Politikk

Ap vil at staten skal betale for tannhelsen

Ap går inn for rådyr tannhelsereform.

Arbeiderpartiet vil innføre makspris på tannlegetjenester.
  • Stine Barstad
    Journalist
  • Thomas Boe Hornburg

På tross av sterke advarsler fra partiledelsen vedtok Aps landsmøte tirsdag å gå inn for å gjøre tannhelse til en fullverdig del av det offentlige helsevesenet i kommende stortingsperiode.

Ett av hovedgrepene for å få dette til i neste periode er at det settes et tak for hvor mye den enkelte selv skal dekke av utgifter til nødvendig tannbehandling. Også dette ble vedtatt mot programkomiteens innstilling.

Var mot

Leder av programkomiteen Helga Pedersen advarte sterkt mot forslaget.

— Vi har en rekke andre områder som skal løftes i neste stortingsperiode. Å gjøre det offentlige ansvarlig for tannhelsen for alle vil koste minst 10 milliarder kroner i året, advarte Pedersen.

Hun tok til orde for at Ap neste periode skulle konsentrere seg om å ta et større offentlig ansvar for tannhelsen til kun utvalgte grupper, for eksempel eldre over 75 år og psykiske syke.

- Ikke å gape for høyt

Oslo Arbeiderpartis Rune Gerhardsen var en av de som gikk på talerstolen og talte partiledelsen midt i mot.

Han kritiserte programkomiteen som kun ville gi løfter om et stort tannhelseløft "på lang sikt":

— Hvis det skal være noe poeng at folk jubler, må de juble nå, ikke på lang sikt. Jeg ønsker derfor en offentlig finansiering av tannhelsen nå, sa Gerhardsen.

— Vi trenger noen klare nysatsinger i valgkampen. Dette er ikke å gape for høyt, sa Steinar Gullvåg fra Vestfold Ap.

- Et gjennombrudd

Etter vedtaket var gjort, prøvde Helga Pedersen overfor Aftenposten å tone ned Arbeiderpartiets forpliktelser til å gjennomføre dyre reformer i neste stortingsperiode.

Jan Bøhler i Oslo Arbeiderparti, som sto bak forslaget, var imidlertid ikke i tvil om at dagens vedtak binder partiet til å gjennomføre et kostnadskrevende tannløft allerede i kommende periode.

— Dette er et gjennombrudd for å se på tannhelse som en del av helsevesenet for øvrig, og sørge for at alle får råd til forsvarlig og god behandling, sier han.

— Vi måtte gripe inn mot den løse formuleringen fra programkomiteen om å gjennomføre dette kun på lang sikt, legger han til.

Statsministeren ga i sin avslutningstale uttrykk for at han ble litt tatt på sengen av det ambisiøse tannhelsevedtaket.

— Landsmøtet gikk litt lenger enn det vi hadde planlagt, men sånn skal landsmøtet være, hehe, sa Jens Stoltenberg.

Fornøyd

Også Rune Gerhardsen var fornøyd med vedtaket.

— Vi tegner nå konturene av et komplett tannhelsesystem. Det viktige er at vi nå må komme i gang. Vi har satt et tak, men det blir ikke 50 kroner, sier han.

Dermed er det duket for et ordentlig tannløft fra de rødgrønne neste periode.

SV har også gått inn for å innføre en makspris for tannlegeutgifter. Partiet vil at du maksimalt skal betale 2500 kroner i tannlegeregning pr. år.

Også Sp har kommet med nye løfter om tannhelse i sitt nye program.

Les også

  1. Splittet Ap utsetter Lofoten

  2. Ap lover frivillighetsmilliard

  3. Hadia Tajik: - Jeg tror vi skal få det til

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

  1. Politikk