Politikk

Det innkalles til oppvaskmøte i fylkesstyret i Oslo Frp

Det innkalles til ekstraordinært fylkesstyremøte i Oslo Frp.

Etter krav fra politisk nestleder i fylkeslaget kaller Oslo Frp-leder Geir Ugland Jacobsen inn til fylkesstyremøte. Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde skriver at det er uenighet om politikk i Frp.

  • NTB
  • Alf Ole Ask
    Journalist

– Jeg ser nå at det er såpass mange som ønsker et slikt møte, så da har jeg valgt å kalle inn til det. Vi har ikke satt tidspunkt ennå, men det blir i nærmeste fremtid, sier Jacobsen til TV 2.

Tidligere tirsdag sa Jacobsen at han ikke så behovet for et slikt møte.

Åpner for å vrake Jensen

Kravet kom fra politisk nestleder Andreas Meeg-Bentzen, etter at han ble kjent med at Geir Ugland Jacobsen i Finansavisen og senere i et TV 2-intervju åpnet for å vrake partileder Siv Jensen fra førsteplassen på stortingslisten i 2021 og ville ha utfordrere til partiledervervet.

– Jeg har nå snakket med organisatorisk nestleder, og vi ser behovet for å kalle inn til et ekstraordinært fylkesstyremøte for å få klarhet i situasjonen, sa Meeg-Bentzen tirsdag formiddag.

Han mener styret må få vite hva Ugland Jacobsen mener og at meningene til andre i styret må få slippe frem.

– Det er en alvorlig situasjon vi står i, sier Meeg-Bentzen.

– Ikke akseptabelt

Ugland Jacobsen åpnet lørdag for å vrake partilederen.

– Jeg er usikker på Siv. Hun har vært en god partileder, men når det gjelder politisk retning er vi ikke overlappende. Sånn sett sier jeg at hun nå kanskje står på førsteplass, og da kan det hende hun fortsetter, men ingenting er avgjort, sa han.

Jensen beskrev senere utspillet som «ikke akseptabelt».

Ugland-Jacobsen har i lengre tid frontet at partiets politiske linje bør dreies i en nasjonalliberalistisk retning. Dette ble heller ikke tatt godt imot hos Jensen, som ga beskjed om at hun forventer at lokallaget innordner seg det politiske retningsvalget som har forankring i landsmøtet.

Diskusjonen har ført til at flere av Frps lokallag har bedt sentralstyret om å legge ned Oslo Frp.

– Når Oslo Frp utad fronter en annen politisk retning enn den landsmøtet har vedtatt, så bidrar Oslo Frp til en svært unødvendig splittelse i partiet, heter det i et opprop som blant andre fylkeslederne i Rogaland, Vestland, Møre og Romsdal, Viken og Trøndelag skal ha stilt seg bak.

Det har lenge vært uttrykt bekymringer internt i Frp over utviklingen i Oslo Frp. Partiet har tapt velgere i Oslo. I 1999 stemte 16,6 prosent på Frp i Oslo, i fjor fikk partiet 5,3 prosent. Det har vært til dels sterke personmotsetninger.

Tybring-Gjedde: Ulike meninger i partiet

En av de to som representerer Oslo Frp på Stortinget er Christian Tybring-Gjedde. Han er en av dem som oppfattes å stå fylkesleder Geir Ugland Jacobsen nær politisk. Han vil ikke stille til intervju med Aftenposten, men viser til det han har skrevet på sin Facebookside.

«La oss erkjenne at det innad i Frp er ulike meninger om hvilket retningsvalg partiet skal ta fremover. Det dreier seg ikke om formuleringer i et partiprogram, men om hvordan partiet skal fremstå i norsk politikk. Hvilke saker partiet skal løfte frem og hvilke saker vi skal tone ned,»skriver han her.

Han skriver at Frp må samtidig ta hensyn til sine røtter og ikke minst sitt velgergrunnlag.

Ikke person, men politikk

« Slik jeg tolker Oslo Frps leder Geir Ugland Jacobsen dreier hans kommentarer i mediene ikke om person, men om politikk og retningsvalg. Det er derfor viktig at vi alle nå roer ned og tar et skritt tilbake,» skriver Tybring-Gedde og legger til:

« Politikere og tillitsvalgte på alle nivåer trenger å foreta en selvransakelse både når det gjelder utspill og reaksjoner. Frp må arbeide hardere for å øke takhøyden innad i partiet.»

Ifølge Tybring-Gedde må «man akseptere og ønske politisk uenighet og brytninger velkommen. Og mediene er et av stedene hvor meninger brytes.»

Les mer om

  1. Siv Jensen
  2. Fremskrittspartiet (Frp)