Politikk

Offisersforbundet kritisk til avlyst vinterøvelse

Norges Offisersforbund (NOF) er kritisk til at øvelsen Joint Viking ble avlyst og mener Forsvarets operative evne svekkes av dårlig gjennomføringsevne.

Leder Torbjørn Bongo i Norges Offisersforbund (NOF) (t.v.), her sammen med LO- sekretær Are Tomasgard, mener avlysningen av Nato-øvelsen svekker den operative evnen til Forsvaret. Foto: Vidar Ruud / NTB

  • NTB

Øvelsen skulle etter planen starte 8. februar. Styrker fra USA, Storbritannia, Nederland og Tyskland skulle delta. På grunn av smitteutbruddet i Nordre Follo ble øvelsen avlyst i forrige uke.

NFO-leder Torbjørn Bongo er kritiske til at regjeringen ikke klarte å legge til rette for at øvelsen kunne bli gjennomført.

– Det fremstår som om det er tatt litt for lett på smitteverntiltakene i forbindelse med øvelsen, sier han til Klassekampen.

Forsvaret trosset flere ganger helsemyndighetenes advarsler og fortsatte med planen om å gjennomføre vinterøvelsen med over 3.000 utenlandske soldater, skriver Filter Nyheter. Opposisjonen har krevd svar fra regjeringen.

Bongo viser til at norske soldater som skal til utlandet blir pålagt skjerming for å unngå å spre smitte.

– Jeg konstaterer at kravene til våre egne soldater er adskillig tøffere enn kravene man la seg på for øvelsen, sier Bongo. Treningsnivået blir dårligere når en så stor øvelse ikke gjennomføres, og han mener at det svekker den operative evnen.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) svarer at den operative evnen hadde vært «enda dårligere om vi ikke hadde tatt imot allierte styrker i det hele tatt», i et skriftlig svar til avisen.

«Det er bedre at våre allierte får noe vintertrening når de er her, enn at de ikke hadde kommet i det hele tatt», svarer forsvarsministeren og vil ikke være med på at det medførte økt risiko for sivilsamfunnet: «Vi har ikke registrert smitte fra allierte til norske styrker eller fra allierte til sivilsamfunnet», skriver han.

Les mer om

  1. Forsvaret
  2. Frank Bakke-Jensen
  3. USA