Politikk

Stortinget gir grønt lys for norsk nærvær i Syria

Stortinget har gitt sitt samtykke til å sende norske styrker inn i Syria. Behandlingen er fremskyndet fordi kampen mot IS går bedre enn ventet.

Stortinget har gitt sitt samtykke til å sende norske styrker inn i Syria. Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (bildet) viser til at de lokale styrkene som kjemper mot IS har mer fremgang enn forventet.
  • Steffen Pedersen Øberg
  • NTB

Det var VG som første meldte om saken.

Egentlig skulle avgjørelsen diskuteres i Stortinget før til høsten. Isteden ble den behandlet i et lukket hastemøte onsdag.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) viser til at de lokale styrkene som kjemper mot ekstremistgruppen IS, har mer fremgang enn ventet.

Den norske styrken på om lag 60 soldater skal bidra med trening, rådgivning og operativ støtte til lokale syriske grupper som selv kjemper mot IS.

– Regjeringen har konsultert Stortinget og informert om utviklingen. Avhengig av situasjonen vil norske styrker kunne trene, rådgi og gi operativ støtte også på syrisk territorium, sier forsvarsministeren til NTB.

Den norske styrken skal ha hovedbase i Jordan. Etter planen skal den reise i løpet av sommeren. Det vil bli gjort en løpende risikovurdering for oppdraget.

Les også

Fire tegn på at Falluja er starten på slutten for IS

Forsker: Norsk Syria-deltakelse er et veiskille

Norge flytter grensen for det som regnes for folkerettslig akseptabelt når vi sender styrker inn i Syria, mener NUPI-direktør Kristian Berg Harpviken.

Det representerer et veiskille i norsk politikk, mener han.

– Slik jeg forstår dette er det at Norge nå vil kunne operere sammen med lokale styrker, og dermed er dette ikke et rent treningsprogram, sier Harpviken til NTB.

Han mener det ligner det vi gjorde i Afghanistan, men at der gikk man inn og trente styrkene til en anerkjent regjering.

– Her kan det være styrker man ikke helt vet hvem som har kontrollen over. Eller de som har kontrollen i dag, behøver ikke ha kontrollen senere. Vi går altså sammen med styrker som er uforutsigbare, og vi blir del av noe man har liten oversikt over, presiserer Harpviken.

Bekymret for Russland

Harpviken mener også det er problematisk at Norge i Syria står på den motsatte siden av Russland, som har gått inn på Assad-regjeringens side.

– Vi har grense til Russland. Plutselig henger slagområder og konfliktområder sammen. Selv om de amerikanskledede styrkene har inngått direkte konfrontasjon med Russland, så ligger det en potensiell konfrontasjon der, sier Harpviken til NTB.

Han tror imidlertid ikke Norge blir mer utsatt for IS-terror, fordi Norge fra før er godt plantet i en allianse mot IS.

Midtøsten-forsker Cecilie Hellestveit peker på at en konfrontasjon med russiske styrker i Syria vil få helt andre konsekvenser for Norge enn for andre land.

Hun minner om at Norge er ett av svært få NATO-land som har felles grense til Russland.

– Å havne i direkte konfrontasjon med Russland i Syria vil få helt andre konsekvenser for Norge enn det ville gjort for for eksempel Danmark eller Storbritannia, sier Hellestveit til VG.

Fredsråd: Feilene fra Libya gjentas nå i Syria

Norges Fredsråd mener Norge har gjort et forhastet vedtak som i verste fall kan koste norske soldater livet og bidra til å forverre situasjonen i Syria ytterligere, melder NTB.

Nå gjør vi samme feil som da Norge sa ja til å bombe Libya, sier leder i Norges Fredsråd, Hedda Langemyr, i en pressemelding.

– Foreløpig er det ikke lagt fram noe som tilsier at Norge har god nok kunnskap om situasjonen på bakken. Vi kan komme til å trene opp grupper som på et senere tidspunkt blir våre fiender, slik amerikanerne gjorde med Taliban i Afghanistan, eller styrker som senere inngår allianser med Assad og den syriske regjeringen, sier Langemyr.

  • Les om situasjonen i Libya her: Norge bombet landet for å hjelpe folket. Nå lever de under et terrorregime.

Lysbakken: Frykter at Norge dras dypere inn i konflikten

SV-leder Audun Lysbakken er sterkt kritisk til beslutningen om å sende norske styrker inn i Syria. Han etterlyser åpen debatt om saken.

– Dette viser at vi med god grunn har vært kritisk til dette militære bidraget. Vi risikerer nå å bli trukket dypere og dypere inn i Syria-konflikten, uten en grundig debatt på forhånd og uten å være sikker på at vi kan bidra til en bedre utvikling, sier Lysbakken til NTB.

Han mener det blir mye mer folkerettslig mye mer komplisert hvis Norge skal inn på syrisk territorium.

– I tillegg til at SV tviler på at vestlig militær innblanding vil gi fred i Midtøsten, er vi redd for at norske politikere igjen skal si ja til noe vi dypest sett ikke vet hva er, sier Lysbakken.

Arbeiderpartiet mener beslutningen om å sende norske styrker inn i Syria er et viktig bidrag.

Les også

  1. Norge sender spesialstyrker til Jordan – skal trene opp syriske krigere

  2. Slik er livet under IS i Syria

  3. Vestlige fremmedkrigere håper å krige mot IS i Irak

Les mer om

  1. Syria
  2. Stortinget