Kaos i Venstre etter Grandes overraskende avgang

Hverken Abid Raja, Sveinung Rotevatn eller Ola Elvestuen vil si om de er kandidater til å overta ledervervet i Venstre.

Kulturminister Abid Raja sier han håper at Trine Skei Grande fortsetter i regjering, selv om hun har varslet sin avgang.

Venstre-leder Trine Skei Grande overrasket alle da hun i et intervju i VG onsdag ettermiddag opplyste at hun trekker seg som leder i Venstre. Samtidig gjorde hun det klart at hun går av som kunnskapsminister og sier nei til gjenvalg til Stortinget i 2021.

Det betyr at partiets valgkomité som endelig kom frem til en enstemmig innstilling i forrige uke, må starte arbeidet på nytt. Den skal finne en ny toppledelse.

Ingen av de aktuelle kandidatene ville onsdag svare på om de er kandidater. Det gjelder statsrådene Sveinung Rotevatn, Abid Raja, nestleder Ola Elvestuen eller stortingsrepresentant Guri Melbye.

Venstres stortingsgruppe var samlet til møte onsdag ettermiddag. Der var ikke partileder Trine Skei Grande til stede. Her ble situasjonen drøftet.

Grande: Best at andre slipper til

Skei Grandes avgang skjer etter at flere medier har skrevet om spillet i kulissene da Trine Skei Grande ble innstilt på gjenvalg. I en omfattende artikkel skriver VG blant annet at Trine Skei Grande (50) tilbød Sveinung Rotevatn (32) å bli statsråd i Solberg-regjeringen – mot et løfte om at han ga Venstres valgkomité beskjed om at han ikke var kandidat til å overta hennes posisjon som partileder.

Flere medier har gjengitt kilder som sier det var svært få i valgkomiteen som egentlig ønsket gjenvalg av Grande, men at ingen ville utfordre henne.

– I løpet av helgen har jeg kommet til at det beste er at noen andre slipper til, selv om jeg ikke vet hvem det er, sier Grande til VG.

Peker på Raja og Elvestuen

Venstres mest populære ordfører, Alfred Bjørlo som styrer Stad kommune på Vestlandet, ønsker nå Raja som ny leder. Det samme foreslår stortingsrepresentant Carl Erik Grimstad.

Raja møter imidlertid sterk motstand ikke minst i deler av Oslo Venstre, Bergen Venstre, Unge Venstre – og i det sentrale rådgiverapparatet i partiet.

Unge Venstres nestleder Ane Breivik gjentok tirsdag sitt ønske om å få Rotevatn som leder.

– Han er den politikeren som best målbærer den retningen Venstre må ta fremover. Han er ung, liberal og grønn, i likhet med velgerne våre, sa hun.

Breivik er også leder av Bergen Venstre, som også har foreslått at Rotevatn bør overta etter Grande.

Ber Grande fortsette i regjering

Abid Raja sier han kommer til å svare valgkomiteen om den spør ham.

– Jeg vil bidra til å bygge samhold i partiet og håper at vi kan få beholde henne som statsråd, sier han.

– Vi trenger hennes kapasitet. Hun har sittet i regjering i to år og har bred kompetanse. Hun fremforhandlet regjeringsplattformen som vi styrer på. Hun har den styrken vi trenger i regjering. Min oppfatning er at hun bør fortsette som kunnskapsminister, sier Raja.

– Er Venstre svekket eller styrket ved hennes avgang?

– Jeg er glad for det hun har gjort for partiet, og ønsket at hun skulle fortsette, og sier at han håper at hun kan fortsette som statsråd.

Klimaminister Sveinung Rotevatn på vei inn til gruppemøte og innenfor står statsrådskollega Abid Raja.

Solberg takker Grande

Statsminister Erna Solberg (H) fikk vite om Skei Grandes beslutning mandag, sa hun på en pressekonferanse onsdag.

– Det er leit at Trine Skei Grande går av, vi har samarbeidet godt i mange år, sier Solberg.

Det er næringsminister Iselin Nybø som nå leder Venstres mannskap i regjeringen og skal lede Venstre i forhandlingene om neste års statsbudsjett neste uke.

På spørsmål om hun er kandidat, svarer hun at hun har stilt seg til disposisjon for partiet, men at hun nå først og fremst skal lede Venstres arbeid i regjeringen.

Nybø synes det er leit at Grande går av. Hun sier hun tar Grandes beslutning til etterretning og har forståelse for dette. Det gjelder også Grandes ønske om å gå av som statsråd.

Næringsminister Iselin Nybø skal lede budsjettforhandlingene på vegne av Venstre.

Ikke tidspunkt for å lansere ledere

Sveinung Rotevatn, det kanskje heteste navnet til å overta, sier han respekterer det valget som Trine Skei Grande har tatt.

– Har du lyst til bli leder?

– Dagen i dag er ikke dagen for å lansere lederkandidater, sier han.

Han hadde håpet at den enstemmige innstillingen fra valgkomiteen skulle virke samlende.

– Så har de reaksjonene i partiet siste uken vist at det var feil. Men nå er det en ny situasjon som vi må håndtere, sier han.

Nestleder og tidligere klimaminister Ola Elvestuen på vei ut av Venstres gruppemøte.

Elvestuen: Det kom overraskende

Nestleder Ola Elvestuen ble avsatt som statsråd i januar. Han var i forrige uke blant de skarpeste kritikerne av både Grande og valgkomiteens innstilling og uttalte at han vurderte å stille som motkandidat på landsmøtet.

– Dette kom overraskende. Jeg har respekt for det valget som er gjort, og vi må forholde oss til det, sier han om Grande.

– Vil du fortsette som nestleder?

– Nå må valgkomiteen gjøre sitt arbeid. Vi må ha våre diskusjoner i Venstre og se om vi kan få en samlet løsning, sier han. Elvestuen sier at han er en av dem som valgkomiteen vil vurdere. Han vil ikke svare på om han tar sikte på å toppe Venstres liste i Oslo i 2021.

Heftig diskusjon i lukkede forum

Venstre-kilder opplyser til Aftenposten at det har pågått en til tider heftig intern debatt om valgkomiteens innstilling de siste dagene. Men hvorvidt den har vært representativ for holdningen i partiet, er vanskelig å si.

Valgkomiteens innstilling har også hatt sine støttespillere. En av dem, Erling Moe, kommunalråd i Trondheim, uttalte til Aftenposten tirsdag at løsningen komiteen kom frem til var den mest samlende.

Selv om mange spår at Rotevatn står sterkt som Grandes arvtager, er det flere som mener han er blitt noe svekket etter skriveriene om avtalen han skal ha inngått med partilederen. Det skyldes at det er hans versjon som har kommet ut.