Sponheim vil heller <br/>ha Jens enn Siv

Lars Sponheim vil heller har Jens Stoltenberg (Ap) enn Siv Jensen (Frp) som statsminister. Nå har det brutt ut full krangel på borgerlig side.

Venstre-leder Lars Sponheim støtter heller med en Ap-regjering enn en Frp/Høyre-regjering etter valget i 2009.
  • Heidi Ertzeid

Les også:Venstre-lederen har tidligere sagt at han ikke vil sitte i regjering med Frp. Nå går han for første gang ut og sier at han heller ikke vil støtte en regjering der Frp er med, skriver Dagsavisen.

Knuser Sivs drøm

— Jeg vil foretrekke Jens Stoltenberg som statsminister framfor Siv Jensen eller Erna Solberg i en Høyre/Frp regjering, sier Sponheim til avisen.Dermed gjør han et bredt borgerlig samarbeid etter valget i 2009 nærmest umulig.- Vi kan heller ikke støtte en en regjering der Frp er med, og det er en grunnleggende holdning, sier han.

Vanskelig å få borgerlig flertall

Det er vanskelig å se for seg et borgerlig flertall uten Venstre, som i dag har ti stortingsrepresentanter.Dersom Frp og Høyre ikke får støtte fra KrF og Venstre, må de to partiene få rent flertall for å danne regjering.Frp og Høyre har i dag til sammen 61 representanter i Stortinget. Det er like mange som Ap har alene. For å få flertall mangler de med andre ord 24 representanter.

Vil finne løsninger med Ap

KrFs leder Dagfinn Høybråten har tidligere blankt avvist å samarbeide med Frp i en regjering.- En mindretalls Ap-regjering vil være i stand til å manøvrere og få støtte. Politisk vil en slik mindretallsregjering, som ligner Stoltenberg 1-regjeringen, ligge tettere opp mot Venstre enn en regjering der Frp er med. Hvis alternativet er en Høyre/Frp regjering vil vi finne sentrumsløsninger sammen med Ap, sier Sponheim til Dagsavisen.

Høyre skuffet

Høyres nestleder Jan Tore Sanner er skuffet over Sponheims utspill.- Dette er lite fruktbart og skaper usikkerhet om hva Venstre vil, sier Høyres nestleder Jan Tore Sanner til NTB.Jan Tore Sanner mener Venstre er altfor tidlig ute med "dekreter" om hvem partiet skal samarbeide med.– Vi mener partiene på ikke-sosialistisk side må bruke tiden fram mot 2009 til å se hva de kan samarbeide om, ikke med hvem de kan samarbeide, sier Sanner.

Tror på regjeringsalternativ

Frp-formann Siv Jensen gikk kraftig ut mot Sponheims utspill mandag, og sa at det å stemme på Venstre er det samme som å stemme på det fullendte kaos.Sanner synes heller ikke noe om dette utspillet, ifølge NTB.Han tror likevel at det er mulig for partiene fra Venstre, KrF til Høyre og Frp å nærme seg hverandre.– Høyre vil videreføre samarbeidsstrategien. Vårt mål er at velgerne i 2009 skal vite at det er et ikke-sosialistisk, borgerlig regjeringsalternativ, sier Sanner.