Politikk

Lysbakken ramser opp feil SV gjorde i regjering i ny bok

SV-lederen presenterte sin nye bok tirsdag formiddag.

SV-leder Audun Lysbakken. Larsen, Håkon Mosvold

 • Karen Tjernshaugen
  Nyhetssjef

Tirsdag presenterte SV-leder Audun Lysbakken sin nye bok «Frihet sammen», tre dager før SV åpner sitt landsmøte på Gardermoen.

— For meg er denne boka og landsmøtet vi skal ha til helgen slutten på en idé og tenkefase, og begynnelsen på en ny fase frem mot valget i 2017, sa Lysbakken på pressekonferansen.

I boka er SV-lederen åpenhjertig om tre sentrale, strategiske feil han mener partiet gjorde i regjering i årene 2005 - 2013, som førte til at partiets oppslutning stupte:

1. For dårlige til å prioritere

 • SV har vært for dårlige til å prioritere hvilke saker de satte høyest. Blant annet brukte SV mye av valgkampen i 2005 på å snakke om gratis skolemat, selv om dette var en sak man ikke løftet like høyt i regjeringsforhandlingene og senere. Da handlet det meste om barnehager.
  « Det ble lett å ramse opp nederlagene. Det ble ingen skolemat, og det husker folk ennå. Det er ikke rart mange følte at vi hadde lovet dem noe vi ikke klarte å holde. De hadde rett. Vi hadde ikke bestemt oss for hva som var viktigst, og dermed lovet vi i praksis alt" , skriver Lysbakken.»

2. For dårlige til å konkretisere

 • SV har vært for dårlige til å konkretisere hva man mente med sine politiske løfter. For eksempel fikk SV gjennom et punkt om at man skulle "avskaffe fattigdom", men lyktes ikke med å få på plass konkrete tiltak som gjorde dette i praksis.
  « Det rødgrønne målet omå avskaffe fattigdom var dødfødt i en koalisjon med så ulike syn på politikken som skulle til. Det burde vi ha skjønt.», skriver SV-lederen.

3. Stilte ikke tydelige nok krav

 • SV stilte ikke tydelige nok krav før valget i 2009. Lysbakken mener partiet lyktes godt med å kommunisere ut at partiet ikke ville akseptere oljeboring i Lofoten. Men i to av partiets andre hovedsaker dette året - et løft i antall lærere og likelønn - lyktes ikke SV med å sette makt bak kravene og fikk derfor heller ikke gjennomslag.
  « Når det ble en selvfølge at SV skulle sitte i regjering, og ikke en konsekvens av at vi fikk gjennom våre viktigste krav, ble vi også tatt for gitt. Mange velgere så på oss mer som en assosiert del av Arbeiderpartiet enn en selvstendig kraft i norsk politikk.», skriver Lysbakken i boka.

Heldagsskolen neste

På pressekonferansen tirsdag stiller Lysbakken seg selv spørsmål om hva som er «den neste barnehagereformen» for SV.

Han mener utvikling av en heldagsskole er en slik sak som partiet bør satse på.

— Det handler om å sørge for at alle barn får sunn mat på skolen. Der leksene kan gjøres på skolen med kvalifisert hjelp, der fysisk aktivitet er noe alle barn kan ta del i i løpet av skoledagen og der dagens dyre SFO-tilbud erstattes med en helhetlig skoledag som er gratis for alle, sier Lysbakken.

Han peker også ut en norm for lærerdekning i skolen og sykepleierdekning i eldreomsorgen, samt en «tillitsreform» i offentlig sektor som andre viktige satsingsområder for SV i årene fremover.

Ønsker Støre som statsminister

Lysbakken mener Høyre og Frps fall på målingene etter at budsjettet ble lagt frem høsten 2014 har gjort at debatten om hva som skal skje i norsk politikk etter 2017 plutselig har blitt veldig aktuell.

- Jeg ønsker å se Jonas Gahr Støre som statsminister, men ønsker også at Ap ikke skal styre alene. Det vil føre til for mange kompromisser med høyresiden, blant annet i klimapolitikken, mener Lysbakken.

Han gjør det klart at SV vil stille tydeligere krav om gjennomslag for sine hjertesaker dersom partiet skal inn i regjeringskontorene på nytt.

— Vi kommer ikke til å støtte Jonas vilkårsløst. Vi må ha en reell politisk kursendring for at SV skal være med i en ny regjering eller støtte opp om en ny regjering i det daglige, sier SV-lederen.

I boka beskriver Lysbakken et parti som ikke var klart for å gå inn i regjering i 2005, men mener denne situasjonen er helt annerledes i dag.

— Vi er mye bedre forberedt. Denne gangen skal vi lage en bedre plan som tydeliggjør hva som er forskjellen på oss og Arbeiderpartiet, og som setter klare mål for hva vi faktisk kan oppnå, sier han.

 1. Les også

  Solhjell går inn for mistillit mot Anundsen i asylbarnsaken

 2. Les også

  Seks grafer som kan få Lysbakken og SV til å gråte

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Politikk

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  SV vil stille krav til Ap-samarbeid

 2. POLITIKK

  Dette er SVs fire ufravikelige krav for å støtte en Støre-regjering

 3. POLITIKK

  Tre måter SV kan sikre regjeringsskifte i 2017

 4. POLITIKK

  - Ap har godkjent en politikk som fører til økte forskjeller

 5. POLITIKK

  Sanner: – Støres plan A er å være KrFs plan C

 6. POLITIKK

  SV er ikke lenger Aps opplagte førstevalg