Politikk

- Ingenting med Gaza å gjøre

Mens demonstranter raserte Oslo sentrum, fortsatte bombingen i Gaza. Dødstallet har nå oversteget 700. En tredel av de døde er barn.

Demonstranter kaster steiner og annet mot politifolk i Rosenkrantz gate, like etter at demonstrantene hadde knust rutene på en parkert politibil. FOTO. HANS O. TORGERSEN

 • Anders Hedeman

Med unntak av de tre timene israelske myndigheter lovet våpenhvile, fortsatte kampene med uforminsket kraft på Gazastripen torsdag. Mens demonstranter skjøt fyrverkeri mot politiet og raserte butikker i Oslo sentrum, ble minst 24 palestinere drept av israelske kampfly og bakkestyrker. —

Les også

- Må tilbake til tidlig 80-tall for å finne lignende i Norge

har ingenting med situasjonen i Gaza å gjøre, sier stabssjefen i Oslo politidistrikt, Johan Fredriksen, til Aftenposten.no, etter en av de største utfordringene noensinne for hovedstadspolitiet. Så voldsomme ble opptøyer at Oslo-politiet ba om bistand av 15 politimenn fra Asker og Bærum politidistrikt.

Gravde frem døde

I tillegg til dem som døde i dagens angrep, gravde Det Internasjonale Røde Kors torsdag frem 35 døde fra ruiner og sammenraste bygninger fra Zaytun-nabolaget i Gaza by, ifølge nyhetsbyrået AP. Ett sted fant Røde Kors fire utsultede barn ved siden av deres døde foreldre. De hadde ligget slik i flere dager. Barna var for svake til å stå på egen hånd. Et annet sted ble tre eldre personer drept idet de forsøkte å flykte fra hjemmet sitt, ifølge medisinsk personell. Hver time kommer nye skadede og drepte til overfylte sykehus i Gaza. Etter 13 dagers angrep anslås det at 750 palestinere er drept. Halvparten av dem er sivile, ifølge FN. 3100 er skadet. Artikkelen fortsetter under bildet.

MAHMUD HAMS / AFP

FN: En tredjedel av de døde er barn

Så mange som 257 palestinske barn kan være drept og 1080 skadet. Det tilsvarer en tredjedel av det totale antallet døde palestinere, viser det siste tallene fra FN, ifølge AP. Halvparten av Gazastripens innbyggere er barn, og gjør dem dermed til en utsatt gruppe når de israelske angrepene rammer byen. Torsdagen ble også den verste siden offensiven startet for de israelske styrkene. Tre soldater mistet livet i bakkekamper mot Hamas i Gaza by. 24 raketter ble avfyrt fra Gaza, og skadet fire personer inne på israelsk territorium. . En talsmann for israelerne sier til Reuters at de gjør alt de kan for å unngå sivile tap, men de beskylder Hamas for å avfyre rakettene i nærheten av sivile hjem og moskeer. Nødhjelpen fra FN kom heller ikke frem på torsdag. FN innstilte transporten av forsyninger inn i området av sikkerhetsgrunner, etter at to palestinere i en blå FN-bil ble drept av en israelsk stridsvogn. De 1,5 millioner innbyggerne på Gazastripen er blitt fullstendig avhengige av at denne mathjelpen kommer inn.

— Politimann til legevakten

Samtidig som kampene raste i Gaza, pågikk de verste opptøyene i Oslo siden 80-tallet. Propalestinske demonstranter barket sammen med politiet i forbindelse med en en proisraelsk demonstrasjon foran Stortinget, der blant andre . Hundrevis av Palestina-demonstranter kastet stein og flasker mot politiet, og avfyrte raketter mot demonstrasjonen utenfor Stortinget. Blant Israel-venner var det både eldre og barn tilstede. Ved 21.30-tiden fikk NTB opplyst at til sammen 27 personer så langt var pågrepet. En politibetjent ble fraktet til legevakten med skader i hodet etter et sammenstøt med en demonstrant. Stabssjef Fredriksen understreker at også motbudskapet ville blitt beskyttet hvis demonstrantene hadde oppført seg pent. - Istedenfor kommer de altså med kniver, slagvåpen, flasker med brennbart innhold og fyrverkeri. Dette har ingenting med situasjonen på Gaza å gjøre, sier stabssjefen.

— Fortsatt skjelven

En rekke forretninger i Oslo sentrum fikk knust rutene sine i opptøyene torsdag kveld. På Narvesen på Karl Johan var Malene Bjørkholen på jobb da demonstrantene kom forbi ved 21.20-tiden. - De stanset opp utenfor og begynte å rive søppelbøttene. Så kom det to svære steiner mot vinduet, som til alt hell ikke gikk helt i stykker, forteller hun til Aftenposten.no litt over klokken 22. Da var hun fortsatt litt skjelven etter det som hadde skjedd tidligere på kvelden. - Like etterpå kom politiet og demonstrantene forsvant, forteller hun.

Kastet stein

Også på ærverdige Grand Cafè ble en av rutene knust da opptøyene raste som verst. - Vi flyttet bord da vi så hva som skjedde på utsiden, forteller en av gjestene. Det var tidvis kaotiske tilstander nedover Oslo paradegate Karl Johan da politiet forsøkte å drive demonstrantene nedover. Politiet skjøt tåregass, og demonstrantene svarte med et nærmest konstant bombardement av stein, flasker og andre gjenstander mot politiet.

Hans O. Torgersen

 1. Les også

  Politiet: - 10.000 deltok i fakkeltoget

 2. Les også

  Gaza: Krigen dag for dag

 3. Les også

  Bakgrunn for krigen i Gaza

 4. Les også

  - Gilbert og Fosse stoppet av varselskudd

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Politikk

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Israelske fly angrep mål på Gazastripen

 2. VERDEN

  Over 600 raketter skutt mot Israel – Hamas vil fortsette angrepene

 3. VERDEN

  Israelske soldater drepte tre palestinere

 4. VERDEN

  Israel bombet Hamas-mål etter rakettangrep

 5. VERDEN

  Flere skutt og såret i nye Gaza-protester lørdag

 6. VERDEN

  Israel bombet Gazastripen etter nye rakettangrep