Politikk

Kupp-anklager mot Borten Moe-rådgiver

Sp-veteran Steinar Næss går hardt ut mot Ivar Vigdenes og det han kaller en ukultur i partiet. Mener Vigdenes jobbet for å svekke Sp-leder Liv Signe Navarsete med mål om å få til et lederskifte.

Tidligere rådgiver for Ola Borten Moe (t.h), Ivar Vigdenes (t.v), blir anklaget for å ha forsøkt å undergrave Liv Signe Navarsete siden 2012. Målet skal ha vært et lederskrifte i 2013. Vigdenes avviser påstandene. Foto: Olav Olsen

 • Marie Melgård

Den interne striden i Sp eskalerer. Beskyldninger om ukultur, intrigemakeri og injuriesøksmål virvles nå inn i personstriden i parti

En måned før Sps ekstraordinære landsmøte skal velge ny ledelse, går Sp-veteran Steinar Ness knallhardt ut mot enkeltpersoner i Nord-Trøndelag Sp som kjemper for gjenvalg av nestleder Ola Borten Moe.

Ness er tidligere generalsekretær i Sp og en av avtroppende partileder Liv Signe Navarsetes støttespillere.

Etter langvarig irritasjon over det han kaller en ukultur i partiet, gikk Ness i går til det skritt å sende et brev til samtlige ordførere i Nord-Trøndelag Sp, fylkeslederen og til Ivar Vigdenes, som inntil i fjor vinter var daværende statsråd Ola Borten Moes politiske rådgiver.

Ness sier rett ut at han mener Vigdenes, som nå er ordfører i Stjørdal, har hatt et ønske om å svekke Liv Signe Navarsete.

— Ja, det går klart frem av brevet. Han har vært en del av intrigemakeriet siden 2012, sier Ness, som hevder at Vigdenes har truet ham med injuriesøksmål etter å ha blitt konfrontert med opplysninger Ness mener han sitter på.

«Det tek eg med ro. Eg let meg ikkje skremme til å teie om det eg veit», skriver han i brevet.

Les brevet fra Ness i sin helhet her.

Ukultur

Ness viser til en tidligere intern evaluering i Nord-Trøndelag Sp som konkluderer med at det for noen år siden eksisterte «en ukultur» i fylkespartiet. Den ukulturen mener Ness har klare likhetstrekk med det som har skjedd i Sp på nasjonalt nivå.

«Eg har sikker informasjon som underbygger at intrigemakeriet hadde som mål å svekke/undergrave partiet sin demokratisk valde leiar med sikte på eit leiarskifte...», skriver Ness i brevet.

Han vil ikke utdype overfor Aftenposten hva slags informasjon han sitter med.

Partiinterne forhold

Ness beskylder Vigdenes for å ha hatt en sentral rolle i intrigene mellom Navarsete og Sandra Borch som toppet seg høsten 2012. Videre beskylder han Vigdenes for å ha hatt en finger med i spillet i et ordføreropprør mot Navarsete rundt siste årsskifte. Dette bidro sterkt til at Navarsete kunngjorde sin avgang i januar.

Aftenposten har vært i kontakt med Vigdenes. Han har lest brevet, men sier han ikke har noe ønske om å kommentere påstandene fra Ness.

— Jeg avstår fra å kommentere. Dette både fordi det er snakk om partiinterne forhold, og fordi jeg er blitt overbevist om at vedkommende har et behov for å bli beskyttet mot seg selv, skriver Vigdenes om Ness i en SMS.

Les Aftenpostens Ole Mathismoens kommentar om Sp-bråket her: - Bråk på jordet.

Må få konsekvenser

Ness skriver at han, som mange andre, under landsmøtet i 2013, valgte å se bort fra intrigemakeriet. I ettertid mener han det var en feilvurdering, og at ukulturen nå må få følger.

«Partiet har ikkje råd til å gjøre same feilen som på landsmøtet i april 2013 ein gong til», heter det i brevet.

Striden i Sp endte til slutt med at Liv Signe Navarsete bestemte seg for ikke å stille til gjenvalg. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Ness har vært en støttespiller for Navarsete og fulgte med henne da hun kunngjorde sin avgang på Sps Kongsbergskonferanse i januar. Han advarte da om ukulturen fra talerstolen, uten å utdype den.Flere av Navarsetes støttespillere gikk den gang raskt ut og krevede Borten Moes avgang samtidig. Han gjorde det klart at han gjerne fortsetter.

— Er målet med brevet å svekke Borten Moes muligheter som nestleder?

— Målet er å få Nord-Trøndelag til å ta ansvar for situasjonen vi er i, og til å bidra til samling om personer og politikk på vårt ekstraordinære landsmøte 7. april, sier Ness.

Vil ikke kommentere

- Ønsker du at Sp har en nestleder etter 7. april som heter Borten Moe?

— Mitt mål er at valgkomiteen legger frem en samlet innstilling 20. mars, så får vi ta slike spørsmål i lys av valgkomiteens arbeid, sier Ness.

Sp er omtrent delt i to i synet på Borten Moe, og få tror det blir mulig å få til en samlet innstilling der han foreslås gjenvalgt i ledelsen.

- Er dette en «hevntokt» på vegne av Navarsete?

– Dette brevet er skrevet i stort alvor og med kjærlighet til Senterpartiet. Det ville vært mer behagelig å latt være, men jeg gjør dette fordi mennesker i ulike lokalsamfunn som gjør en innsats hver dag, og trenger et Sp som er et sterkt talerør. Det er i respekt for dem at jeg har engasjert meg.

Hverken Borten Moe, generalsekretær Knut M. Olsen, Nord-Trøndelags Marit Arnstad eller fylkesleder Iver Thomas Hallem ønsker å kommentere saken.

 1. Les også

  Navarsete sykmeldt

 2. Les også

  - Vet det er ulike oppfatninger om min person

 3. Les også

  - Nå må vi sette sammen et best mulig lag

 4. Les også

  Marit Arnstad er fortsatt Sps «prinsesse vil ikke»

 5. Les også

  En varslet overraskelse

Les mer om

 1. Politikk

Relevante artikler

 1. POLITIKK
  Publisert:

  Sp-vennene benekter sexmeldingen til Navarsete – nå ber fylkesleder kameratgjengen om å presse frem en tilståelse

 2. POLITIKK
  Publisert:

  Sps årsmelding taus om politianmeldelse av sexmelding til Navarsete

 3. POLITIKK
  Publisert:

  Borten Moe: – Vil gjerne komme med en oppriktig beklagelse overfor Liv Signe Navarsete

 4. POLITIKK
  Publisert:

  – Vi har vært dratt gjennom gjørma i norsk offentlighet i tre uker

 5. POLITIKK
  Publisert:

  Navarsete om Ola Borten Moes «nestleder-pause»: Trist at denne saken måtte gå så langt.

 6. POLITIKK
  Publisert:

  Navarsete langer ut mot Sp-ledelsen om sexmelding-saken: – Elendig håndtering