Politikk

Som første norske statsminister er Solberg invitert til et G7-toppmøte

I slutten av neste uke deltar statsminister Erna Solberg på årets toppmøte i regi av G7-landene: verdens rikeste industriland. Det skjer i Quebec i Canada.

Hun har vært på besøk hos USAs president. Nå er hun også invitert til kommende G7-toppmøte der hun vil møte ham igjen.
 • Solveig Ruud
  Solveig Ruud
  Journalist

I mai ble hun historisk ved å passerte Kåre Willoch som den lengst sittende statsministeren i Høyres historie. Nå går hun over i historien som den første norske statsministeren som virkelig fikk «spise kirsebær med de store». Hun er invitert til å holde foredrag på G7-landenes toppmøte i Quebec i Canada.

Solberg: - Unik mulighet

– Jeg er glad for å få anledning til å delta på G7-møtet og ta opp bærekraftig havøkonomi, sier Solberg.

– Havet gir oss store muligheter, men også store utfordringer som for eksempel hvordan vi skal bekjempe forsøpling og plast i havet. Her må verdens land samarbeide, uttaler hun.

Solberg kaller møtet en «unik mulighet til å diskutere dette temaet med verdens økonomiske stormakter».

 • Les også kronikken fra Solbergs tidligere spinndoktor: - Erna Solberg har gjort Høyre til det ledende styringspartiet i Norge. Det er sannsynlig med valgseier også i 2021.

Invitert av Canadas statsminister

I juli i fjor ble hun invitert til å bli med på G20 -møtet i Hamburg. Den gang var det den tyske verten, Angela Merkel, som inviterte. Nå er det en kanadiske statsministeren, Justin Trudeau, som er vert og som har invitert statsminister Erna Solberg til å holde et foredrag.

Det skjer på dag to av G7-møtet, i en utvidet sesjon der havområdene står på dagsordenen. Solberg er eneste utenforstående statsleder som er invitert fra Europa, men det er flere land fra sør som også er invitert til denne utvidede delen av toppmøtet.

Her er Erna Solberg avbildet på fjorårets G20-møte i Hamburg.

Møtes andre helg i juni

Møtet avholdes 8. og 9. juni.

Solberg skal delta på en to og en halvtimers sesjon med lunsj og foredrag på lørdag ettermiddag lokal tid. Der skal Erna Solberg trolig snakket om alt fra klimautfordringer i nordområdene til bærekraftig fiskeriforvaltning, samt hvordan det er å både være en fiskeri – og oljenasjon på en og samme tid.

Ifølge kilder på Statsministerens kontor er hun trolig invitert på grunn av sitt engasjement for havpolitikk, klimapolitikk og nordområdene.

Utenfor Norges grenser ser man med interesse på norsk forvaltning av fiskeriressurser – basert kunnskapsinnhenting. For utenforstående er også Norges bruk av konsekvensutredninger før man igangsetter olje- og gassvirksomhet noe som interesser.

Fra G8 til G7

G7-landene er en gruppe rike demokratiske industriland som samarbeider. Gruppen består av Canada, Frankrike, Italia, Japan, Storbritannia, Tyskland og USA.

Erna Solberg vil altså bl.a. møte Donald Trump, Theresa May, Manuel Macron og Angela Merkel. May møter hun også noen få dager tidligere i London.

Etter 1991 begynte Russland å bli invitert med på de årlige toppmøtene. Landet ble formelt innlemmet i «klubben» i 2006, noe som førte til at gruppen deretter ble kalt G8. Men Russland ble suspendert i 2014 på grunn av landets annektering av Krim-halvøya. Dermed ble det igjen «Group of Seven».

Les mer om

 1. Erna Solberg
 2. Regjeringen
 3. G8
 4. Angela Merkel
 5. Donald Trump
 6. G20