Politikk

Erna Solbergs pressekonferanse: – Noen har sagt vi er blitt banket blå og grønne. Men det trives vi godt med.

I formiddag møtte statsministeren pressen for å oppsummere Regjeringens arbeid det siste året.

 • Solveig Ruud
  Journalist
 • Stine Barstad
  Journalist

– Vi tar nå ferie med visshet om at mange piler peker i riktig retning for norsk økonomi og for samfunnet, sa statsminister Erna Solberg da hun holdt sin oppsummerende pressekonferanse i hagen utenfor statsministerboligen tirsdag formiddag.

Hun viste blant annet til at veksten i økonomien er solid, at ledigheten synker, sysselsettingsandelen øker, og at bedriftene ser lyst på fremtiden.

– Jeg registrerer at de andre partiene har laget skrytelister på 10–12 punkter med saker de har fått gjennom. Det får være greit, for det betyr at resten må være Regjeringens seire, sa hun.

Hun trakk spesielt frem regjeringens integreringsløft, lærerreformen, dugnaden for å inkludere flere i arbeidslivet og enigheten om offentlig tjenestepensjon som viktige seire dette for Regjeringen.

– Min oppsummering er at vårens vedtak ble bedre enn forventet etter valget i fjor høst og tiden frem til jul, sa Solberg sagt til Aftenposten i forkant av dagens pressemøte.

Idag fortalte vi om 40 saker der opposisjonen har vunnet frem overfor Regjeringen.

– Dette er min første oppsummerende pressekonferanse på vegne av en blågrønn regjering. Noen har sagt vi er blitt banket blå og grønne. Men det trives vi godt med, sa Solberg.

Solberg sier hun egentlig ikke synes denne våren har påført henne og Regjeringen store nederlag, selv om «det har vært noen saker vi må utrede og komme tilbake til» og noen saker hun har tapt.

Erna Solberg oppsummerte årets innsats på en pressekonferanse tirsdag. Fra venstre: Aftenpostens journalister Stine Barstad og Solveig Ruud.

Advarte om innleie-forbud

Ifølge statsministeren har opposisjonens innstramming i reglene om innleie av arbeidskraft vært det vanskeligste nederlaget å svelge.

De rødgrønne partiene og KrF sørget for en innstramming for bemanningsbransjen som går mye lenger enn det regjeringen opprinnelig ønsket i sitt forslag.

Vedtaket innebærer blant annet et forbud med såkalte nulltimerskontrakter i alle bransjer, det vil si avtaler der ansatte i bemanningsbyråer står uten lønn mellom oppdrag. I tillegg blir det fra neste år bare bedrifter bundet av en tariffavtale som får lov å leie inn arbeidskraft.

– Vi vet for lite om hva konsekvensen vil være. Derfor mener jeg at Stortinget må se på de praktiske konsekvensene av vedtaket med et åpent sinn og være åpen for justeringer hvis evalueringen viser uheldige utslag, sa Solberg under pressekonferansen.

Hun advarer blant annet om faren for økt byråkrati for bedriftene.

Åpen for KrF

Hun sa også at Regjeringen fortsatt er åpen for KrF dersom partiet ønsker seg inn i regjering.

– Egentlig er den korte oppsummeringen av det siste halvåret at den politiske situasjonen er stabil, og den er mest stabil på borgerlig side, sa Solberg.

Hun sa det ville gjøre arbeidet innad i regjeringen vanskeligere, men arbeidet i Stortinget lettere, dersom KrF etter høstens strategiprosess bestemmer seg for å gå inn i regjering.

– Vi kan leve med begge løsninger, men det beste er selvfølgelig at de bestemmer seg for å bli med i Regjeringen, sa hun.

Les også

 1. Her har opposisjonen brukt makten sin: Solberg har måttet svelge 40 kameler

 2. Mens Støre sliter, forbereder Erna Solberg seg på en tredje periode

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uka gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

 1. Politikk
 2. Høyre (H)
 3. Erna Solberg
 4. Solberg-regjeringen