Frp og regjeringspartiene er enige om ny krisepakke
Frp og regjeringspartiene legger mer enn 22 milliarder på bordet i en ny koronapakke. Ikke godt nok, mener Ap og Sp.
Mandag ettermiddag ble det klart at H, KrF, Frp og V har en avtale om ny krisepakke.
Avtalen ble mandag kveld godkjent av Frps stortingsgruppe. Dermed legges det 4,4 milliarder kroner til den opprinnelige pakken. Nå er den på totalt over 22 milliarder.
– Fremskrittspartiet har fått viktige gjennomslag. Vi forbedrer kompensasjonsordningen og dermed trygger vi bedrifter og sikrer arbeidsplasser gjennom krisen. Det sa partileder Siv Jensen på en pressekonferanse mandag kveld.
Tiltak for enslig eldre
I den nye pakken blir flypassasjeravgiften fjernet for hele 2021. Ordningen med rutekjøp blir også styrket. Reiseliv, kollektivtrafikk, flybransjen og taxinæringen er blant bransjene som fortsatt vil få halvert momssats.
– Frp har også fått gjennomslag for å bruke 400 millioner kroner til å bekjempe ensomhet blant eldre, sa Sylvi Listhaug.
Bedre for bedriftene
Forhandlingene har blant annet handlet om bedrifter som har fått stor omsetningssvikt. Forliket øker satsene i denne ordningen.
Bedriftene får nå i perioden september-oktober 70 prosent av omsetningstapet dekket. I november og desember får de 85 prosent og i januar og februar 80 prosent. Maksimal utbetaling pr. måned settes til 80 millioner kroner.
De fire partiene er ikke blitt enige om en egen pakke til luftfarten. Derimot er de enige om at de innen utgangen av januar 2021 skal komme tilbake til Stortinget med forslag til tiltak. Det skal vurderes en kompensasjonsordning for luftfart og en ny ramme for rutekjøp.
Jensen sier at dette er et sterkt signal til regjeringen.
Den nye krisepakken blir tatt godt imot av NHO.
– Vi frykter fortsatt konkurser fremover, men regjeringen og Frp har med denne pakken kommet oss i møte, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid.
Han sier at vi står i en veldig alvorlig krise. Mange bedrifter har en krevende og mørk vinter foran seg, påpeker han.
Almlid uttrykker glede over forbedringer i krisepakken. NHO har kjempet for å øke kompensasjonsgraden, understreker Almlid. Den blir nå på 70 prosent i september og oktober, så 85 prosent i november og desember og deretter 80 prosent for januar og februar.
– Dette viser at Frp og regjeringen forstår at bedriftene trenger ordentlig hjelp for å unngå at koronapandemien blir en unødvendig stor krise for norsk næringsliv, sier NHO-lederen.
Ap: Varer ikke lenge nok
Aps næringspolitiske talsperson Terje Lien Aasland sier Borge har stått i pandemien siden mars, og den vil prege oss lenge.
– Det bekymrer meg at regjeringen og Frp ikke klarer å lage mer forutsigbarhet, sier han og viser til at tiltakene bare skal vare ut januar. Det mener han er for kort.
– Så lenge det er smitteverntiltak som rammer bedriftene bør signalene fra myndighetene være at vi stiller opp for dere, sier han.
Aasland er også skuffet over at arbeidsledige ikke får feriepenger. Noe han mener er direkte usosialt.
Sp: Ikke tatt alvoret inn over seg
Sps finanspolitiske talsperson Sigbjørn Gjelsvik mener at de fire partiene ikke har tatt alvoret inn over seg. Han etterlyser tiltakspakke for luftfarten.
– Det skyver en bare foran seg, sier han med henvisning til at dette skal regjeringen komme tilbake til med et eventuelt forslag om i januar.
Han viser også til reiselivet som ligger med brukket rygg. Neste sommer vil en dobling av reisemomsen slå inn.
Bonus og utbytte
SVs Torgeir Knag Fylkesnes savner krav om at penger fra koronakrisepakken ikke skal gå til bonuser eller utbytte.
– Over 21 milliarder ut av fellesskapskassen uten å stille et eneste krav om at penger ikke skal gå til bonuser, utbytte eller oppsigelser. Ingen krav mot at penger går til berikelse, ingen krav som sikrer vanlige arbeidsfolk i en vanskelig situasjon. Dette er en finger i øyet til folk flest, sier Fylkesnes, som er partiets nestleder og næringspolitiske talsperson.