Politikk

Helleland snakket om personlig abortdilemma

Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) fikk beskjed om at hun bar på et alvorlig sykt barn, men valgte likevel å bære fram barnet.

Linda Hofstad Helleland (H), her sammen med mannen Trond Helleland, fortalte i Stortinget onsdag om egne erfaringer rundt abortspørsmål.
  • og NTB

Statsråden delte onsdag sine egne personlige erfaringer da abort ble tema i Stortingets muntlige spørretime.

– Jeg fikk beskjed om at jeg bar fram et alvorlig sykt barn av en gynekolog. Så valgte jeg å bære fram barnet og ikke gå i nemnd. Barnet var friskt. Da kan man tenke seg selv at det var en riktig følelse og beslutning som ble tatt da, sier Helleland i vandrehallen på Stortinget etter spørretimen.

Vanskelig situasjon

Det var Arbeiderpartiets Anniken Huitfeldt som onsdag ba likestillingsministeren avklare om hun har forståelse for at det kan være tungt for en kvinne i en veldig vanskelig livssituasjon å måtte gå i nemnd, i stedet for å bestemme selv, i abortspørsmål.

– På spørsmål fra Ap om jeg har forståelse for hvordan kvinner opplever det å måtte oppsøke nemnd, svarte jeg at det har jeg. Det er en veldig påkjenning og en veldig vanskelig situasjon for kvinnen, men også hennes familie. Det gjør at hele abortdebatten er veldig vanskelig, sier Helleland.

– Nemnd var et alternativ jeg måtte vurdere, hvis vi ikke skulle beholde barnet. Så valgte vi å gjøre det og ikke gå i nemnd.

Les også

Regjeringsforhandlingene går tregere enn planlagt. Sliter med både ruspolitikk og abort

Preget synet på abortloven

Helleland bekrefter at erfaringen har preget hennes syn på paragraf 2c i abortloven, som åpner for senabort av et foster med alvorlig sykdom. Å få endret den omstridte paragrafen, av KrF kalt sorteringsparagrafen, var et krav fra partiet før regjeringsforhandlingene, som nå er helt i sluttspurten.

Huitfeldt viste i Stortinget til sterke historier fra kvinner som har fortalt om etiske dilemma i abortspørsmål.

– Er det slik at likestillingsministeren ser at det kan være tungt for en kvinne i en veldig vanskelig livssituasjon at hun i stedet for å bestemme selv, må i nemnd? spurte hun.

– Ja, president. Det er det, fordi jeg har opplevd det selv, svarte Helleland.

Anklaget for å være fraværende

Arbeiderpartiets Ingvild Kjerkol tok også ordet under onsdagens spørretime, og anklaget Helleland for å være taus i den offentlige debatten.

– Fra likestillingsministeren har det vært rungende stillhet i den viktigste likestillingsdebatten i Norge denne høsten, sa hun.

– Mitt spørsmål til statsråden er om hun er enig med sin statsminister i at kvinners abortrettigheter er egnet til å forhandles bort for å beholde regjeringsmakt? fortsatte Kjerkol.

– Jeg har vært i Stortinget og svart på Aps spørsmål om abort, jeg har svart i mediene om abortspørsmålet og jeg svarer gjerne her igjen, svarte Helleland.

Hun viste til at kvinners rettigheter skal ligge fast, og at kvinner selvsagt selv skal bestemme over sin egen kropp. Helleland understreket at hun forholder seg til Jeløy-erklæringen og regjeringens politikk knyttet til abort.

– Jeg er fornøyd med dagens lovgiving og dagens praksis, sa Helleland.

«Moralismens regjering»

SVs Freddy André Øvstegård viste til at det i hele 2018 bare var åtte kvinner som gjennomførte fosterreduksjon uten medisinsk begrunnelse.

– Høyre velger å gjøre valget til åtte kvinner til et forhandlingsspørsmål. De retter moralske pekefingre mot disse kvinnene og sier at de ikke er i stand til å ta et så viktig valg selv, sa han.

Øvstegård anklaget videre Høyre for å rette «moralske pekefingre» mot norske kvinner ved å be dem om å føde flere barn tidligere, i stedet for å gjøre noe med egen politikk som gir utrygghet for familier.

– Denne regjeringen er moralismens regjering. Og de konservatives moralisering rammer spesielt kvinner, sa han.

Helleland svarte at hun vil avvente hva en eventuell regjeringsplattform vil inneholde.

– En regjering med Venstre, Frp og Høyre er ikke en regjering som folk først og fremst tenker på som moralismens voktere, sa hun.

Les også

Regjeringsplattform trolig klar torsdag ettermiddag

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uka gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

  1. Abort
  2. Politikk
  3. Linda Hofstad Helleland