Politikk

- Vi må svare for vårt kjønn

Anniken Huitfeldt mener kvinner dømmes hardere enn menn i politikken.

Gjennom Aps landsmøte fikk mange av de kvinnelige delegatene talekurs av kulturminister Anniken Huitfeldt. Her går Huitfeldt gjennom talen til ordførerkandidat Unn Therese Omdal fra Egersund. FOTO: OLAV OLSEN
  • Berit Strøyer Aalborg

Les mer:

Kulturminister Anniken Huitfeldt slår tilbake mot påstander om at Aps kvinnelige statsråder er for svake.

Les også

Stødige menn, omstridte kvinner

internt i partiet, mens det stadig spekuleres i partiet om at flere av de kvinnelige skal skiftes ut.

— Snevrere rom

— Kvinner blir ofte følelsesmessig vurdert både på godt og vond. Og mindre på det vi leverer. Vi har nok et snevrere rom for hvordan vi kan oppføre oss. Da Sylvia Brustad ble barneminister ble hun spurt om hvordan hun kunne gjøre den jobben som barnløs, og da hun ble helseminister ble hun spurt om hvordan hun kunne gjøre den jobben med et lite barn.

— Da Karl Eirik Schjøtt-Pedersen møtte kritikk for momsreformen for ti år side, måtte han ikke svare for alle menn i regjeringen. Vi må svare for vårt kjønn, sier kulturminister og leder for Arbeiderpartiets kvinnenettverk, Anniken Huitfeldt, til Aftenposten.

Vi har levert
Anniken Huitfeldt

Tunge saker

Huitfeldt mener kvinnene må vurderes ut fra hva de leverer. Hun viser til at Regjeringens kvinner har ansvaret for tunge politiske saker som langtidsplanene for forsvaret, samhandlingsreformen, uføremeldingen, økningen av pengepotten til helsevesenet og et ansvarlig lønnsoppgjør i fjor.

- Og vi har levert, sier Huitfeldt.

Talekurs

Selv om Huitfeldt mener Regjeringens kvinner gjør en god jobb, mener hun at kvinnene i partiet trenger ekstra støtte og hjelp. Hun mener at de raskere trekker seg ut av politikken og at færre stiller opp som ordførerkadidater.

Kvinner har ofte større behov for direkte tilbakemelding, mener Huitfeldt. For å få flere kvinner til å bli i politikken arrangerer derfor Aps kvinnenettverk talekurs på landsmøtet for partiets kvinner.

Med Aftenposten ringside gikk Huitfeldt fredag gjennom taleutkastene til flere av ordførerkandidatene til Ap. Ap-kvinnene får både ros og forslag til hvordan de kan fremstå mer sikre. De ble minnet om å være tydelige, snakke direkte til sitt publikum og ikke ha mer enn 15-20 ord i hver setning. Huitfeldt minnet dem også om å nevne andre kvinner i sin tale.

- Nyttig

— Det er fint å nevne LO-leder Roar Flåthens tale, men prøv å tenke på om noen av kvinnene i LO har sagt det samme, sa Huitfeldt.

— Dette er nyttig. Jeg har aldri vært på noe kurs for å lære taleteknikk. Dette har jeg stor nytte av, sier ordførerkandidat Hild Marit Olsen fra Bodø. Hun skal holde sitt innlegg lørdag.

Les også

  1. Stødige menn, omstridte kvinner

  2. Rigmor skal løse Ap-flokene

  3. Håper Ap flår pelsdyrnæringen

  4. Har stålkontroll

Les mer om

  1. Politikk