Frps Jon Engen-Helgheim kritiserer mediedekningen av den IS-siktede kvinnen

Frps innvandringspolitiske talsmann Jon Engen-Helgheim mener mediene har drevet kampanjejournalistikk for å få hjem den norske IS-siktede kvinnen og hennes barn.

Innvandringspolitisk talsmann Jon Engen-Helgheim i Frp kritiserer mediedekningen av den IS-siktede kvinnen.

– Det jeg kritiserer, er det massive trykket som ikke er proporsjonalt i forhold til andre saker hvor mennesker sliter, sier Helgheim til Medier24.

Han mener blant annet at norske mediers reportasjer om kvinnen fra al-Hol-leiren har vært ukritiske og fremstiller henne i en offerrolle.

– Jeg har ingen problemer med at mediene oppsøker enkeltsaker og legger trykk på politikere for å hjelpe, men jeg reagerer på det massive trykket fra mediene som reiser ned og lar en terrormistenkt sitte og uimotsagt lire av seg at hun angrer, sier han videre.

Les også

Dette er den IS-siktede kvinnen regjeringen krangler om

Avviser kampanjejournalistikk

Aftenpostens nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen avviser at avisens journalister har vært ukritiske eller drevet kampanjejournalistikk i dekningen av saken rundt den IS-siktede kvinnen.

Tone Tveøy Stræm-Gundersen, nyhetsredaktør i Aftenposten

– Aftenposten har vært i Al Hol-leiren flere ganger med en særlig journalistisk ambisjon om å få frem forholdene for barna som er der. Det har blant annet ført til at Aftenposten fant søskenflokken på fem norske barn, som hadde mistet begge foreldrene sine. De fem norske barna var ikke kjent av norske myndigheter, sier Strøm-Gundersen, og legger til:

– Aftenpostens journalister har gjort en særlig viktig jobb med å få frem forhold få andre har kjent til og dermed danne grunnlag for politisk debatt og diskusjon.

Les også

Norsk tobarnsmor i Syria terrorsiktet allerede i august

Også nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken i VG avviser at VG har vært for ukritiske.

– Vi har jobbet kritisk og for å få frem mest mulig fakta i denne saken. Vi har hatt et utgangspunkt i å belyse saken bredt, med mange ulike perspektiver. Min påstand er at vi har lykkes veldig godt med det, sier hun.

Håndlykken understreker at saken har offentlig interesse og sier at det er en sak med flere dilemmaer og stor sprengkraft.

– At vi skal ha en omfattende og inngående dekning av det, er opplagt, sier hun.