Politikk

Skyter ned forslaget om folkeavstemning om Syria-flyktninger

Frp blir stående alene med forslag om folkeavstemning om Syria-flyktninger i kommunevalget til høsten.

- Frp vil stemme nei til hele Syria-avtalen og foreslår en folkeavstemning om flyktningepolitikken, fortalte parlamentarisk leder Harald Tom Nesvik. Her er han på vei inn til torsdagens krisemøte.
  • Gunnar Kagge
    Gunnar Kagge
    Journalist

Frp vil nå foreslå folkeavstemning om Syria-flyktninger ved høstens kommunevalg, opplyser parlamentarisk leder i Frp, Harald Tom Nesvik, etter krisemøtet torsdag ettermiddag. Etter to og en halv time var det klart at partiledelsen hadde greid å stoppe et tilløp til opprør i partiet. Det blir nemlig ikke noe av et ekstraordinært landsstyremøte før sommeren, noe som ville ha blitt sett på som et tegn på at partiets regjeringsdeltagelse hang i en tynn tråd.

Nestleder Per Sandberg fortalte at det var stor irritasjon og forbitrelse i Frp over at Høyre hadde gått sammen med opposisjonen og laget en avtale om 8000 syriske flyktninger til Norge over tre år. Han kalte Syria-avtalen "uansvarlig", men understreket at partiet fortsatte regjeringssamarbeidet som normalt.

— Høyre har sviktet avtalene med oss, sa stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde før han strøk inn på møtet. Han ville ha partiet ut av regjeringen. I stedet ble det et enstemmig vedtak i stortingsgruppen om Syria-nei og folkeavstemning.

- Folk kan si sin mening

— Gjennom en folkeavstemning kan folk få si sin mening om flyktningepolitikken i Norge, sa parlamentarisk leder Nesvik. Men dette er et forslag som bare får partiets stemmer når det kommer opp i Stortinget i slutten av neste uke. Partiet kommer da til å fremlegge sine egne forslag om å hjelpe Syriaflyktningene i nærområdene. Samtidig sier partiet nei til alle elementene i Syria-pakken fra Høyre og opposisjonen.

Fra de andre partiene i Stortinget var det et klart nei til å gå med på folkeavstemning:

— Jeg regner med at dette blir lansert som et alternativ til den avtalen vi har inngått, og da kan ikke vi gå inn for det, sa Høyres parlamentariske leder Trond Helleland.

— Panisk, kalte KrF-leder Knut Arild Hareide forslaget.

— Det er ikke flertall på Stortinget for en folkeavstemning i kommunene om Norges bidrag til å avhjelpe den humanitære krisen i og rundt Syria. Det er derimot et stort flertall på Stortinget bestående av regjeringspartiet Høyre, samarbeidspartiene Venstre og KRF, Ap, Sp og MDG om at Norge skal ta i mot 8000 kvoteflyktninger fra Syria, samt å bidra med 1.2 milliarder til hjelp i nærområdene. Venstre står fast på dette flertallsforliket og legger til grunn at regjeringen følger opp flertallsvedtak i Stortinget, sier nestleder i Venstre Terje Breivik.

Ap.-ledelsen var ikke tilgjengelig for kommentar torsdag kveld, men partiet kommer helt sikkert til å avvise folkeavstemningen i og med at det nå er en bred Syria-avtale basert på et Ap-initiativ.

Professor kaller forslaget komisk

Professor i statsvitenskap Tor Bjørklund kaller forslaget komisk.

Han minner om at vi bare har hatt seks nasjonale folkeavstemninger i Norge. Da sto vi overfor store nasjonale veivalg: EU-medlemskap, unionsoppløsning, monarki eller republikk og alkoholforbud.

-Dette er stikk i strid med den tradisjonen og blir komisk sammenlignet med tidligere folkeavstemninger, sier han.

Han mener det ikke vil bli noen folkeavstemning, og at dette er et spill for galleriet.

— Det må være helt urealistisk. Det er politikerne som avgjør om det blir folkeavstemning, og det er ikke noen stemning for det. De bruker folkeavstemning som den tapte saks siste mulighet. De er klistret til vedtaket, men kan demonstrere for all verden at de mener noe annet i partiet enn i Regjeringen.

Hareide: Panisk

Leder for Kristelig Folkeparti Knut Arild Hareide kommenterer utspillet slik:

-Jeg synes det er litt trist at de mener vi skal spørre det norske folk om vi skal hjelpe noen av de mest sårbare menneskene i verden. Og jeg tenker at i den politiske konteksten virker dette som et litt panisk utspill fra Frp.

Også han minner om at spørsmålene nordmenn har tatt stilling til i tidligere folkeavstemninger har vært av en helt annen karakter.

— I år skulle vi tatt imot 1500 kvoteflyktninger fra Syria, med den nye avtalen blir det 2000. Skal det norske folk i en folkeavstemning ta stilling til om vi skal ta imot 1500 eller 2000 flyktninger i 2015? spør han.

Og fortsetter:

-Vi tok imot et betydelig antall kosovoalbanere og bosniere på 1990-tallet uten folkeavstemning. Det er mange vanskelige spørsmål Stortinget, og flyktningspørsmålet var tema i valgkampen. Mye tyder på at jeg vil anbefale min stortingsgruppe om ikke å støtte dette forslaget.

Hagen: Høyre burde vært sterkere

Onsdag inngikk Høyre et kompromiss med fem andre partier på Stortinget om at Norge skal motta flere kvoteflyktninger fra Syria de neste tre årene.

Fremskrittspartiet var ikke del av forliket. De meldte seg av forhandlingene allerede sist fredag, fordi de mente avtalen var i ferd med å gå for langt.

Tidligere partileder Carl I. Hagen er blant dem som mener Erna Solberg og Høyre har latt Frp i stikken ved å kompromisse.

— Hun burde stått oppreist overfor Ap, SV og MdG, og gjort det klart for Venstre og KrF at disse hadde undertegnet en avtale om 2120 kvoteflyktninger og sagt nei til forhandlinger. Hvis så Venstre og KrF likevel hadde valgt å fremme forslag i Stortinget i strid med budsjettavtalen som Venstre og KrF hadde undertegnet, så burde statsministeren ha fremsatt kabinettspørsmål, skriver Hagen i et innlegg i Aftenposten torsdag.

Høyre: -Vi lot ikke Frp i stikken

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland avviser at Frp er latt i stikken:

— Hvordan reagerer du på disse anklagene?

-Vi har ikke latt Frp i stikken, men reagert på en henvendelse fra Statsministeren om å finne ut av Syria-krisen og forholdet mellom hjelp i nærområdene og flere kvoteflyktninger. Vi har tatt dette på alvor. Vi har respekt for at Frp gikk ut. De hadde definert et makstak, som var årets tall. Det ville ikke blitt noen ekstraordinær innsats med det. Jeg tar til etterretning hva som hevdes fra Carl I. Hagen og mener det ikke er konstruktivt for regjeringssamarbeidet.

-Har denne saken skapt ondt blod mellom regjeringspartiene?

-Akkurat i denne saken var vi uenige, basert på et landsmøtevedtak Frp ikke kunne gå på akkord med. Samarbeidet går bra. Neste onsdag har vi sommerfest – sammen – på Stortinget. Men det er alltid skjær i sjøen i et regjeringssamarbeid.

Arbeiderpartiet:

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr støre saken slik:

— Arbeiderpartiet forholder seg til avtalen som er inngått mellom seks partier på Stortinget, blant dem det største regjeringspartiet. Vi forutsetter at statsministeren og Regjeringen følger opp det et bredt flertall på Stortinget har blitt enige om, skriver han i en tekstmelding via sin rådgiver.

Hør denne, og andre saker, bli diskutert i ukens Aftenpodden. Her eller i itunes.

Les også

  1. Siv Jensen må leve med Syria-avtalen partiet hennes er sterkt imot

  2. Carl I. Hagen om flyktningforhandlingene: Jeg blir mer og mer irritert på Høyre

  3. Jensen setter munnkurv på Frps fylkesledere

  4. Uavgjort mellom Høyre og Ap i Syria-forhandlingene

https://07540d73-0d0b-381f-a83c-6f8aae746a04

Les mer om

  1. Politikk