Politikk

Nå starter thrilleren på Sørlandet

I dag er det skjebnedag for kommunereformen på Sørlandet. Undersøkelser på forhånd viser dødt løp for Nye Kristiansand.

Her forsyner de fem ordførerne seg av sammenslåingskaken etter at avtalen var ferdig forhandlet. F.v.: Anders Christiansen, (Ap), Birkenes, Johnny Greibesland, (Sp), Songdalen, Harald Furre, (H) i midten, Kristiansand, Astrid Hilde (Ap), Søgne og Arne Thomassen (H), Lillesand. Kjartan Bjelland, Fædrelandsvennen

 • Geir Salvesen
 • Aftenposten følger avstemningene i løpet av kvelden. Gå hit for siste nytt fra de 20 kommunene der folket har gått til urnene i dag.

Blir det en ny storkommune rundt Kristiansand? Eller ikke? I dag avgjøres det såkalte K5-alternativet der Søgne, Songdalen, Birkenes og Lillesand i folkeavstemning skal avgjøre om de skal slå seg sammen med Kristiansand og bli Nye Kristiansand.

Dette blir sett på som en symbolsk svært viktig bit av den nye kommunereformen, og kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner har vært ute i god tid og fristet med storbytilskudd til den eventuelt nye og store kommunen.

Grunnen til at Kristiansand er ekstra viktig for Regjeringen er at forsøket på å få store storbykommuner rundt Stavanger og Ålesund så langt har strandet i denne runden med avstemninger.

Les eksperters evaluering av reformen så langt:

Innbyggerundersøkelser i de fire mindre kommunene med tall fra mai i år har vist ganske så dødt løp mellom sammenslåingstilhengerne og dem som vil bevare kommunen som i dag.

Se innbyggerundersøkelsen her:

 • Lillesand: 44 prosent for sammenslåing, 44 mot.
 • Birkenes: 46 prosent for, 43 prosent mot.
 • Songdalen: 44 prosent for, 44 mot.
 • Søgne: 32 for sammenslåing med Kristiansand, 31 for sammenslåing med Songdalen, 31 for å stå alene.
 • Kristiansand: 71 prosent for, 17 prosent mot.

Veldig klare tall i Kristiansand, altså, som ikke en gang avholder folkeavstemning. Men de fire med folkeavstemning har vært så jevne at utfallet er helt på det uvisse.

Les også

Fire uker før fristen: Se om din hjemkommune vil slå seg sammen med naboen

Setter stillingen inn på ja-resultat

Arne Thomassen, ordfører i Lillesand er veldig spent foran kveldens folkeavstemning om kommunesammenslåing med Kristiansand. Geir Salvesen

Tre av de fire ordførerne i avstemningskommunene har sagt at de gir seg dersom de ikke får med seg befolkningen i Nye Kristiansand, noe som har satt ting enda mer på spissen på Sørlandet.

Arne Thomassen i Lillesand forbereder seg på en lang kveld.

– Er du spent?

– Ja, vi er jo det, fordi vi har jobbet med dette prosjektet i en tre års tid, jeg har jobbet med Høyres program foran stortingsvalget rundt dette. Det er krevende å spørre folk om en mening. Hvem greier å få folk til å møte opp og stemme? Foreløpig ser det bra ut, vi håper på 60-70 prosent oppmøte.

– Stalltips. Hvilken vei går det i kveld?

– Umulig å si. Det har vært så jevnt i det siste. Det svinger hele tiden. Jeg møter fem på gata som sier nei, og de neste seks ja.

– Du har vel sagt du gir deg uten et ja?

– Jeg har ikke sagt det akkurat det. Jeg vil holde det åpent.

– Ville det være så vanskelig å styre videre med et nei?

– Ikke vanskelig ut denne perioden, men i fremtiden vil det jo det.

– Beste for- og motargument om sammenslåing?

– Veldig enkelt. Det beste ja-argumentet er at folk ser det er en fordel med større og robuste kommuner, og det beste nei-argumentet er jo redselen for å miste lokaldemokratiet, sier Thomassen.

Det er i Agder det skjer

I tre andre kystkommuner på Agder er det avstemninger. Kvinesdal, Flekkefjord og Farsund skal avgjøre eventuell sammenslåing.

Også i indre Agder er det folkeavstemning i Iveland. En liten, fattig kommune som skal stemme om den skal slå seg sammen med Vennesla - en av Kristiansands nabokommuner - som ikke ville være med i Nye Kristiansand.

Kommunetoppene i Iveland har konkludert med at de vil tape 4,7 millioner kroner årlig på det nye inntektssystemet om kommunen forsetter som "frivillig små", som det nye uttrykket er.

Les også

Bygdestrider kan stoppe kommunereform

Trøndelag-avklaring også

Levanger og Verdal i Trøndelag skal ha folkeavstemninger. Det samme skal Moskenes, Flakstad og Vestvågøy i Lofoten i Nordland. Fem enkeltkommuner rundt i landet er også med. Båtsfjord, Gjemnes, Gratangen, Storfjord og Trøgstad skal også ha sine.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Kommunesammenslåing
 2. Kommunereform
 3. Jan Tore Sanner

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Ordførerne på Sørlandet spiste kake for sammenslåing - får klart nei fra folket

 2. POLITIKK

  Fire uker før fristen: Se om din hjemkommune vil slå seg sammen med naboen

 3. POLITIKK

  Å tvinge sammen kommuner er trolig rykket et skritt nærmere

 4. POLITIKK

  Slik blir kommunereformen: 13 kommuner tvangssammenslås

 5. POLITIKK

  Moskenes er på Sanners ja-liste. Mandag stemte 89,5 prosent nei.

 6. POLITIKK

  Sanner om at flertallet sa nei til kommunesammenslåing: – Som forventet