Politikk

Menn mer interessert i politikk enn kvinner

En ny undersøkelse viser klare forskjeller mellom hva menn og kvinner vet om politikk og samfunnsliv.

Kristoffer Berthelsen (16), Thea Haagensen (15), Eli Beenfeldt (33), Alma (7 mnd) og Isak Dery slappet av i varmen på Olaf Ryes Plass på Grünerløkka torsdag ettermiddag. Foto: Fartein Rudjord

 • Lars Molteberg Glomnes

Bare én av fem kvinner spurt i undersøkelsen gjort av professor Toril Aalberg ved NTNU visste hva handlingsregelen er.

Til sammenligning svarte seks av ti menn rett.

Bare fire av ti valgte rett alternativ når spurt om hvem som er FNs generalsekretær. På det spørsmålet svarte syv av ti menn riktig.

Overrasket

I denne delen av undersøkelsen ble omtrent 1000 norske menn og kvinner spurt om ni ulike faktaspørsmål om norsk og internasjonal politikk.

TA TESTEN SELV HER!

I tillegg til spørsmålene ble folk bedt om å plassere partier etter ulike skillelinjer og stridssaker. Undersøkelsen ble foretatt i 2010.

– Det var ikke slik at kjønnsgapene var minst i Norge og i landene som scorer høyest på likestillingsbarometre. Tvert imot var gapene mellom mennenes og kvinnenes politiske interesser veldig stor, sier professor Toril Aalberg tilNRK som først omtalte forskningen i går.

Gamle mønstre

— Jeg vil ikke sitte her og underbygge stereotypene, men det er kanskje noe sant i dem. Jeg er veldig engasjert, men ikke så interessert i å gå rundt og huske navn, sier Eli Beenfeldt (33) til Aftenposten.

Hun trekker frem helse, skole og kultur som spørsmål hun engasjerer seg for.

Beenfeldt, som til vanlig bor i Israel, tilbrakte ettermiddagen sammen med Alma (7 måneder), Isak Dery (34), Kristoffer Berthelsen (16) og Thea Haagensen (15) på Grünerløkka i Oslo.

Blant dem var det bare Berthelsen som tippet rett om handlingsregelen.

— Resultatene i undersøkelsen kan nok henge sammen med gamle kjønnsrollemønstre der mannen hadde ansvaret for pengene og politikken, men blant mine venner er det egentlig jevnt fordelt hva folk vet og hvor engasjerte de er, sier Beenfeldt.

— Jeg tror det er mye av det samme i Israel, sier Dery om sitt hjemland.

Avhenger av spørsmålene

Valgforsker og statsviter Anders Todal Jenssen ved NTNU er skeptisk til å slå fast at menn vet mer enn kvinner om politikk.

Han sier mye avhenger av spørsmålsstillingen.

— Spørsmålene er valgt for at de skal være sammenlignbare for flere land, og da blir det mye utenrikspolitikk. Da blir det større forskjeller. Kvinner er mer opptatt av det som handler om eldre-, helse og skolepolitikk for eksempel, sier Jenssen til Aftenposten.

- Er det riktig å si at menn kan mer enn kvinner om politikk?

— Det er riktig å si at menn kan noe mer enn kvinner, men at det særlig gjelder noen områder. Når man kommer til utdanning, helse og sosial, som er områdene de fleste er mest engasjert i, er forskjellene mindre, sier Jenssen.

Når det gjelder de spurte kvinnenes mangel på kjennskap til handlingsregelen, tror valgforskeren at forklaringen også kan finnes i en ulik tilnærming til politikk.

— Det speiler nok at begrepet "handlingsregelen" er for de politiske nerder. Det sier noe om at flere menn enn kvinner er interessert i politikk som abstrakte størrelser, sier Jenssen.

Nerder

Han tror det finnes flere politiske nerder blant menn enn blant kvinner – som han tror engasjerer seg mer i saker. Ikke minst når det gjelder svarene om hva handlingsregelen er.

- Det speiler at begrepet handlingsregelen er for de politiske nerder. Det sier noe om at flere menn enn kvinner har det forholdet at de er interessert i politikk som abstrakte størrelser.

På spørsmål om kjendiser, er norske kvinner jevnt over marginalt bedre enn menn. Ni av ti både menn og kvinner visste at det var en affære med en norsk kvinne som gjorde at det ble slutt mellom prinsesse Madeleine og Jonas Bergstöm.

 1. Les også

  Høyresiden vil fjerne plikten til å gå av med pensjon

 2. Les også

  - Høyre prøver å friste norske pensjonister med peanøtter

 3. Les også

  Klart for kvinnekamp i Chile

 4. Les også

  Analyse: Ap blir størst i valget

Les mer om

 1. Politikk

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Hver tredje nordmann mener innvandring truer norsk kultur

 2. POLITIKK

  Sigurd Hille (67) er stortingsrepresentanten som har fått minst oppmerksomhet i mediene

 3. POLITIKK

  Frykter at trakassering skremmer kvinner bort fra politikken

 4. NORGE

  Denne meldingen varmet politiske debattanter i Norge. Men eksperter ser risiko for en hardere tone også her.

 5. A-MAGASINET

  De tok feil om Brexit og Trump. Går meningsmålerne på en ny smell med det norske stortingsvalget?

 6. KULTUR

  Eirik Bergesen råder politikerne til å gjøre som Trump: – De bør holde kjeft når de blir spurt om meningsmålingene