Politikk

Kontrollkomiteen skjerper kritikken mot Søreide

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) kan vente seg ny og skjerpet kritikk fra Stortinget i saken om salg av norsk forsvarsmateriell.

OPT_052A7953m-edTmMb6XUy.jpg
  • Ntb

Fredag formiddag avgir kontroll— og konstitusjonskomiteen et tillegg til innstillingen som allerede er avgitt. Da kan Søreide og forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen vente seg fornyet og til dels forsterket kritikk for sin håndtering av saken.

Les også

Søreide: - Har tillit til forsvarssjefen

For tre uker siden ble stortingsdebatten om salget av marinefartøy, lastebiler, beltevogner og jagerflyt til ulike aktører i flere land, utsatt i siste sekund.

Bakgrunnen var at rapporter om salget først var blitt oversendt fra Forsvarsdepartementet én arbeidsdag før Stortinget skulle behandle saken, til tross for at de var datert 23. november i fjor.

— Bemerkelsesverdig

Komitéleder Martin Kolberg (Ap) fant det bemerkelsesverdig at rapportene øyensynlig var blitt liggende i departementet i fem måneder før de ble sendt Stortinget.

Martin Kolber (Ap), leder av kontroll- og konstitusjonskomiteen.

— Dette er en situasjon som er meget alvorlig og ikke noe vi kan akseptere, sa Kolberg.

Les også

Kolberg: - Vi har et betydelig problem

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) sa til NTB 26. april at hun var opptatt av at rapporten skulle kvalitetssikres før den ble sendt videre til komiteen.

— Dette er kjent materie for komiteen. At departementet har jobbet med disse rapportene, har vært kjent hele veien, framholdt hun.

Svaret beroliget ikke komiteens medlemmer, heller ikke Hans Fredrik Grøvan fra regjeringens ene samarbeidsparti KrF:

— Jeg syns det er uforsvarlig håndtering av så viktig informasjon fra statsrådens side, sa Grøvan til NTB.

Kritikk

I den opprinnelige innstillingen fra kontrollkomiteen får forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen særlig skarp kritikk. Bare Senterpartiets Per Olaf Lundteigen rettet det skarpeste skytset mot forsvarsministeren.

Les også

Sterk kritikk av forsvarssjefen i nigeriabåt-saken

Flertallet mener forsvarssjefen ikke har tatt saken alvorlig nok og at han ikke har fulgt opp forsvarsministerens og Stortingets signaler. I sterke ordelag minner opposisjonspartiene ham på at han er underlagt demokratisk kontroll.

Fra Høyre og Frp ble det anført at det ikke er opp til komiteen å uttrykke tillit eller mistillit til forsvarssjefen, men at dette er noe som tilligger Søreide som forsvarsminister.

Bruun-Hansen erkjente under høringene i november at saksbehandlingen var for dårlig i spørsmålet om avhending av minst 13 marinefartøyer, som Dagbladet avslørte endte opp hos paramilitære i Vest-Afrika.

Etter det NTB har grunn til å tro vil håndteringen av salgene av to F-5 jagerfly til et selskap i Texas bli behørig omtalt og kritisert i tilleggsinnstillingen som kommer fredag.

Forholdet er gransket av Forsvarets internrevisjonen, som konkluderte med at Forsvaret visste lite om hva flyene skulle brukes til da de ble solgt. Funnene var så alvorlige at departementet i sin tur varslet Økokrim om saken.

  • Interessert i politikk? Hør vår politiske podkast, Aftenpodden. Lytt og abonner via Itunes på telefonen din her, via desktop her, eller lytt herfra med ett klikk:

Les også

  1. Derfor er forsvarsministeren i trøbbel

  2. Orlogskaptein sier han stolte på UDs vurderinger

  3. Megler advarte mot at marinefartøy kunne havne i konfliktsoner

  4. Krass Kolberg: - Vi har et alvorlig problem

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

  1. Politikk