Politikk

Klart for ny bolk med korona-oppmykninger – nå kommer 17. mai-reglene

Hvor mange bør man invitere på 17. mai-frokost? Myndighetenes veiledende råd kommer torsdag.

Kan man invitere ti personer til 17. mai-frokost? Får fotballen starte igjen? Og hva skjer med de øverste skoletrinnene? Torsdag kommer nye svar.

  • NTB-Marius Helge Larsen og Kristian Skårdalsmo

Gjenåpningen av Norge etter de strenge koronatiltakene er allerede i godt gang, men nå planlegger regjeringen en ny bolk med lettelser.

– Torsdag 7. mai vil vi legge frem en mer helhetlig plan for tiltakene fremover, sier statssekretær Anne Grethe Erlandsen (H) i Helsedepartementet.

Dette er noe av det som er ventet torsdag:

  • En helhetlig plan for lettelse av tiltak fremover med detaljer om rekkefølge og tempo.
  • Avklaringer rundt 17. mai-feiringen.
  • Nye råd for hvor mange som kan samles hjemme og i parken. I dag er rådet maks fem personer.
  • Ny info om hva som skjer med elevene i 5. til 10. klasse og videregående skoler, som fortsatt er hjemme fra skolen.
  • Avklaring om toppfotballen, barnefotball og annen kontaktidrett
  • Avklaringer rundt mulig åpning av fornøyelsesparker. Svar om treningssentre er også ventet i løpet av uken.
  • Beslutning om utreiseforbudet for helsepersonell.
Les også

Forskere kritiserer myndighetenes metode for smitteberegning. Deres anslag viser at smitten i Norge kan være på vei oppover.

Ekspertråd hemmelige

Regjeringens plan er å orientere koronakomiteen på Stortinget om oppmykningene på et møte onsdag før regjeringen tar sine beslutninger dagen etter, etter det NTB forstår.

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet har spilt inn sine anbefalinger i forkant.

– Anbefalingene er unntatt offentlighet frem til regjeringen har tatt sin beslutning, og da vil disse dokumentene bli offentlige, opplyste helsedirektør Bjørn Guldvog til NTB i slutten av forrige uke.

Eliteserieklubbene i fotball har fått starte opp med trening, men i mindre grupper. Torsdag kan det komme ytterligere oppmykninger. Her fra en Viking-trening 1. april. Veton Berisha i aksjon på første trening med deler av laget.

Skoleåpning?

Ett av temaene som er blitt diskutert de siste dagene, er skoleåpning for elever fra 5. til 10. klasse og videregående skoler.

Kunnskapsminister Guri Melby (V) varslet i et brev til skolenes rektorer 30. april at de høyere trinnene må være forberedt på å få en kortere frist før gjenåpning enn de lavere trinnene fikk, ifølge VG.

– Det er uklart hvilke elever som står først i køen, men tidligst mulige skolestart er 11. mai, sa Melby til Aftenposten.

Dersom flere elever får komme tilbake til skolene så tidlig, vil det altså trolig bli varslet torsdag.

Les også

Ny måling: Frp i fritt fall under koronaen

Helhetlig plan

Samtidig med at regjeringen legger frem nye planer for oppmykning, trer også de nye reglene for grupper på opptil 50 personer på offentlige steder i kraft torsdag. Det betyr at kinoer, konsert-, fest- og konferanselokaler kan åpne igjen.

Den første bolken med lettelser ble kunngjort 7. april, og i ukene etterpå har barnehager, 1.–4. skoletrinn, frisører og hudpleiere kunnet åpne opp igjen. Hytteforbudet ble også opphevet.

Til tross for oppmykningen har antall koronasmittede og sykehusinnleggelser fortsatt å falle samtidig som at testkapasiteten er bygget kraftig ut. Dermed kan det være duket for ytterligere frislipp.

– Går det bra å åpne ett område, blir det mulig å åpne det neste. Sprer smitten seg igjen, må vi bremse ned eller stoppe opp, sier Erlandsen i Helsedepartementet.

Regjeringen har allerede åpnet opp skolene for de lavere skoletrinnene. Nå kan det komme oppmykninger for elevene fra 5. til 10. klasse samt videregående. Her fra da statsminister Erna Solberg (H) besøkte Ellingsrudåsen skole i Oslo i slutten av april.

Regner med økt smittetall

Avdelingsleder Line Vold i Folkehelseinstituttet sier at de venter at det såkalte smittetallet vil øke etter hvert som man letter på tiltakene. Tallet beregner hvor mange mennesker en smittet person i snitt smitter videre.

– Men så lenge det ligger under 1, så får man ikke noen ny topp. Da går det nedover, sier hun.

Tallet har ligget på mellom 0,6 og 0,7 de siste ukene.

– Vår anbefaling er at man holder smittetallet så lavt at man er innenfor helsevesenets kapasitetsgrense. Det er veldig viktig at ikke mange blir smittet. Vi ønsker jo ikke at mange blir alvorlig syke, sier hun.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Koronaviruset