Politikk

Stortinget vedtok ett års ekstra etterlønn til representantene

Stortinget vedtok mandag at stortingsrepresentanter kan få et års ekstra etterlønn, om de ikke får ny jobb når de forlater tinget. Det skaper sterke reaksjoner.

Et flertall på Stortinget har vedtatt at representantene kan få 24 måneders etterlønn, om de ikke får seg jobb når de forlater Stortinget. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

  • Solveig Ruud
    Journalist
  • NTB

Et flertall på Stortinget sørget mandag for at eks-stortingsrepresentanter nå kan få inntil 24 måneders etterlønn om de ikke får seg ny jobb, skriver VG. 24 måneder er ett år lengre enn dagens ordning.

Stortingsrepresentanter mottar cirka 900.000 kroner per år.

Tidligere stortingsrepresentanter får full godgjørelse, altså tilsvarende full lønn, i tre måneder. Den nye etterlønnsordningen innebærer at etter tre måneder kan representanter som fortsatt ikke er i jobb, få etterlønn tilsvarende to tredjedeler av hva en stortingsrepresentant tjener, altså inntil 600 000 kroner for et helt år.

Høyre, SV og MDG stemte imot

Vedtaket ble avgjort med 66 mot 33 stemmer – Høyre, SV og MDG stemte imot.

– Jeg synes ikke det går an at dette huset som vedtar regler som gjelder for alle andre, skal ha regler som er annerledes for oss enn for dem, sa Karin Andersen (SV) fra Stortingets talerstol.

Stortingets beslutning om å gi sine egne representanter mer etterlønn kommer samtidig som en ny Nav-rapport slår fast at det er blitt flere fattige i Norge, og samtidig som det i følge siste SSB-tall er 138.000 arbeidsledige i landet. Det provoserer mange:

– En snever unntaksregel

Både Frp og Ap tilhørte flertallet som nå sørget for utvidelsen.

– Ordningen er ment å være en snever unntaksregel. Det er ment treffe representanter som vil ha store problemer med å komme seg tilbake til arbeidslivet, sa Kenneth Svendsen (Frp).

Les mer om

  1. Stortinget
  2. Politikk