ærlig og si med rene ord hva forslagene betyr: Krf vil at det skal bli vanskeligere for norske kvinner å få tatt abort!

Spesielt forslaget om «obligatorisk refleksjonstid» før kvinner får ta abort får Senterkvinnelederen til å se rødt:

— Forslaget om «obligatorisk refleksjonstid» er både nedlatende og kvinnefiendtlig. Krf legger her en tilleggsbelastning på kvinner som gjør sitt livs kanskje tøffeste valg, sier Dahl Eide.

– Et slikt forslag gir inntrykk av kvinner tar lett på abort, ja at de faktisk «tenker feil» om de ønsker abort! Dahl Eide sier det er «helt utrolig at et politisk parti kan få seg til å foreslå noe slikt i 2016».

Færre aborter i 2015

Tall fra Folkehelseinstituttet viser at det gjennomføres stadig færre aborter i Norge, og at nedgangen blant de yngste kvinnene fortsetter.

— Vi har som mål at antall uønskede svangerskap særlig i aldersgruppen 20-30 år skal reduseres enda mer, og vil fortsette samarbeidet med andre offentlige virksomheter og frivillige organisasjoner, sier avdelingsdirektør Ellen Margrethe Carlsen i Helsedirektoratet.

Utviklingen blant tenåringene har vist en tydelig nedgang over lengere tid. I 2015 var det 8,3 aborter per 1000 kvinner i aldersgruppen 15-19 år. Dette er den laveste abortraten i denne gruppen noensinne. Tallene for aldersgruppen 20-30 år har vært stabilt høye i samme periode

I tillegg til forslaget om refleksjonstid opprettholder Krf også sin såkalte nullvisjon når det gjelder abort, og sier de vil erstatte abortlova med en lov som sikrer «rettsvern for det ufødte liv».

I tillegg ønsker programkomiteen å erstatte abortloven med en lov som sikrer «rettsvern for det ufødte liv» og at kvinner med minoritetsbakgrunn skal få̊ informasjon om prevensjon og alternativ til abort.

Det foreslås også å stramme inn loven når det gjelder abort etter påviste avvik hos fosteret og at det automatiske tilbudet om fosterdiagnostikk til kvinner over 38 år skal avvikles.

Venstre: - Vil uthule retten

Venstres Sveinung Rotevatn reagerer kraftig på forslaget om refleksjonstid.

– Dette er enda et eksempel på KrF-politikk som vil uthule retten til fri abort. Forslaget om reservasjonsrett for fastleger var et eksempel på det, og dette er heller ikke bra, sier han.

 • Hør politisk redaktør Trine Eilertsen og kulturredaktør Sarah Sørheim diskutere denne saken i ukens politiske podkast, Aftenpodden. Hør og abonner via Itunes på telefonen din her, via desktop her, eller lytt herfra med ett klikk:
 1. Les også

  Hva ble utfallet av abortdebatten?

 2. Les også

  På ett område kan kvinnene godt kjempe litt mindre: Slipp fedrene til! | Lars Karelius Noer

 3. Les også

  KrF-topp gjør partiet mer folkelig, mindre kristelig

 4. Les også

  KrF vil øke skatt på bolig - og får støtte fra Ap

 5. Les også

  KrF vil la elevene ta videregående på fire år

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  KOMMENTAR
  Publisert:

  En 90 minutters kraftanstrengelse

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5