Politikk

Diskrimineringsombudet mener Erna Solberg har et problem

 • Bjørn S. Kristiansen

Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm. Åserud, Lise

 • Hun har et problem når hennes egne statsråder har slike Facebook-sider, og ved gjentatte anledninger ikke har klart å rydde opp. Det bør hun sørge for at blir gjort, sier Hanne Bjurstrøm.

Statsråd Sylvi Listhaug er for flere den heteste kandidaten til å bli ny Frp-leder den dagen Siv Jensen gir seg. Til felles med Frp-nestlederne Per Sandberg og Ketil Solvik-Olsen — også statsråder i Erna Solbergs regjering - har hennes Facebook-side blitt fylt opp av hatfulle ytringer mot AUF-leder Mani Hussaini og Ap-nestleder Hadia Tajik etter deres utspill mot Listhaug 1. mai.

Tirsdag adresserte Listhaug hetsen på sin egen Facebook-side, og skrev at hun foreventet saklig debatt. Også det innlegget ble kommentert med grov hets.

Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm er én av mange som undertegnet Regjeringens kampanje mot netthets og hatytringer, som ble lansert av Frp-statsråd Solveig Horne og statsminister Solberg selv.

 • Det sender et signal til Norges befolkning når du som minister har slike sider, sier Bjurstrøm til Aftenposten.

— Prisverdig initiativ

Samtidig har Solberg en rekke ganger, også før hun ble statsminister, tatt opp temaet.

I juni 2014 samlet hun 19 kvinner med fremtredende roller i offentligheten, til et møte om netthets i statsministerboligen.

I 2011 advarte hun som Høyre-leder mot at muslimer blir hetset på samme måte som jødene ble på 30-tallet, og hun ba nordmenn ta et oppgjør med hverdagsrasismen.

AUF-leder Mani Hussaini og Ap-nestleder Hadia Tajik ble hetset på det groveste på en rekke Frp-toppers Facebook-sider - uten at kommentarene ble imøtegått eller slettet.

Bjurstrøm mener statsministeren har et problem.

— Rammer det statsminister Solbergs troverdighet når hun gjentatte ganger har tatt til motmælet mot hatytringer og netthets, samtidig som hennes egne statsråder har sine Facebook-sider fulle av nettopp det?

— Erna Solberg har stor troverdighet hos meg når det gjelder hennes ønske om å jobbe mot og begrense hatytringer. Og det er prisverdig at hun har tatt initiativ til kampanjer mot dette. Men hun har et problem når hennes egne statsråder har slike Facebook-sider, og ved gjentatte anledninger ikke har klart å rydde opp. Det bør hun sørge for at blir gjort, sier diskrimineringsombudet.

- Hatytringer avler hatytringer

Likestillings- og diskrimineringsombudet jobber for tiden med et prosjekt om hatytringer. Bjurstrøm reagerer sterkt på innholdet som statsråder og toppolitikere lar stå uimotsagt på sine Facebook-sider.

— Vi har jobbet mye med dette, og vi ser at det øker – det blir verre og verre. Den lille forskningen vi har, tyder på at hatytringer avler hatytringer. Å få dette ut i lyset, som noen mener er riktig, gjør ikke at det forsvinner, tvert om, det fører til mer.

 • Politikere som bruker Facebook for å kommunisere med velgerne og sanke støtte, har et ansvar. De må følge med og rydde opp, sier Bjurstrøm.

Hun mener det er en uholdbar unnskyldning for toppolitikerne å si at de ikke har mulighet til å følge med på sine egne sider i sosiale medier, og hun trekker frem kampanjen som Regjeringen har igangsatt.

— Regjeringen har satt i gang et opprop mot hatytringer, som jeg og mange andre har undertegnet. Da må Regjeringen føle et særlig ansvar for å sørge for at dette ikke skjer, det som nevnes i Aftenpostens artikkel. Det mener jeg statsministeren må føle et ekstra ansvar for, gitt det prisverdige initiativet hun har tatt.

— Det er viktig å være klar over at politikere som rollemodeller har et ansvar for det de legger ut i sosiale medier. Per Sandberg sier til dere at «trollene bør komme ut i lyset». Det trodde jeg også i starten, men jeg har sett at det ikke stemmer. Det provoserer bare enda flere til å skrive mer. Sandberg må få si hva han mener, men han må ta konsekvensene når han sitter i regjering. Per Sandberg er ingen dum mann, han vet akkurat hva som skjer når han skriver slik, sier Bjurstrøm.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Politikk

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  – Uhyggelig hatprat på statsråders Facebook-sider

 2. KOMMENTAR

  Regjeringens arbeid for å bedre ytringsklimaet er en farse.

 3. POLITIKK

  11 av 18 ministre har forsvunnet fra Erna Solbergs regjering. Siv Jensen har byttet ut alle sine statsråder.

 4. KULTUR

  En av ti ytringer på NRK og TV 2s Facebook-sider er hatefull

 5. POLITIKK

  Listhaug om sin egen avgang: Norsk politikk er blitt en barnehage

 6. NORGE

  Solberg sparket i gang aksjon mot netthat