Politikk

Arbeidsledige Robert Eriksson: - Alternativet var å melde meg hos Nav

Tidligere arbeidsminister Robert Eriksson sier han ikke skjønte at han ville få karantene og mer etterlønn da han stiftet rådgivningsfirmaet «Løkka i livet AS» for å gi råd om arbeid og pensjon.

Tre dager før etterlønnen fra tiden som statsråd skulle avsluttes, registrerte Robert Eriksson rådgivningsfirma. Da ble han ilagt karantene – og mulighet til å heve statsrådslønn i på 105 337 kroner per måned i tre måneder til
  • Simen Granviken

Tre dager før den forlengede etterlønnen fra staten skulle avsluttes den 16. mars i år, registrerte Frps tidligere arbeidsminister rådgivningsfirmaet «Løkka i livet AS», skriver Adresseavisen.

Så meldte han fra til Karanteneutvalget – som umiddelbart svarte med å ilegge karantene – og karantenelønn, som er 105.337 kroner i måneden.

— Når tiden for etterlønn nærmet seg slutten, og jeg ikke satt med noe konkret jobbtilbud, men til gjengjeld hadde fått en rekke enkeltforespørsler om å bidra blant annet inne myndighetskontakt, rådgivning og foredrag. Da sto jeg i realiteten over to alternativ. Det ene var å melde meg til Nav, og søke dagpenger, eller rett og slett og forsøke å skape min egen arbeidsplass for å finansiere mitt eget livsopphold, skriver Eriksson i en epost til Adresseavisen.

  • Den tidligere arbeidsministeren etablerte selskap og fikk karantene: Robert Eriksson får tre måneder ekstra statsrådslønn

316.011 kroner

Eriksson trenger ikke å bekymre seg over livsoppholdet de første månedene. Registreringen av firmaet og planene om å gi råd innenfor sitt tidligere arbeidsfelt, førte til seks måneders karantene med full lønnskompensasjon fra staten.

Fordi Eriksson ikke hatt arbeid etter at han måtte gå av som statsråd i desember, har han benyttet seg av muligheten til å få etterlønn i tre måneder. Den tilsvarer statsrådslønnen på 105.337 kroner før skatt i måneden.

Nå vil han motta det samme i karantenelønn i ytterligere tre måneder.

- Skjønte du at registreringen av rådgivningsfirmaet ville medføre karantene og dermed ekstra etterlønn?

— Nei, det skjønte jeg ikke. Jeg håpet virkelig å unngå karantene. Hadde jeg ikke fått det, ville jeg nå vært i gang med mitt første oppdrag. Noe jeg utvilsomt hadde foretrukket, skriver Eriksson.

Da de rødgrønne tapte valget i 2013, valgte flere statsråder og statsekreærer å melde inn firmaer og planer om å selge råd innenfor sine fagfelt.

- Jeg vil jobbe

Dette første til massiv kritikk og fikk Frps nestleder Per Sandberg til å si at «det virker som om disse politikerne har funnet svakheter i et system og deretter har systematisk utnyttet det», til VG.

- Skjønner du at det kan fremstå som om du har spekulert i å oppnå maks etterlønn?

— Premissene i spørsmålet til Adressa virker direkte søkt. Minner igjen om at bakgrunnen for at jeg etablerte en virksomhet var å kunne forsørge meg selv med egen arbeidsinntekt. Jeg kan avvise på det sterkeste at dette er gjort for å få lengre karantene. Jeg vil jobbe jeg, ikke gå på vent. Det er også grunn til å tro at jeg ville fått samme karanteneperiode uansett hvilken jobb jeg hadde tatt i det private, skriver Eriksson.

Han avslutter:

— Det at karanteneutvalget har valgt å gi meg karantene, kan jeg strengt tatt ikke ta ansvar eller svare for. Så jeg tar deres beslutning til etterretning, skriver Eriksson.

  • Hør vår politiske podkast, Aftenpodden om denne saken. Lytt og abonner via Itunes på telefonen din her, via desktop her, eller lytt herfra med ett klikk:

Les også

  1. Robert Eriksson får tre måneder ekstra statsrådlønn

  2. Syv faktorer som utløser skifte i regjeringer

  3. Frp-rokade: Smart og vågalt av Solberg

Les mer om

  1. Politikk