Sanner: - Aps skattepolitikk er en forundringspakke

ARENDAL (Aftenposten): – Vi aner ikke om Arbeiderpartiet vil øke skattene med 0, 10 eller 20 milliarder, sier Jan Tore Sanner (H).

Høyre-nestleder Jan Tore Sanner mener det er et problem at Ap ett år før valget ikke vil svare på hva slags skattenivå velgerne kan vente seg om de vinner valget.

Dagen før den viktige partilederdebatten under Arendalsuka fyrer Høyre løs mot det de mener er uklar skatteprat fra Arbeiderpartiet.

– Arbeiderpartiets skattepolitikk fremstår som en forundringspakke. Man vet ikke hva man får, sier Høyre-nestleder og kommunalminister Jan Tore Sanner.

Onsdag skriver Aftenposten om Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støres strategi for valgseier i 2017.

Flere sentrale Ap-kilder Aftenposten har snakket med peker på at det er behov for en tydeliggjøring av skattepolitikken i form av et slags «skatteløfte» til velgerne i god tid før valget.

Les også

Les også: Slik vil Støre kvitte seg med vinglestempelet, vinne valget og jakte statsråder

– Velgerne har ventet i tre år

Sanner er enig med Ap-kildene som sier dette, men mener velgerne har måttet vente alt for lenge på et slikt skattesvar fra Ap.

– Støre har nå sagt i tre år at de snart skal avklare hva de mener. Dette er ikke et lite spørsmål: Vi vet ikke om de ser for seg å beholde skattekuttene vi har gjennomført de siste årene om de tar over i 2017 eller om de vil heve skattene med 10 eller 20 milliarder, sier Sanner.

Støre: De som har mest må betale mer i skatt enn i dag

Under Harald Stanghelles utspørring av Ap-lederen i Arendal onsdag kveld forsøkte Støre å svare på Sanners utfordring.

– Hvis du spør meg om Aps skattepolitikk her og nå, så viser jeg til Aps alternative budsjett. To av tre får lavere eller lik skatt som i dag. Noen av de som har mest fra før kommer til å måtte betale mer skatt, sa Støre.

Les også

Se hele intervjuet her: Harald Stanghelle spør ut Jonas Gahr Støre

Han mener kritikken fra Sanner er grunnløs.

– I regjeringen sitter det et parti som lovet 100 milliarder kroner i skattelette og et parti som er mest opptatt av hva Ap skal gjøre i skattepolitikken. Hvor mye mer vil Høyre kutte skattene? Hvor mye oljepenger skal de bruke? parerte Støre.

Les også

Les mer om Høyre og Frps valgkampplan: Skal stemple Ap som vingle-parti og Støre som tåkefyrste

Kommer med liste over «vingleeksempler»

Han ramser opp denne listen over eksempler på det han hevder er en uklar og vinglete holdning fra Støre og Ap i skattepolitikken:

  • Jonas Gahr Støre er mot skattelette, men for lettelser i selskapsskatten.
  • Han er mot arveavgift, men har vært for en form for skatt på arv.
  • Han er mot flypassasjeravgiften, men for en form for flyavgift.
  • Han er mot lettelser i formuesskatten, men for å redusere verdsettelsen i formuesskatten.
  • Hvor store skatteøkninger han ønsker etter 2017 vil han ikke si noe om.
Les også

Fikk du med deg denne? En av Støres «gullgutter» trekker seg fra Stortinget

Under utspørringen onsdag kveld klargjorde Støre at arveavgiften som de blåblå fjernet ikke vil bli gjeninnført av en Ap-regjering. Han sier det ikke vil bli innført noen ny form for skatt eller avgift på arv om Ap vinner valget.

Men han vil ikke svare på hvor mye av kuttene i formuesskatten han vil fjerne dersom Ap kommer til makten.

Vanskelig skattedebatt i Ap

Før valget i 2005, forrige gang Ap var i opposisjon, lover partiet å ikke øke skattene utover nivået i 2004. Partiet kom altså med et tydelig skatteløfte til velgerne.

– Det er vi nødt til å gjøre nå og, sier en sentral partikilde.

Men han og flere andre Aftenposten har snakket med forteller at Ap ennå ikke vet hva et slikt nytt skatteløfte skal dreie seg om.
Det er altså ikke sikkert man binder et løfte til skattenivået f.eks. i 2015- eller 2016.

Å love ikke å øke det totale skattenivået over et bestemt nivå binder opp handlefriheten til å gjennomføre nødvendige velferdsløft for mye, er et argument.

Les også

SV-leder Audun Lysbakken ble grillet av Aftenpostens Harald Stanghelle tirsdag: Ap har satt sitt godkjentstempel på en politikk som fører til økte forskjeller

Støre: - Vil avklare i god tid

Noen mener man heller kan love å skjerme «vanlige inntekter» mot skatteøkning, og dermed antyder at det bare er de rikeste som vil risikere å få økt skatt. Andre minner om at når sittende regjering har «sløst med pengene» og gjennomført store skattekutt, er det risikabelt å love store grupper at de overhodet ikke skal betale noe mer i skatt.

På spørsmål om Ap vil komme med et skattløfte foran 2017-valget, svarer Støre slik:

– Vi vil avklare vår skattepolitikk i god tid før valget, slik vi alltid har gjort.