- Ikke krisen, men håndteringen som er problemet

Kommunikasjonsrådgivere gir Frp det glatte lag og mener partiet går i alle de klassiske fallgruvene i Birkedal-saken.

Kommunikasjonsrådgivere spør seg det er en høyere moralsk toleranse for saker som Birkedal-saken i Frp enn i andre partier.
  • Kristine Grue Langset

— Frp bryter alle anerkjente prinsipper for krisehåndtering, partiets krisehåndtering står til stryk, sier seniorrådgiver i PR-byrået Geelmuyden. Kiese, Hans Geelmuyden.

Han ramser opp fire viktige prinsippene som han mener partiet bryter med:

  • Få alle lik ut av skapet samtidig. Det gjør ikke Frp, i stedet sleper de bena etter seg og blir drevet fra skanse til skanse av presse og omgivelser.
  • Få orden på fakta. Det lykkes de heller ikke med, det er fortsatt mye spekulasjon rundt mange elementer her.
  • Innrøm og beklag feil. Partiet har ikke gjort en eneste innrømmelse så langt.
  • Vis anstendighet. Når det er snakk om en sentral tillitsmann i FpU som blir beskyldt for å ha hatt sex med unge gutter, bør moderpartiet ta et særlig stort ansvar.
Skulle det komme opp en tilsvarende sak senere dette året eller neste år, vil folk kunne begynne å spørre seg: «Hva er det med dette partiet?.
Administrerende direktør i Burson Marsteller, Sigurd Grytten.

- Ikke krisen som er problemet

Hans Geelmuyden. FOTO: Geelmuyden. Kiese.

— I utgangspunktet dreier dette seg om én person og ikke om Fremskrittspartiet. Dette kunne dessverre skjedd i hvilket som helst parti, sier administrerende direktør i PR-byrået Burson Marsteller, Sigurd Grytten.Han mener omverdenen forstår at krisen kan inntreffe, den skjønner at det kan skje ting som et parti eller virksomhet ikke kan ha kontroll på.

- Det er derfor ikke krisens årsak, men håndteringen av den som er problemet. Det er det som er den omdømmemessige nedsiden for partiet, legger han til.

— Partiet kommuniserte først at dette visste de ikke, ledelsen var forferdet og sjokkert og den kjente ikke til saken. Så viser det seg etter hvert at ledelsen har visst i et og et halvt år. Når dette blir kjent, mister partiets kommunikasjon troverdighet på alle andre felt også, sier Grytten.

Det som videre skjer i partiet, mener han er klassisk:

— Partiet har ikke lyst til å bli identifisert med problemet, de som er satt til å håndtere saken føler frykt. Det er en normal menneskelig reaksjon når noe sprekker opp foran deg, sier han.

- Men når Frp ikke griper krisen med begge hender og tar aktivt styring med den, blir de hengende etter. Media blir den som definerer neste akt, partiet blir presset fra skanse til skanse og det er i den prosessen omdømmetapet ligger, legger han til

Søviknes-effekt

Ifølge en måling VG har foretatt har Frp falt fra 25,5 prosents oppslutning i februar, til 20,8 prosent i går.

Geelmuyden er imidlertid usikker på om Birkedal-saken har hatt stor innvirkning på tallene.

— Oppslutningen for partiet har vært fallende en tid allerede før denne saken ble kjent. Først om en måneds tid vil vi eventuelt kunne se om Birkedal-saken virker inn på gallupene. Men det kan også tenkes at denne typen saker gjør mindre inntrykk på Frps velgere, at det er en høyere moralsk toleranse for denne typen saker i dette partiet, sier han.

Grytten tror ikke saken får noen varig effekt på meningsmålingene fordi det vil bli sett på som et enkeltstående tilfelle.

For ti år siden kom den såkalte Søviknes-saken opp. Terje Søviknes, ordfører i Os kommune i Hordaland og tidligere nestformann i Fremskrittspartiet, trakk seg i januar 2001 fra alle politiske verv etter at det ble kjent at han hadde hatt seksuell omgang med en beruset 16-årig jente på en fest i Langesund etter et landsmøte i Fremskrittspartiets Ungdom.

Få alle lik ut av skapet samtidig. Det gjør ikke Frp, i stedet sleper de bena etter seg.
Seniorrådgiver i PR-byrået Geelmuyden. Kiese, Hans Geelmuyden

Grytten mener Søviknes-saken ligger for langt tilbake i tid til at de to sakene sammen kan ha noen negativ effekt.

— Men skulle det komme opp en tilsvarende sak senere dette året eller neste år, vil folk kunne begynne å spørre seg: «Hva er det med dette partiet?», sier han.

Geelmuyden mener også det er viktige forskjeller mellom Birkedal- og Søviknes-saken.

-Søviknes hadde sex med en ung kvinne, mens i Birkedal-saken kan det være snakk om sex med gutter eller menn. Det kan være det er mindre toleranse for homofili i dette partiet, sier han

- Skadelig Libya-kommentar

I går holdt Frp pressekonferanse i Stortingets vandrerhall for et meget stort presseoppbud.

  • Se fra pressekonferansen:
    Grytten forteller at han særlig reagerte på Siv Jensens åpning av seansen.

— Det at hun åpnet med den flåsete kommentaren om at hun antok at pressen var her for å høre Frps syn på Libya, var veldig feil og skadelig. Det kommuniserte at hun ikke tar saken på alvor. Midt i en slik type krise er partiet det siste som skal uttrykke at dette ikke er er alvorlig, sier han.

Aktiv styring

Jusprofessorer har vært ute og sagt at så lenge det er gitt bekymringsmeldinger til politiet, så er alt på plass og Frp kan ikke «tas». Et parti plikter ikke å anmelde forhold.

Sigurd Grytten. FOTO: AFTENPOSTEN

— Spørsmålet, som partiet nekter å gå inn på, er når ble bekymringsmeldingen meldt inn. Saken vil flyte videre og kan kun tas livet av dersom all relevant informasjon kommer frem. Ved å ta aktiv styring på informasjonsflyten kan partiet oppnå at mindre ubehagelig informasjon kommer opp, i motsetning til når alt av informasjon må hales ut, sier Grytten.- Utfordringen for partiet blir den juridiske og kommunikasjonsmessige ballansegangen. I det rommet man finner mellom disse, bør man være så åpen som mulig. I den videre håndteringen bør Frp omgi seg med gode seniorer på kommunikasjonsfagfeltet og en dyktig advokat, legger han til.

Spiller ut effektivt kort

Grytten peker også på at Frp spiller ut kortet med at «Pressen grafser»

— Det er alltid et effektivt kort. Frp kan med hell spille ut dette kortet mer enn noe annet parti, for det er også dokumentasjon som underbygger at pressen er mer ute etter Frp enn andre partier. Velgerne kjenner seg igjen i ledelsens beskrivelse om at partiet får gjennomgå.

Utfordringen for partiet blir den juridiske og kommunikasjonsmessige ballansegangen. I det rommet man finner mellom disse, bør man være så åpen som mulig.
Sigurd Grytten, administrerende direktør i Burson Marsteller

Han peker på at Frps velgere i stor grad støtter opp om partiet mer på tross av enn på grunn av.

— Det ligger en identitet og et «statement» i å være Frp-velger, mer enn det gjør for en Venstre-velger, vil jeg si. Men ved å spille ut dette kortet heller Frp bensin på bålet i sin egen relasjon til media. Slike utspill gjør at pressen får enda mer blod på tann, sier han.