Diskrimineringsombudet mener Erna Solberg har et problem

Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm.
  • Bjørn S. Kristiansen
    Bjørn S. Kristiansen
  • Hun har et problem når hennes egne statsråder har slike Facebook-sider, og ved gjentatte anledninger ikke har klart å rydde opp. Det bør hun sørge for at blir gjort, sier Hanne Bjurstrøm.

Statsråd Sylvi Listhaug er for flere den heteste kandidaten til å bli ny Frp-leder den dagen Siv Jensen gir seg. Til felles med Frp-nestlederne Per Sandberg og Ketil Solvik-Olsen — også statsråder i Erna Solbergs regjering - har hennes Facebook-side blitt fylt opp av hatfulle ytringer mot AUF-leder Mani Hussaini og Ap-nestleder Hadia Tajik etter deres utspill mot Listhaug 1. mai.

Tirsdag adresserte Listhaug hetsen på sin egen Facebook-side, og skrev at hun foreventet saklig debatt. Også det innlegget ble kommentert med grov hets.

Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm er én av mange som undertegnet Regjeringens kampanje mot netthets og hatytringer, som ble lansert av Frp-statsråd Solveig Horne og statsminister Solberg selv.

  • Det sender et signal til Norges befolkning når du som minister har slike sider, sier Bjurstrøm til Aftenposten.

— Prisverdig initiativ

Samtidig har Solberg en rekke ganger, også før hun ble statsminister, tatt opp temaet.

I juni 2014 samlet hun 19 kvinner med fremtredende roller i offentligheten, til et møte om netthets i statsministerboligen.

I 2011 advarte hun som Høyre-leder mot at muslimer blir hetset på samme måte som jødene ble på 30-tallet, og hun ba nordmenn ta et oppgjør med hverdagsrasismen.

AUF-leder Mani Hussaini og Ap-nestleder Hadia Tajik ble hetset på det groveste på en rekke Frp-toppers Facebook-sider - uten at kommentarene ble imøtegått eller slettet.

Bjurstrøm mener statsministeren har et problem.

— Rammer det statsminister Solbergs troverdighet når hun gjentatte ganger har tatt til motmælet mot hatytringer og netthets, samtidig som hennes egne statsråder har sine Facebook-sider fulle av nettopp det?

— Erna Solberg har stor troverdighet hos meg når det gjelder hennes ønske om å jobbe mot og begrense hatytringer. Og det er prisverdig at hun har tatt initiativ til kampanjer mot dette. Men hun har et problem når hennes egne statsråder har slike Facebook-sider, og ved gjentatte anledninger ikke har klart å rydde opp. Det bør hun sørge for at blir gjort, sier diskrimineringsombudet.

- Hatytringer avler hatytringer

Likestillings- og diskrimineringsombudet jobber for tiden med et prosjekt om hatytringer. Bjurstrøm reagerer sterkt på innholdet som statsråder og toppolitikere lar stå uimotsagt på sine Facebook-sider.

— Vi har jobbet mye med dette, og vi ser at det øker – det blir verre og verre. Den lille forskningen vi har, tyder på at hatytringer avler hatytringer. Å få dette ut i lyset, som noen mener er riktig, gjør ikke at det forsvinner, tvert om, det fører til mer.

  • Politikere som bruker Facebook for å kommunisere med velgerne og sanke støtte, har et ansvar. De må følge med og rydde opp, sier Bjurstrøm.

Hun mener det er en uholdbar unnskyldning for toppolitikerne å si at de ikke har mulighet til å følge med på sine egne sider i sosiale medier, og hun trekker frem kampanjen som Regjeringen har igangsatt.

— Regjeringen har satt i gang et opprop mot hatytringer, som jeg og mange andre har undertegnet. Da må Regjeringen føle et særlig ansvar for å sørge for at dette ikke skjer, det som nevnes i Aftenpostens artikkel. Det mener jeg statsministeren må føle et ekstra ansvar for, gitt det prisverdige initiativet hun har tatt.

— Det er viktig å være klar over at politikere som rollemodeller har et ansvar for det de legger ut i sosiale medier. Per Sandberg sier til dere at «trollene bør komme ut i lyset». Det trodde jeg også i starten, men jeg har sett at det ikke stemmer. Det provoserer bare enda flere til å skrive mer. Sandberg må få si hva han mener, men han må ta konsekvensene når han sitter i regjering. Per Sandberg er ingen dum mann, han vet akkurat hva som skjer når han skriver slik, sier Bjurstrøm.