Politikk

Her kan Sanners kommunereform strande

RØST I LOFOTEN (Aftenposten): De er livredde for å havne helt i bakleksa hvis de blir slått sammen med storkommuner langt borte.

Ordfører Tor Arne Andreassen har den tøffe oppgaven å styre tynt befolkede Røst utenom sammenslåing. Bare kommuner som slår seg sammen får økonomiske gulrøtter av Regjeringen. Stein Bjørge

 • Geir Salvesen

Å være vraker er noe av det ytterste i tørrfisk-bransjen. Her bruker Ansgar Pedersen nesen sin. Og det lukter penger. En million kroner årlig for hver øybeboer i fiskeriinntekter. Stein Bjørge

roestbilder_58_doc6lsiq95yrtejmym09ft-P2sUDCALDq.jpg Stein Bjørge

Ordfører Tor Arne Andreassen på Røst mener det blir for langt å rope på Bodø på den andre siden av havet. Stein Bjørge

Spøkelseshus på Kårøya på Røst. Stein Bjørge

Sykkelen er et fornuftig fremkomstmiddel. Det er faktisk noen hundre meter sykkelstier. Stein Bjørge

Sett fra flyvinduet er Røst et forrevent, flatt landskap. Stein Bjørge

Øde og forlatt. Folk flytter fra Røst. Stein Bjørge

Inntørkede torskehoder fungerer som utepynt langs en husvegg. Stein Bjørge

Et skipsforlis med tragisk utgang ble til kunst for Tor Halvorsen bak galleriet, baren og frisørsalongen The Creator på Røst. Stein Bjørge

— Røst kan ikke oppheve sin geografiske plassering, sier parlamentarisk leder i Sp, Marit Arnstad.

Hun mener eksempelet med Røst kommune viser hvor håpløst det er å tegne et nytt kommunekart for Norge sentralt i Oslo.

Fra flyvinduet: En øy, tilsynelatende flat som en pannekake, men med forrevne viker og kanter som om en giganthavørn først hadde skrapt hardt med klørne i overflaten og deretter hakket alle kantene. Resten slipt glatt av årtusener med stormfullt hav og sjøsprøyt.

Mot horisonten, de mektige Lofottindene i det fjerne. På øya noen små - men forbløffende vindfangende, legoklossaktige hus som streber fargesprakende - gjerne i flere farger og etasjer - mot den alltid skiftende himmelen.

Røst helt ytterst i Vestfjorden i Lofoten har noe av det udefinerbare som noen kaller sjel. Her en miks av inntørkede fiskehoder som fortsatt henger på hjeller etter vinterfisket, blomster langs veggen på et nedslitt spøkelseshus på en odde, en forbløffende boudoir-lignende homsebar med leopardmønstrede sofatepper og paljetter og galleri og frisørsalong i et nedlagt fiskemottak. "The Creator", skapt av Tor Halvorsen, intet mindre. Og en kommune som strever med avfolkning, men der hver av de ca 560 innbyggerne innbygger i snitt foredler for 1 million kroner hver i fisk og tørrfisk og klippfisk.

Sett fra flyvinduet er Røst et forrevent, flatt landskap. Stein Bjørge

Skrinlagt

Denne våren har det vært diskutert sammenslåing. Med Bodø. Praten har gått på begge sider. Og Bodø har sagt ja. Men vent — Bodø. Det er jo langt unna? Javisst. En halv arbeidsdagsreise med båt. Et morgenfly og et kveldsfly som koster en liten formue. Ordfører Tor-Arne Andreassen (a) på Røst har derfor skrinlagt full sammenslåing, selv om han innrømmer at kommunen ikke greier å levere gode nok tjenester på alle områder til innbyggerne.

— Det er på grunn av de ekstreme avstandene til et eventuelt nytt kommunesenter at vi har måttet prøve å finne en egen løsning, sier Andreassen.

Det er spesielt i Finnmark hvor avstandene til kommunesentrene er størst og hvor avstandene vil bli enda større for mange med full sammenslåing. Men også ytterst i Kyst-Norge er det samfunn som ville få ekstreme avstander, i tilfelle kommunesammenslåing.

— Det er elleve mil til Bodø. Det er litt vanskelig å ringe til dem og si at nå snør det på Røst. Og at noen må brøyte, sier han. Derfor har kommunen betalt for utviklingen av en egen modell, som den har kalt Røstmodellen.

I korte trekk går den ut på at kommunen beholder kommunestyret og politikerne, men at Bodø skal hjelpe dem på enkelte områder. Alle datatjenester, endel helse- og psykiatritjenester, bygg og oppmåling skal håndteres fra Bodø. Men full sammenslåing sier man nei til. Intensjonsavtale er allerede gjort med Bodø.

Gråt i halsen?

Han var nylig i Oslo hos kommunalminister Jan Tore Sanner for å presentere opplegget for å bli en modellkommune (og for å få litt ekstra penger), men har foreløpig ikke fått noe napp.

— Var det med gråten i halsen dere kom ut fra det møtet?

— Nei, det er ikke sikkert de tar det med det første, vi skal jobbe videre. Vi tenker nå på å invitere ham (Sanner) hit. Det er ikke bare greit å sitte i Oslo og tenke på hvordan geografien i Norge er. Mange har fått et litt annet syn på geografien etter å ha vært her. På fastlandet kan man bare sette seg inn i en bil. Her må det fly, ferge og kanskje overnatting på hotell til.

Geir Vinsand i NIVI analyse, som er ekspert på kommuner og kommunestrukturer, er mannen bak Røst-modellen.

Arnstad: - Viser hvor håpløse planene er

— Sanner vinner ikke kommunereformen på Røst, men han kan tape den der hvis han ikke utviser større forståelse for de geografiske utfordringene i deler av Distrikts-Norge, mener han. Det er et behov for et unntak for ufrivillig små distriktskommuner hvor ekstreme avstander gjør seg gjeldende, sier Vinsand.

— Dette eksempelet viser det håpløse i NHOs forsøk på å tegne et kart med 77 kommuner. Men det viser også det håpløse i konklusjonen til Sanners ekspertutvalg som konkluderer med kommunestørrelser på 15.000–20.000 innbyggere. I Norge er det ikke slik at «one size fits all», sier Marit Arnstad (Sp).

Hun sier kommunalminister Jan Tore Sanner (H) må lytte til Røst og andre småkommuner, og være åpen for mellomløsninger.

— Sanner kommer ikke utenom at lokaldemokratiet må få bestemme. Å bygge på noe annet enn frivillige løsninger i slike eksempler vil bære helt galt av sted.

Hun sier at bare i hennes eget fylke, Nord-Trøndelag, er det i dag fire ulike modeller for løsninger på de utfordringer som øykommuner kan ha.

- Radikalt

Professor i statsvitenskap Asbjørn Røiseland ved Universitetet i Nordland i Bodø har engasjert seg i kommunereformen. I tillegg har han ekstrahus - helgehus - på Røst. Et koselig gulmalt hus med dypgrønne vinduskarmer. Han har fulgt den lokale debatten etter to folkemøter på øya:

— Jeg tror mange er pragmatiske. De kan slå seg sammen med Bodø. Men det er ikke et spørsmål om liv eller død for dem.

- Hva synes du om denne Røst-modellen hvor Bodø skal håndterer noen av funksjonene for Røst? Er det noe som kan brukes overalt i Norge?

— Den har både fordeler og ulemper. Det er en radikal konstruksjon. Bodø skal ta varig ansvar for en del helse- og sosialbiter. Men det betyr at Røstborgerne blir annenrangs. Det bryter fundamentalt med norsk styringstradisjon. Men det kunne vært spennende å prøve ut, hvis det er politisk vilje til det.

Nye tider? Nye metoder?

Hovedargumentet mot total fusjonering med Bodø er altså lang vei til eventuelt nytt kommunesenteret. Men hvor viktig er det egentlig i dag når det meste av kommunikasjon med det offentlige går på data? Når var jeg i min kommune sist? Det må være lenge siden. Et garasjebygg i 1998. Men noen bedyrer at det er veldig viktig å ha en ordfører som Andreassen svært nær. Å faktisk ha ham svinsende innom av og til, som man kan gjøre på slike småsteder.

Øde og forlatt. Folk flytter fra Røst. Stein Bjørge

Tore Ivar Johansen, en av eierne av Røst Sjømat og partifelle av ordføreren, sier at han tror næringslivet ville slite med å nå frem dersom man skulle forholde seg til Bodø.

— En lokal ordfører som kjenner bygda og alt som rører seg her og som vet behovene, er mye verdt for oss. En bedriftsleder her ville ikke hatt tyngde i Bodø. En ordfører, derimot, har nok tyngde, hvis noe trengs å gjøres.

Sanner: - Kan bestemme selv

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner vil ikke kommentere søknaden om støtte til Røstmodellen før den er ferdigbehandlet i departementet.

— Jeg har lovet ordføreren på Røst at vi skal gi en grundig og god vurdering av søknaden.

Sanner er nok mer hipp på et annet system. Med kommunedelutvalg hvor det sitter noen folkevalgte igjen. Men hvor hovedavgjørelsene tas sentralt.

— Røst og andre kommuner må selv vurdere hvordan de vil sikre sine innbyggere gode velferdstjenester og skape utvikling på øya. Det jeg har pekt på et at Bodø allerede har erfaring med slike kommunedelutvalg, blant annet etter en sammenslåing med Skjerstad som ligger seks mil unna Bodø. Bystyret i Bodø delegerer makt dit og der har de også direkte valgte politikere. Skjerstad oppgir å ha gode erfaringer med modellen og det er Bodømodellen jeg har gått inn for.

— Vil det ikke være behov for å finne spesialløsninger for ekstreme utkantkommuner, slik du ser det?

— Jo, og det er derfor vi har fjernet ett av hovedelementene i forslaget fra ekspertutvalget som konkluderte i fjor med at fremtidens kommuner burde ha minst 15-20.000 innbyggere. Det var jo fordi reformen må tilpasses det geografiske mangfoldet i Norge.

Høy himmel

Ordfører Andreassen er ikke av den skrytete typen. Det eneste han skryter på seg er å ha mest himmel av alle steder i Norge.

— Det er jo et eventyrland som stiger av hav. Røst ligger og flyter som en hildring uti havet, fjellene henger i himmelen. Røst er den plassen med med mest himmel i Norge, sier han.

Men fremtiden er usikker, den høye himmelen til tross. Det er tidsfrister satt, avgjørelse om sammenslåing innen 2016 og økonomiske gulrøtter bare til dem som slår seg sammen.

— Det er bare tull å presse frem 2016 som er året hvor alt skal avgjøres, hvis ting ikke blir satt ut i livet før 2020 allikevel, mener ordfører Andreassen.

Sanner sier han har forståelse for at en tidsfrist kan være vanskelig, men uten tidsfrister ville slike prosesser som dette vanskelig komme i gang.

Og økonomien?

— Stortinget har avklart at den økonomiske gulroten er knyttet til kommuner som sier ja til sammenslåing, sier Sanner.

Det gjør kanskje himmelen over Røst litt mindre. Og litt gråere.

 1. Les også

  Erna Solberg: Vi må ha færre enn 400 kommuner

 2. Les også

  Stortinget kan gripe inn overfor kommuner som nekter å fusjonere

 3. Les også

  - Statsministeren må dokumentere sine påstander

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Politikk
 2. Kommunevalg 2015

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Her er jusfinten som vil sette fart på nye kommunesammenslåinger – selv med Sp i regjering

 2. POLITIKK

  Slike kommuner kan bli tvunget til å slå seg sammen

 3. POLITIKK

  – Kommune- og regionreformen er Erna Solbergs største reformtabbe som statsminister

 4. POLITIKK

  - Hva vil egentlig Skedsmo med Fet?

 5. POLITIKK

  Her er kommunene som kan forsvinne når Sanner skal slå sammen med tvang

 6. POLITIKK

  I hvilket fylke tror du ingen har gjort som Sanner ville?