Politikk

- Mona Røkke sto alltid opp for de svakeste

Mona Røkke minnes som en bauta i norsk politikk som alltid sto på de svakestes side.

«Ingen tid for tårer» kalte Mona Røkke boken om hvorfor hun valgte å gå tilbake til politikken etter første gang å ha fått kreft. Svein Erik Furulund

 • Per Annar Holm

Den tidligere justisministeren og Fylkesmannen i Vestfold sovnet inn på Sykehuset i Vestfold sist lørdag, 73 år gammel.

Alt som ung tobarnsmor ble hun rammet av alvrolig kreftsykdom første gang, noe som stadig sterkere preget henne det siste halvåret hun levde på Solvang i Tønsberg.

I boken «Ingen tid for tårer» fortalt til Aftenpostens Thorleif Andreassen i 1986 var hun svært åpen om hvordan sykdommen preget livet hennes, og tvang henne til å gå av som justisminister året før.

Røkke var justisminister fra 1981 til 1985 i Kåre Willochs regjering. Fra 1977 til 1989 satt hun på Stortinget som representant for Buskerud Høyre.

— En instutusjon

Så gikk hun løs på en ny arbeidsdag som Fylkesmann i Vestfold, og i de neste 21 årene ble hun både en kjær og skattet embedskvinne:

- Mona utviklet fylkesmannsembedet til å bli en institusjon, og hun var alltid en aktiv aktør til fylkets beste. I alt hun gjorde hadde hun en bunnplanke av kompromissløs lov og rett, hvor hun alltid sto på de svakestes side og krevde at de skulle få sin rett, sier dagens fylkesmann, Erling Lae.

Lae beskriver henne som en fullblods feminist og politiker da hun var dee, som hun ble en like lojal embedsvinne og statens representant i sin nye rolle:

— Hennes ånd preger med rette fortsatt kontorene våre, men også der var hun ytterst korrekt: Hun ble aldri noen syvende mor i huset, sier la.

- Ruvende justispolitiker

Biograf Thorleif Andreassen nøler ikke med å utrope Mona Røkke til den mest betydningsfulle justisipolitikeren på borgerlig side etter krigen:

— Hun var meget tydelig som justisminister, men gikk også nye og spennende veier. Det ikke alle vet er at hun var flink til å bygge kvinneallianser på tvers av partigrensene. SVs Hanna Kvanmo var en av dem hun samarbeidet godt med for å finne løsninger, sier Andreassen.

Både Lae og Andreassen trekker frem Røkkes engasjement for psykisk utviklingshemmede og eldre som ble utsatt for vold eller overgrep.

Henne

 1. Les også

  Mona Røkke er død

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Politikk

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Fylkesmannen i Møre og Romsdal står på sitt – vil ikke følge nasjonale karanteneregler

 2. NORGE

  Justisministeren talte om «frihet mot sosialisme» på frigjøringsdagen

 3. POLITIKK

  Gjett hva disse politikerne har til felles?

 4. POLITIKK

  Stortinget vil analysere politikernes reisemønstre i jakten på feilaktige reiseregninger

 5. POLITIKK

  Forlenget koronalov møter ingen storm

 6. POLITIKK

  Grethe Fossum er død