Politikk

Venstre-lederen om Frp-samarbeidet: Utrolig slitsomt

Og det går mot et heftig år frem mot 2017-valget. Trine Skei Grande krever gjennomslag for det grønne skiftet i budsjettet som Erna Solberg og Siv Jensen legger frem til høsten.

Trine Skei Grande mener Venstre må høyere opp på målingene: - Jeg tror vi har en posisjon der folk ser at vi gjør en forskjell. Men vi må opp. Vi svekkes ikke, men vi klarer ikke løfte oss heller. Vi må få frem hva som er forskjell med oss – det er det valgkampen dreier seg om. Og det er det høsten skal dreie seg om.
 • Bjørn S. Kristiansen
  Bjørn S. Kristiansen

– Hvor hardt står Venstre på at regjeringsprtiene må levere på det grønne skiftet i neste års statsbudsjett?

– Det handler om å stole på hverandre. Statsministeren gikk med på en merknad i forrige budsjett om at vi skulle få til et grønt skatteskifte, og det var mye av grunnen til at vi fikk til et budsjett sist. Så nå må de bare levere.

Dessuten mener Venstre-lederen at den mest krevende delen av det grønne skiftet gjenstår: Å gå løs på avgiftssystemet og «gjøre de upopulære tingene».

Det betyr at konfliktlinjen til Frp kommer til å strammes ganske hardt.

Og der står det.

Høsten 2013 la Venstre frem «31 gode grunner til å stemme Venstre», og nå oppsummerer partiet selv at bare to saker står ugjennomført. 16 av tiltakene vil bli gjennomført i sin helhet, mens 13 delvis er i ferd med å bli innfridd, ifølge det politiske regnslapet Venstre-ledelsen la frem tirsdag.

Da Venstres topp-trio på en pressekonferanse tirsdag la frem partiets politiske regnskap for den siste stortingssesjonen, insisterte de på å snakke sak.

Spørsmålene de ble møtt med, dreide seg imidlertid i stor grad om mulig sentrumssamarbeid, forholdet til Frp og statsminister Erna Solbergs lederegenskaper.

La oss ta det siste først:

- Frp opererer med to forskjellige partier

Da VG sist uke avslørte at Erna Solberg (H) og Sylvi Listhaug (Frp) under en regjeringslunsj brøt ut i heftig diskusjon da statsministeren konfronterte innvandringsministeren om Frps asyl-strategi, kulminerte det en vår der temperaturen har steget mellom de to regjeringspartiene.

Fra før har Frp et ikke spesielt godt forhold verken til Venstre eller KrF.

Til samme avis sa KrF-leder Knut Arild Hareide at Frps politiske spill i saken har svekket statsministerens autoritet.

Overfor Aftenposten uttrykker Venstre-lederen oppgitthet over Frp.

– Er du enig med Hareide?

– Nei, men det er svekkende at Frp opererer med to forskjellige partier: Ett i regjering og ett i storting, sier Grande, og fortsetter:

– Det er rart at Frp ønsker å svekke sin mest populære statsråd. Sylvi Listhaug svekkes når hun går på tap i Stortinget.

 • Hvorfor må Venstre stå i en spagat? Og skal man ta alt Trine Skei Grande sier for god fisk? Her er Harald Stanghelles tolkning av Venstres sommerpressekonferanse:

– Er du blitt mer innstilt på tettere samarbeid med Frp dette siste halvåret?

– Det er utrolig slitsomt, men skal du få til flertall så må du i noen slitsomme samarbeid.

Kommentator og redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle, påpeker spagaten Venstre-lederen må stå i.

– Frp er Venstres hovedmotstander i helt sentrale er saker. Likevel er man et nokså trofast støtteparti for Frp/H-regjeringen. En klassisk Venstre-spagat som er en stor pedagogisk utfordring å forklare velgerne, sier Stanghelle.


Sagt på pressekonferansen:

Venstre-leder Trine Skei Grande:

«Selv om vi la frem en flyseteavgift i første forhandlingsmøte med Regjeringen, så tror alle at det kom til klokken kvart på tolv fordi noen måtte ha penger.»

Grande om Frps håndtering av asylforliket:

«Frps håndtering har vist oss at det er Frp som er viktigere enn gjennomslag. Det viser at vi er to veldig forskjellige partier.»
Partileder Trine Skei Grande og nestleder Terje Breivik under pressekonferansen tirsdag.

Venstre-lederen fortsetter om Frps asylhåndtering:

«Jeg synes det er dårlig gjort av en partner å ikke ville bidra til at Regjeringen får flertall, og her lide mer nederlag enn de egentlig hadde trengt.»

Om avstanden mellom sentrumspartiene Sp og Venstre:

«Senterpartiet er gammeldags, stokk konservativt og langt unna det reformvennlige og radikale Venstre.»

Vil ikke inn i sentrumskoseklubb

MDG-ledelsen opplyste på en pressekonferanse i forrige uke at de ville invitere Sp, SV, KrF og Venstre til samtaler om en mulig miljøallianse.

KrF-leder Knut Arild Hareide returnerte etter tre måneders pappapermisjon med en invitasjon til MDG, Sp og Venstre om et sentrumssamarbeid.

Venstre-lederen trekker på skuldrene.

– Jeg mener det har styrket norsk klimakamp at vi har hatt et miljøparti på både borgerlig og sosialistisk side. Det fører til at både et rødgrønt alternativ og et borgerlig alternativ har blitt grønnere.

Grande mener eksempelvis at det foreløpige vernet av Lofoten og Vesterålen mot oljeboring, skyldes at miljøpartier har kunnet påvirke hver sin blokk.

 • Har du fått med deg Aftenpostens politiske landstidsvarlser?:

Les også

 1. KrF nekter å svare på om en stemme til dem vil gi Støre eller Solberg:

 2. Ap-leder Jonas Gahr Støre velger en annen strategi enn Jens Stoltenberg, og er heller ikke helt enig med nestleder Trond Giske:

Frykten er at dersom miljøpartiene klumper seg sammen på egenhånd, finner Høyre og Arbeiderpartiet – eller «de grå oljepartiene», som Grande kaller dem, sammen og danner flertall.

– Det er soleklart at de hadde begynte å bore i Lofoten hadde det ikke vært for at Venstre sitter på vippen. Det tror jeg til og med statsministeren innrømmer glatt. Frp kommer til å si det fra dag én de er kvitt oss. Og det samme gjorde SV da de stopper den rødgrønne regjeringen. Du må kjempe for å få til flertall. Vi kan godt lage mange idealer oss imellom. Men vi må ha flertall for å få gjennomført noe.

– Det må kjempes hver eneste dag. Det går ikke an å bli sittende på utsiden i en koseklubb. Vi kan gjerne ha det, men det betyr ingenting.

Partileder Trine Skei Grande vil ikke danne en "koseklubb" i sentrum av norsk politikk som ikke har flertall til å få gjennomslag. Det gjorde hun klart på en pressekonferanse med nestlederne Ola Elvestuen (t.v.) og Terje Breivik.

- Venstre får til mer enn størrelsen skulle tilsi

Harald Stanghelle mener Venstre sitter i en posisjon med mye makt, men at partiet likevel må passe seg.

– Venstre-lederen krever «tidenes grønneste budsjett» for å fortsette samarbeidet. Venstre får til mer enn størrelsen skulle tilsi, men har ikke monopol på definisjonsmakten av hva som kreves av et budsjett for at det skal stemples grønt, sier han.

Og mens KrFs mulige overgang til en Arbeiderparti-ledet koallisjon er mye omtalt, har Venstre langt på vei låst seg til borgerlig side.

– Så langt tyder ingenting på at Venstre er i ferd med å bytte side etter 2017-valget. Frusrasjonen over Frp er stor, men mistenksomheten til Ap er større, sier Stanghelle.

Les også

Hansson legger seg dampveivalsflat etter E18-ultimatum: – Jeg har ikke noe problem med å si at vi fortjener kritikk fra velgerne.

 • Hør og abonner på Aftenpodden via iTunes på telefonen din her. Eller via desktop her.

Trine Eilertsen, Sarah Sørheim og Lars Glomnes snakker om Eilertsens opphold med verdensdiplomater under Oslo Forum denne uken.

Last ned i Itunes/podcastspiller, eller lytt her med et klikk:

Les mer om

 1. Trine Skei Grande
 2. Venstre (V)
 3. Erna Solberg
 4. Sylvi Listhaug
 5. Kristelig Folkeparti (KrF)
 6. Siv Jensen