Støre: - Jeg er overveldet. Jeg er klar.

Det brøt ut jubel da Jonas Gahr Støre ble valgt til ny partileder i Arbeiderpartiet lørdag. - Ett ord oppsummerer følelsenene mine nå, en dyp takknemlighet, sier Jonas Gahr Støre.

  • June Westerveld

— Tusen takk, dette har vært en mektig dag. For en kraft, og for et parti. Jeg er overveldet, sa Jonas Gahr Støre da han gikk på talerstolen like etter at han ble valgt som ny partileder i Arbeiderpartiet lørdag.

— Dere skal vite hvordan dette varmer meg. Og jeg kjenner allerede nå hvordan det forplikter. Ett ord oppsummerer følelsenene mine nå, en dyp takknemlighet. Takk til dere som har valgt meg, og takk til alle som har sendt meg gode ord. Jeg står her og gleder meg til det som ligger foran meg. Jeg er klar, sier Støre.

I sin første tale som partileder varslet Støre en helt ny klimapolitikk for Arbeiderpartiet.

Han varslet at han selv skal lede et klimapanel som Ap skal sette i gang om kort tid.

— Veksten skal ikke få ødelegge klimaet, den skal få bidra til å redde klimaet. Vi er den første generasjonen som til fulle ser og erfarer virkningene av klimaendringene, og vi er kanskje den siste generasjonen som kan gjøre noe med det. Vi skal legge til rette for sykkelveier og el-biler. Og vi skal investere i infrastruktur som bringer oss til null utslipp i løpet av de neste ti årene , sa Støre.

Valgt til jubel

Ingen tok til motmæle etter at Martin Kolberg hadde lagt frem valgkomiteens innstilling om Jonas Gahr Støre som ny partileder under Aps ekstraordinære landsmøte lørdag.

I stedet brøt de 300 delegatene og flere hundre tilhørerne ut i en øredøvende applaus, som endte med at ordstyrer Dag Terje Andersen konstaterte at Støre var valgt ved akklamasjon.

— Det er veldig herlig å tenke på at vi i 2017 skal begynne å si statsminister Jonas Gahr Støre, sa Jens Stoltenberg som var den første på scenen til å gratulerer Gahr Støre.

"Fortellingen om Norge"

Støre brukte talen til å utfordre partiet på hvordan de skal vinne tilbake velgerne.

— Vi tapte valget i 2013. Vi kommer ikke tilbake om vi ikke tar beskjeden fra velgerne. Det ble for mange enkeltsaker. Vi må hente frem og ta tilbake fortellingen om Norge, sa Støre.

Han sier fortellingen om Norge handler om hva nordmenn har greid å skape i fellesskap.

— Spleiselaget er omfattende i landet som oppfant ordet dugnad. Dette er det samme landet som var fattig for 150 år siden. Dette er historien om landet som har kommet ut av fattigdom, har skapt trygghet for familien, rett til barnehageplass og retten til å elske den du elsker, sa Støre.

-Den norske modellen er stor nok for alle

Støre understreker at Arbeiderpartiet ikke har gjort dette alene.

— Mange partier har bidratt, og derfor er det et så stort flertall som deler verdiene vi ser på som våre. Mange vil slutte seg til, og vil dele æren for den suksessen. Dere er hjertelig velkommen, den norske modellen er stor nok for alle, sa den nyvalgte partilederen.

Støre trakk frem den kraftige befolkningsveksten som vil komme og at norsk økonomi vil vokse i tråd med den som en av de viktigste utfordringene fremover.

— Vi vil oppleve en sterk vekst, men vi må spørre oss hva slags vekst vil vi ha. Det vil kreve politikk på sitt aller beste å styre dette. Områder med så stor vekst trekker til seg sterke markedskrefter, og er det noen som virkelig kan styre markedskreftene, så er det oss i sosialdemokratiet, sa Støre til applaus fra delegatene.

Helse og kunnskap

Støre inviterte på landsmøtet alle som ønsker å delta til å være med å forme partiets nye politikk på to viktige satsningsområder: Helse og kunnskap.

— Vi vil føre en bred debatt, og om ett år skal vi vedta to plattformer med politisk retning for hovedsastingene helse og kunnskap. Dette skal inn i partiprogrammet som skal legge grunnlag for valgseier i 2017, sa Støre.

— En ting er sikkert: Privatisering gir ikke mer omsorg. Ap's svar vil aldri bli å kommersialisere omsorgen, sa Støre.

Takket AUF

I Støres første tale som partileder sender han også en spesiell hilsen til dem som han sier har betydd mest for ham, ungdomspartiet AUF som han kaller "vårt hjerte og puls".

— Med meg som leder vil norsk politikk i årene som kommer tydeligere høre stemmene til en ny generasjon i arbeiderpartiet, sa Støre.

Han sier at siden han ikke var med i AUF som ung har gløden blitt desto sterker etter at han ble kjent med dem som voksen.

— Jeg utfordres av dere og gleder meg til å jobbe med dere, og for dere, sa Støre til vill jubel fra AUFerne i salen.

Støre takket også Stoltenberg, og kalte ham en av sosialdemokratiets "aller største".

— Jens, nå står du foran et nytt oppdrag. Du kunne ha sagt at nok er nok. Men du stiller deg til disposisjon, og det er vi stolte av, sa Støre.