Politikk

Medlemsrush i Venstre etter valgnederlaget

  • Ida Halvorsen Kemp
  • Vi får en ny innmelding i minuttet.

Alle våre artikler om valget

Les også

Alle valgresultatene

— Det er så mange innmeldinger at vi ikke har klart å få helt oversikt ennå. Det er i hvert fall over 400 nye medlemmer, men det tikker inn en mail i minuttet nå, sier informasjonsrådgiver Frode Fjeldstad i Venstre til Aftenposten.no.

Mange av dem som melder seg inn skriver og forklarer at de stemte taktisk, men nå angrer de på at de ikke stemte Venstre.
Informasjonsrådgiver Frode Fjeldstad i VenstreFjeldstad la merke til den uvanlig store interessen midt på dagen tirsdag, og la ut en nyhetsmelding om antallet nye medlemmer samt en oppfordring om å melde seg inn på nettportalen liberal.no. Da han gikk fra jobb tirsdag ettermiddag, var antallet nye medlemmer oppe i 178. Da han kom tilbake på jobb onsdag morgen, fikk han seg en overraskelse.

- Vi pleier å ha god tilstrømning under valgkampen, men det er absolutt ikke vanlig med en stor medlemsvekst etter et valg, sier Fjeldstad.

To mandater

Venstre gjorde det

Les også

Ble tatt på sengen av katastrofevalget

i årets stortingsvalg og endte med en oppslutning på kun 3,9 prosent og to mandater på Stortinget. Partileder Lars Sponheim, som var paritets førstekandidat fra Hordaland, kom ikke inn, og kunngjorde at han

Les også

Sponheim: - Jeg trekker meg

som partileder under landsmøtet til våren.

Ved utgangen av 2008 var Venstres medlemstall på om lag 7000. Nå håper partiet at de ser starten på en ny opptur for partiet.

— Mange av dem som melder seg inn skriver og forklarer at de stemte taktisk, men nå angrer de på at de ikke stemte Venstre. Det ble fatalt for oss, og de har dårlig samvittighet, sier Fjeldstad.

Enkelte skriver at de vil være med på å reise kjerringa, og at de har tro på at det vil skje.

— Dette gir håp. Jeg har vært gjennom noen valgkamper før, og jeg vet at det er mulig å reise seg igjen etter en slik knekk, sier Fjeldstad.

Roser Sponheim

Også Lars Sponheim gleder seg over økt interesse for paritet.

— Dette er hyggelig, og det er mye trøst i det. I tillegg til de 400 innmeldingene har jeg fått ca 400 sms og e-post til meg personlig. 99 prosent er hyggelige, sier Sponheim.

Den avtroppende partilederen sier at innholdet er mye det samme som i innmeldingsmailene. Avsenderne skriver at de hadde tenkt å stemme Venstre, men at de fryktet en regjering emd Høyre og Fremskrittspartiet, og derfor ombestemte seg. Dessuten er det mange som roser Sponheim forå våge å satse på mindre populære politiske emner i valgkampen, som miljø og menneskerrettigheter.

Han er overbevist om at Venstre vil reise seg igjen.

— Det er ikke mer dramatisk enn at vi var under sperregrensen i både 93 og 01 også. Det er en bølgeformasjon, og det er så åpenbart at vi skal gjøre det godt ved neste valg, sier Sponheim.

  1. Les også

    Sponheims politiske milepæler

  2. Les også

    Ble tatt på sengen av katastrofevalget

Les mer om

  1. Politikk