Politikk

Huitfeldts statssekretær møter Taliban tirsdag

Statssekretær Henrik Thune (Ap) i Utenriksdepartementet har med seg konkrete krav til islamistene som sitter med makten i Afghanistan.

Statssekretær Henrik Thune skal delta i møte med representanter for Taliban.
  • Solveig Ruud
    Journalist
  • NTB
Nyhetsbrev Få Kjetil B. Alstadheims perspektiv rett i innboksen hver uke.

Flere medier har meldt at utenriksminister Anniken Huitfeldt skal ikke treffe Talibans representanter under deres besøk i Norge. Men tirsdag deltar hennes statssekretær i møte med dem.

Én viktig grunn til Taliban-samtaler i Norge, er en akutt fare for ny flyktningstrøm til Europa. Det har Thune (Ap) opplyst til Aftenposten.

Fikk innspill til krav mandag

Han hadde mandag ettermiddag møter med representanter for det afghanske sivilsamfunnet. Da fikk han innspill til krav som bør stilles til de afghanske makthaverne.

Taliban skal også møte representanter fra embetsverket i UD klokken 10.30. Temaet for disse samtalene vil i stor grad være den humanitære situasjonen i landet.

Senere på dagen skal norske humanitære organisasjoner møte Taliban-delegasjonen på Soria Moria hotell i Oslo.

Thune har uttalt til Aftenposten at regjeringen kun vil møte Talibans utenriksminister Amir Khan Muttaqi og justisminister Abdul Hakim Sharie. Thune tar med seg tre UD-diplomater til møtet.

Kvinners rett til skole, helsetjenester og arbeid

Ved siden av å bedre den økonomiske situasjonen og sikre tilgang for humanitær hjelp, står menneskerettigheter høyt på agendaen for møtene med Taliban som pågår i Oslo.

– Det er flere avgjørende spørsmål både knyttet til minoriteter og kvinners rettigheter. Vi har snakket mye om skole, men det dreier seg også om bevegselsfrihet, tilgang på helsetjenester og retten til å arbeide. Det er målbare størrelser som er avgjørende for mange i det sivile samfunnet som møtes her i Oslo, sier Thune til NTB.

Et av kravene han fikk med seg fra møtet tirsdag er jenters rett til utdanning, og helt konkret at skolene må åpnes igjen for jenter etter 7. klasse når skoleferien er over i mars.

En annet er at det må tas initiativ til en inkluderende politisk prosess. En Et forslag er at det bør skje gjennom en såkalt loya jirga, et stormøte.

Mandag kveld jobber Utenriksdepartementet med å meisle ut kravene som Norge vil ta opp i møtene.

Statssekretæren mener Norge har høyst realistiske forventninger.

– Enhver positiv prosess vil i beste fall måtte være skrittvis, sier han.

– Avgjørende møte med USA

Taliban skal også ha bilateralt møte med USA, med spesialutsending Thomas West i spissen.

Thune betegner samtalene som viktige.

– USAs posisjon vil være avgjørende for utviklingen, sier han.

Han påpeker at amerikanerne har kontroll på mye av pengene som ble frosset etter at Taliban tok over makten i august.

Landets innbyggere får fortsatt hjelp via hjelpeorganisasjoner, men den enorme utenlandske støtten som tidligere ble gitt til afghanske myndigheter, er stanset. Det utgjorde størstedelen av det afghanske statsbudsjettet.

Et av temaene som nå diskuteres blant internasjonale givere, er ifølge Thune hvordan man kan sørge for at offentlig ansatte, som lærere, får lønn.

Beryktet lederskikkelse i terrornettverk deltar ikke

På tirsdagens møte vil ikke den beryktede lederskikkelsen i Taliban, Mohammed Anas Zadran, være til stede. Zadran går også under navnet Anas Haqqani. Han er i Oslo som seniorrådgiver for innenriksdepartementet.

Hans broren leder et nettverk som har stått bak en lang rekke terrorangrep i Afghanistan. Et av dem var angrepet på Serena Hotel, der Dagbladet-journalist Carsten Thomassen ble drept og en annen nordmann ble såret. Mange har kritisert regjeringen for at den har gitt tillatelse til at Anas Haqqani kom til Norge.

Tirsdag reiser Taliban-delegasjonen tilbake etter tre dager med samtaler i Oslo.

Les mer om

  1. Taliban i Norge
  2. Regjeringen
  3. Taliban
  4. Afghanistan