Politikk

Krass forsvarskritikk fra egne tropper

GARDERMOEN (Aftenposten): Høyre-landsmøtet nedkjempet sin egen partileder, og vedtok en resolusjon som forplikter Høyre til å bruke 2 prosent av BNP på Forsvaret.

Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg har gjentatte ganger de siste dagene argumentert for at det er uklokt å binde seg til å bruke 2 prosent av BNP på Forsvaret. Det er et flertall av landsmøtedelegatene uenig med henne i, og ga partilederen marsjordre om å oppfylle NATP-målsettingen. Bendiksby, Terje

 • Bjørn S. Kristiansen

Den trolig heftigste forsvarsdebatten under et Høyre-landsmøte på flere tiår.

Russlands president Vladimir Putins oppførsel skremmer Høyre-delegatene som fredag kveld hadde til dels krasse utfall mot dagens forsvarssatsing og dermed det som deres egen regjering får til på området.

OPT_Hyres_landsmote_doc6p6cevqfu6u124qezy_doc6p6w8d2c0x01ed071zy-INaTvmyXuf.jpg Svein Eide

17 av 19 fylkeslag, fra Vest-Agder i sør til Finnmark i nord, hadde sendt inn resolusjonsforslag med krav om betydelig styrking av Forsvaret — 12 av dem med krav om 2 prosent av BNP til Forsvaret.

Det er i tråd med vedtaket på NATO-toppmøtet i Wales i 2014. I dag bruker Norge om lag 1,6 prosent.

 • Torbjørn Røe Isaksen leder arbeidet med å skape ny Høyre-politikk: - Tiden for de store, kostbare velferdsreformene er forbi.
  Samtidig som Norge gikk med på målsettingen under NATO-toppmøtet, har ikke statsminister Erna Solberg lagt skjul på at hun har lite til overs for 2-prosentmålet. Hun har argumentert for at «målet må være mest mulig forsvarsevne».

Solberg: Uklokt

De siste dagene har hun gjentatt det - til NRK sa hun i dag at en slikt mål er uklokt. Årsaken hun oppgir er at ingen vet hva BNP kommer til å være langt frem i tid.

— Jeg vil ikke advare, for vi sa jo allerede på landsmøtet i fjor at vi skal jobbe mot to prosentmålet. Men det jeg har forsøkt å si er at når vi skal planlegge forsvaret i fremtiden kan vi ikke planlegge ut fra en størrelse som vi ikke vet hva blir, sa Solberg til NRK.

Men landsmøtet ga henne kraftfullt svar da saken ble debattert:

«Trusselnivået går opp. Forsvarsevnen går ned. Skammelig at forsvarsministeren kjører et nøkternt forsvar» , sa Jonas Personbråten Ludvigsen fra Buskerud.

«Skal vi fortsette å bygge ned Forsvaret» spurte Jonni Solsvik fra Nordland

«Høyres hovedoppgave er å styrke Norges sikkerhet» , slo tidligere byrådsleder i Tromsø, Øyvind Hilmarsen, fast.

Enstemmig vedtatt

Og da snudde partiledelsen og statsminister Solberg også.

Resolusjonskomiteens sammenfatning av den lange rekken innsendte forslag fra fylkeslagene, inneholdt formuleringen: «Øke bevilgningene til Forsvaret med NATOs 2 %-ambisjon som langsiktig mål og opprettholde dagens nivå på minst 20 % investeringsandel, i tråd med beslutninger fra NATO-toppmøtet i Wales i 2014», ble enstemmig vedtatt.

Samtidig:

Nøkkelordene her er « langsiktige mål » . I den formen ligger det ingen krav om å gjøre det over natten, og er således i tråd med målsettingen fastsatt i 2014 «om å bevege seg i retning av 2 prosent» innenfor en tiårsperiode - altså 2024.

Dermed kan nok både forsvarsminister Ine Marie Søreide (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) døyve en slik formulering

«Bevege seg i retning av 2 prosent»

Norge brukte i 2014 rundt 1,5 prosent av BNP på Forsvaret, og i fjor styrket Høyre/Frp-regjeringen budsjettet med drøyt 1,4 milliarder kroner.

Det økte prosentandelen til om lag 1,6, og er således også innenfor målsettingen fastsatt i 2014 «om å bevege seg i retning av 2 prosent» innenfor en tiårsperiode.

Regjeringens forsvarsbudsjett for 2016 var på 49,1 milliarder kroner.

 1. Les også

  Frykter Forsvaret er lurt for over 200 millioner kroner

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Politikk

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Solberg-regjeringen vil ikke tidfeste når den skal nå NATO-mål

 2. NORGE

  Høyre skjerper forsvarsmål

 3. POLITIKK

  Høyre vil bruke 2 prosent på Forsvaret innen 2024, dersom vi har råd til det

 4. POLITIKK

  Her er 10 stridssaker det kan bli bråk om på Høyres landsmøte

 5. NORGE

  Stort blått flertall i Rogaland KrF

 6. NORGE

  Høyre-utvalg til Solberg: Bruk mer på Forsvaret