Politikk

- Vi skal ikke tilbake til  «strikkepinne-samfunnet»

Erna Solberg grilles om reservasjonsretten i Stortingets spørretime.

- Det er sunt for et samfunn som også viser respekt for dem som har samvittighetskvaler, sier Erna Solberg under onsdagens muntlige spørretime. Poppe, Cornelius

 • Marie Melgård
 • Karen Tjernshaugen
  Nyhetssjef

Statsminister Erna Solberg møtte onsdag i Stortingets muntlige spørretime. Her blir hun grillet om reservasjonsretten.

Arbeiderpartiets leder Jens Stoltenberg fikk stille Solberg dagens første spørsmål. Stoltenberg ville vite om dyrere barnehage, færre barn i barnehage, kutt i pappaperm, mer kontantstøtte og svekket mulighet til abort var en god familie og likestillingspolitikk.

— Jeg mener regjeringen fører en god og offensiv familiepolitikk, som er bedre enn den forrige regjeringen, begynte Solberg før hun svarte på spørsmålet:

- Endringen svekker ingen kvinners rett til abort. Alle har rett til selvbestemtabort før 12. uke. Det står solid fast - også med disse forslaget. Spørsmålet er om de kvinnene som ønsker abort og henvisning til abort fra sin fastlege skal komme til en lege med trygghet om at legen ikke har reservert seg, og skal vite om det i såfall. Å si at dette er å svekke abortretten, er å overdrive, svarer Solberg.

Stoltenberg mener det er feil å mene at dette er et lite spørsmål.

— Jeg har respekt for at dette er et samvittighetsspørsmål, men det er et spørsmål som hører hjemme i Stortinget som beslutningsorgan, ikke delegeres ut til kommunestyrene, hvor det blir svært ulik praksis. Det svekker kvinners rettigheter, mener Stoltenberg.

— Jeg har ikke sagt at det er et lite spørsmål, men det er ikke et spørsmål om abortrettigheter. Alle kvinner har rett til selv bestemme om svangerskap skal avsluttes før 12. uke. Derfor har vi satt kvinners rettigheter foran legene, repliserte Solberg.

KrFs Olaug Bollestad mener debatten om reservasjonsretten har «tatt helt av», og ville vite hvordan regjeringen vil trygge at abortloven står fast, mens man samtidig unngår heksejakt på leger som reserverer seg av hensyn til sin samvittighet.

- Tøffe debatter som dette vil alltid være belastende for den det gjelder. Men de som sier vi skal tilbake til «strikkepinne-samfunnet» bruker virkemidler som skaper mer engstelse enn god politisk debatt. Vi skal ikke tilbake til «strikkepinne-samfunnet», svarer Solberg.

- Vi må ta vare på dem med samvittighetskvaler

SVs Karin Andersen ville vite om Solberg mener hennes egne, som ordførerene i Oslo, Bergen og Tromsø, ikke har forstått hva saken handler om. Disse ordførerne har gitt uttrykk for at de er mot abortreservasjonen.

- Jeg sier ikke at de ikke forstår. Jeg vil snakke om konsekvensene. Vi som samfunn må også ta vare på dem som har samvittighetskvaler. Jeg har ikke noe problem med at vi er et samfunn som tillater en slik overbevisning, så lenge vi ivaretar den svake part, svarer Solberg.

Gina Barstad fra SV spurte statsministeren om hun vil ta ansvar for at leger ikke blir moralske dommere i helsevesenet. Solberg viste til at høringsforslaget fra regjeringen prioriterere abortsøkende kvinner.

— Det er sunt for et samfunn som også viser respekt for dem som har samvittighetskvaler, sier Solberg.

Vil stoppe lokalt

Under regjeringsforhandlingene ble KrF, Høyre og Frp enige om at fastleger skal få mulighet til å reservere seg mot henvisning til abort.

Forrige uke sendte helseminister Bent Høie (H) et forslag om lovendring ut på høring. Her går det frem at kommunene lokalt kan velge å si nei til reservasjon.

Ap, Venstre og SV vil jobbe aktivt for å stoppe reservasjonsrett lokalt, og flere lokale Høyre-topper har de siste ukene sagt i mediene at de er mot abortreservasjon. Dette har falt i dårlig jord hos KrF.

I et intervju med Aftenposten åpner nå også Senterparti-politikere opp for å stemme for Regjeringens omstridte lovendring.

Høyre og Frp har signalisert at de vil binde sine stortingsgrupper, slik at alle representanter må stemme for forslaget.

Forrige uke sendte helseminister Bent Høie (H) et forslag om at leger kan reservere seg fra å henvise til abort. Åserud, Lise

— Lagt frem det jeg mener

Helse- og omsorgsminister Bent Høie var også tilstede under spørretimen i Stortinget.

- Er du overrasket over motstanden blant Høyre-ordførere mot forslaget du har lagt frem?

— Dette er en sak som skaper mye engasjement, som er naturlig. Jeg håper at når vi har lagt opp til en grundig prosess med høringer. Nå har man frem til 30. april på å sette seg inn i loven og forskriften og gi gode svar, sier Høie.

- Tror du det blir endringer i det endelige forslaget dere legger frem for Stortinget?

— Det er for tidlig å si nå, det viktigste er at vi ivaretar avtalen med Krf og etablerer en reservasjonsrett, sier Høie.

- Krf-ere reagerer på at kommuner kan nekte reservasjon lokalt. Er dette et punkt hvor det kan komme endringer?

— Det vil jeg ikke si noe om, men jeg har foreslått det jeg mener. Nå skal dette på høring, sier Høie.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Politikk

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Støre: – Abortsaken må opp i Stortinget

 2. NORGE

  Høie: Forslag til endring av abortloven blir sendt på høring

 3. POLITIKK

  – Vi kan ikke ha en regjering som går i svart og ikke svarer på et så viktig spørsmål

 4. POLITIKK

  Demonstranter kjemper for å beholde dagens abortlov

 5. NORGE

  Solberg henviser Støres abortspørsmål til KrF-forhandlinger

 6. POLITIKK

  Også Hareide kaller abortdemonstrasjonen foran Stortinget for usaklig