Politikk

Hareide: Frp øker avstanden til KrF i immigrasjonsdebatten

De siste dagers interne strid blant regjeringspartiene om å stille opp for Europa i asylsaken, har økt verdikløften mellom KrF og Frp, mener KrF-leder Knut Arild Hareide.

KrF-leder Knut Arild Hareide sier til Aftenposten at debatten om hvorvidt Norge skal bidra i asyldugnaden til EU, gjør at han er glad for at partiet hans ikke er i regjering.
 • Alf Ole Ask
  Alf Ole Ask
  Journalist

KrF-leder Knut Arild Hareide holder nøkkelen til statsminister Erna Solbergs drøm om en bred ikke-sosialistisk regjering.

Denne sommeren og høsten er det ventet en avklaring. I Regjeringen raser det en debatt om hvorvidt Norge skal stille opp og ta imot flere asylsøkere fra EU, fordi vi er integrert med EU på dette området.

Med den holdningen du ser fra Frp, er du glad for at du ikke sitter i den Regjeringen?

– Ja, svarer Hareide kontant.

Jensen på banen

Carl I. Hagen har krevd at Frp setter hardt mot hardt og forlater Regjeringen om Norge tar imot flere asylsøkere fra EU. De to tidligere justisministrene Per-Willy Amundsen og Sylvi Listhaug er erklært seg som motstandere av å stille opp.

Etter flere dagers taushet, kom også partileder Siv Jensen på banen og slo fast i en Facebook-oppdatering at Frp er motstandere av at Norge skal bidra.

 • Aftenposten på lederplass: Også Frp trenger at EU lykkes

– Det vi trenger nå er felles asylmottak i Afrika for å få kontroll på situasjonen, skriver Jensen.

– Får den holdningen som du ser hos Frp konsekvenser for spørsmålet om hvorvidt KrF skal inni Regjeringen?

– Det jeg opplever er at det er en stor verdikløft mellom KrF og ytterfløyene i norsk politikk. Det viser det perspektivet som Siv Jensen her trekker frem på Facebook, sier han.

Vanskeligere å si ja til Solberg?

– Men blir det vanskeligere for partiet å ta dette steget inn i Regjeringen med denne saken?

– Dette viser at den strategiske diskusjonen vi tar om regjeringsdeltagelse ikke bare må være en debatt om strategi, men også om hva vi mener er riktig. Den siden av Frp som trer frem her, skaper en økt avstand til KrF. Samtidig er det slik at i denne type spørsmål skaper Erna Solberg en tettere tilknytning til KrF, sier han.

Uoversiktlig i Ap

Hareide har også fulgt den debatten som har pågått i Ap og at det tok tid før partiet mente noe om EUs asylvedtak.

– Den diskusjonen som pågår i Ap gjør at situasjonen i det partiet fremstår som uoversiktlig, sier han.

I de siste dagene har en rekke veteraner i Ap vært kritisk til både innhold og form i partiets innvandrings- og integreringsdebatt.

– Mitt poeng er at vår tekning er at vi ikke kan ta ansvar hele Europa, men vi må være med å ta en del av det felles ansvaret i Europa for situasjonen. Det har vært føringen for KrF hele veien, understreker Hareide.

Les mer om

 1. Politikk
 2. Retorikk
 3. Statsbudsjettet
 4. Knut Arild Hareide
 5. Erna Solberg
 6. Solberg-regjeringen
 7. Sylvi Listhaug