Politikk

VG: – Liens oljekart mer omfattende i sitt første utkast

Ifølge VG la olje- og energiminister Tord Lien (Frp) opprinnelig opp til at oljeselskapene kunne søke om oljevirksomhet både i Barentshavet, langs Bjørnøya og i Skagerrak – områder som er unntatt fra oljevirksomhet.

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) skal ha gått enda lenger enn tidligere kjent da han ba oljeselskapene om å nominere blokker i 24. konsesjonsrunde. Foto: Carina Johansen/ NTB scanpix

 • NTB

Lien måtte onsdag i forrige uke trekke utlysningskartene for den 24. konsesjonsrunden tilbake etter at oljetidsskriftet Upstream avslørte at han hadde invitert til nominasjon av områder utenfor Lofoten og Møre – områder som ifølge regjeringens samarbeidsavtale med Venstre og KrF ikke skal åpnes for noen petroleumsvirksomhet i denne stortingsperioden.

Les også

Lofoten-bråket: Statsministeren satte olje- og energiminister Tord Lien på plass

Nå skriver VG at Lien i sitt opprinnelige brev til oljeselskapene 29. august ba dem om å nominere interesse for en rekke stengte områder langs hele kysten.

Områdene det dreier seg om er den petroleumsfrie sonen 35 kilometer fra kysten av Nord-Troms og Finnmark, en sone på 65 kilometer rundt Bjørnøya, flere områder utenfor Trondheimsfjorden og områder i Skagerrak mellom Norge og Danmark.

– Dette er helt nye opplysninger for oss. Selvsagt skal ikke oljeselskapene inviteres til å nominere blokker i områder som er unntatt gjennom forvaltningsplanene, sier Ola Elvestuen, nestleder i Venstre og leder i Stortingets energi- og miljøkomité.

Les også

Statoil borer nærmere Svalbard. Finner de olje, kan Norge dras for retten

Oljeministerens politiske rådgiver Elnar Remi Holmen (Frp) skriver i en epost til avisen at «Nominasjonsprosessen er et verktøy for å hente inn oppdatert kunnskap om geologien på norsk sokkel fra oljeselskapene. Det har aldri vært aktuelt å utlyse de områdene som er begrenset gjennom forvaltningsplanene eller samarbeidsavtalen. For å skape ro rundt arbeidet med denne viktige konsesjonsrunden har vi senere presisert at vi heller ikke ønsker nominasjoner fra selskapene i disse områdene».

Les mer om

 1. Lofoten
 2. Tord Lien
 3. Olje og gass
 4. Stortinget
 5. Politikk

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Lien bekrefter at han feilinformerte Solberg

 2. ØKONOMI

  Lofoten-bråket: Statsministeren satte olje- og energiminister Tord Lien på plass

 3. POLITIKK

  Bellona-Hauge: Olje- og energiministeren er sterkt svekket

 4. BYLIV

  Borgerlig bråk om oljeleting: Venstre ber Regjeringen fjerne Lofoten fra oljeselskapenes nominasjonsliste

 5. ØKONOMI

  Regjeringen utlyser rekordmange blokker i Barentshavet

 6. ØKONOMI

  Regjeringen vil tildele nye oljeområder i 2018