Politikk

Venstres skjebnemøte er i gang - skal ta avgjørelse om regjeringsforhandlinger

Om Venstre skal gå i regjering med Høyre og Fremskrittspartiet, står øverst på agendaen på lørdagens landsstyremøte i partiet.

Venstres nestleder Ola Elvestuen og leder Trine Skei Grande under fredagens sentralstyremøte. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Landsstyremøtet startet klokken 11. Det er knyttet stor spenning til partiledelsens konklusjon etter sonderingene som har pågått i høst mellom Venstre og regjeringspartiene. De sonderingene er nå ferdige, fikk NTB opplyst fredag.

Øverst på agendaen på landsstyremøtet står spørsmålet om Venstre skal innlede formelle regjeringsforhandlinger med Høyre og Frp. Alternativet er å fortsette som samarbeidsparti – med eller uten en samarbeidsavtale.

Under lørdagens møte skal landsstyret ta stilling til om Venstre skal gå videre til reelle regjeringsforhandlinger, noe som i praksis betyr å si ja til å gå i regjering.

Etter lunsj

Lørdag gikk de to første timene med til en «ren organisatorisk gjennomgang», opplyste partileder Trine Skei Grande før lunsj. Diskusjonen rundt regjeringsspørsmålet skulle først starte etter spisepausen.

– Jeg vet ikke hvilke krav vi kommer til å få fra landsstyret, men det som jeg tror er klart inne i møtet, er at vi skal finne fram til et godt samarbeid på borgerlig side, sa Grande ifølge NRK.

Hun var spent på å høre tilbakemeldingene fra landsstyret om forventningene til Venstre framover. Landsstyremøtets drøftinger skjer bak lukkede dører. Men i løpet av helgen, trolig lørdag kveld eller søndag formiddag, kommer partileder Grande til å åpne dørene for å oppsummere diskusjonen.

Det er uvisst hvor mange statsråder Venstre vil få dersom partiet velger å gå inn i regjering. Høyre og Frp skal etter det NTB erfarer ha tilbudt Venstre tre statsråder, med en klar forståelse av at Venstre kan komme til å kreve fire plasser rundt kongens bord.

Ny generalsekretær

Det som derimot var klart tidlig lørdag ettermiddag, er at Venstre har fått ny generalsekretær. NTB får opplyst at Venstres landsstyre har valgt Marit H. Meyer til å etterfølge Trond Enger, som i februar tiltrer som generalsekretær i Human-Etisk Forbund.

– Jeg ser fram til å jobbe som generalsekretær i Venstre og ønsker å være med på å fortsette å bygge et sosialliberalt, grønt og varmt parti, sier Meyer.

Meyer kommer fra jobben som kommunikasjonssjef i Statped, men hun har også erfaring som politisk rådgiver i Justisdepartementet da Odd Einar Dørum var justisminister.

– Vi gleder oss til å få Marit på laget. Men sin brede erfaring fra norsk organisasjonsliv, i partiorganisasjonen og som folkevalgt vil hun gi svært viktige bidrag til Venstre, sier Grande.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Venstre (V)
 2. Trine Skei Grande

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Lange drøftinger om regjeringsmakt i Venstres sentralstyre

 2. POLITIKK

  Går i regjeringsforhandlinger:

 3. POLITIKK

  Grande rigger Venstre for skjebnehelgen

 4. POLITIKK

  Regjeringspartiene demper forventningene om regjeringsutvidelse før jul

 5. POLITIKK

  Landsstyret møttes bak lukkede dører. Få var opptatt av abort.

 6. NORGE

  Venstre-ledelsen dypt splittet om regjering