«Å ta ministerposter fra SV vil være å strø salt i såret»

Hvilke ministere får fornyet tillit når de rødgrønne skal stake ut sine neste fire år i Soria Moria II?

Suveren vinner: Statsminister Jens Stoltenberg var valgets vinner og talte til sine på Arbeiderpartiets valgvake på Youngstorget i natt. FOTO: JAN TOMAS ESPEDAL

Klokken 9 tirsdag morgen var 424 kommuner ferdig opptalt, og resultatet som de siste timene har ligget stabilt på 86 mandater til de rødgrønne og 83 til de borgerlige, holder seg fortsatt stabilt.

De rødgrønne har med andre ord sikret seg fire nye år, som det taktfast ble jublet på Arbeiderpartiets valgvake i natt.

Men professor Frank Aarebrot tror ikke vi vil se statsråder gå de aller nærmeste dagene.

— Det vil nok ikke skje noen utskiftninger før Soria Moria II er klar. De nærmeste dagene nå vil det bli regjeringsforhandlinger, og regjeringskabalen legges ikke før etter at den erklæringen er klar, sier Aarebrot, som er professor i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, og en ekspert på valg, til Aftenposten.no.

- Tror ikke på store regjeringsforandringer

Sosialistisk Venstreparti har gjort et svært dårlig valg, mens Senterpartiet ikke går særlig tilbake. Arbeiderpartiet er den store seierherren i Stortingsvalget 2009. Mandatfordelingen slik den ligger an klokken 9.30 tirsdag, er 86 mandater til de rødgrønne regjeringskameratene: 64 til Arbeiderpartiet (opp tre mandater siden 2005), 11 til Sosialistisk Venstreparti (en nedgang på fire mandater) og 11 mandater til Senterpartiet (uendret).

- Jeg tror ikke Jens Stoltenberg vil ha noe i mot å la statsrådfordelingen være omtrent som i dag. Å «ta» ministerposter fra SV vil bare være å strø salt i såret på partiet, sier Aarebrot.

Han mener likevel det vil være urimelig om SV fortsetter å ha flere ministerposter enn Senterpartiet, ettersom de to partiene nå er like store.

— Nå har jo SV et veldig «lett» departement i Fornyings- og administrasjonsdepartementet, som Heidi Grande Røys leder, mens Senterpartiet har det tyngre Olje- og energidepartementet, så det er ikke nødvendigvis sikkert at det skjer noen endringer. Ellers kan det tenkes at Senterpartiets ministerposter økes med én, eller at SV reduseres med én, sier Aarebrot.

— Er det noen statsråder som sitter utrygt nå?

— Vi har vel alle våre preferanser, for å si det høflig, sier Aarebrot og drar på det, - men jeg tenker nok på Sylvia Brustad, og på Heidi Grande Røys, som er en flink statsråd, men som er bortgjemt i et nærmest usynlig departement, og ikke får særlig mulighet til å vise seg frem, sier Aarebrot.

Han tror også vi kan se en omstrukturering av dagens Fornyings- og administrasjonsdepartement, for å gjøre det «tyngre», gjerne kombinert med et likelønns- og likestillingsdepartement, ifølge Aarebrot.

Også andre fremtredende valgeksperter er enige med Aarebrot i at Heidi Grande Røys sitter utrygt, og at det er sikkert at det blir omstruktureringer, om enn ikke voldsomme.

— Det kommer nok til å skje statsrådbytter, men det er litt tidlig å si. Det skal kanskje byttes både departementer og personer, sier politisk kommentator i Dagbladet, Marie Simonsen, til Aftenposten.no

Hun peker på at Grande Røys ikke kom inn på Stortinget, og at Brustad allerede har varslet sin avgang.

Politisk redaktør i Aftenposten Harald Stanghelle mener også at det er tidlig å si noe om regjeringskabalen, men han mener at vi vil få se en del skifter.

— Det kan være at Giske får et tyngre departement etter fire år som en kraftfull kulturminister, og kanskje Brustad er på vei ut av regjeringen.

Dette tror valgekspertene:

  • Sylvia Brustad (Ap) går av som nærings- og handelsminister.
  • Aarebrot trekker frem Trond Giske, nåværende kulturminister, som en aktuell kandidat til å ta over Brustads departement, både han og Stanghelle mener at Aps kronprins er klar for nye og større oppgaver.
  • Marie Simonsen i Dagbladet sier at hun tror Bjarne Håkon Hanssen (Ap) vil fortsette som helse- og omsorgsminister, selv om han egentlig har gitt seg på Stortinget.
  • Flere tror Heidi Grande Røys (SV), som har vært en usynlig minister, ikke vil få fornyet tillit i Fornyings- og administrasjonsdepartementet. Aarebrot tror departementet hennes kan bli omstrukturert, til å også ta med en divisjon for likelønn og likestilling, for å gi departementet mer tyngde.
  • Aarebrot holder opp Ola Borten Moe (Sp) som en mulig kandidat til å ta over næringsdepartementet, blant annet for å oppfølge Senterpartiets motto om å ha hjerte for hele landet. Aarebrot mener det er pinlig for den rødgrønne regjeringen at den ikke har klart å flytte spesielt mange statlige institusjoner ut fra Oslo i denne fireårsperioden.

— Og når de først gjør det, har de ikke klart å flytte lenger enn til Ås! utbryter Aarebrot oppgitt.