Frp kraftig frem - Høyre faller

Fremskrittspartiet slår til med sjokkmåling etter debatten om hijab og snikislamisering.

Siv Jensens islamutspill har gitt partiet uttelling.
  • Mona W. Claussen

Målingen som er foretatt av Norstat, er tatt opp i kjølvannet av hijabsaken og Siv Jensens tale om snikislamisring.

På Vårt Lands partibarometer for februar går Frp frem med hele 6,3 prosentpoeng og får en oppslutning på 29,4 prosent. Dermed er partiet tilbake på gamle høyder med en oppslutning rett under trettitallet.

— Hyggelig, men vi er ikke i mål

Siv Jensen er glad for tallene.

— Det er hyggelig at vi går frem. Det viser at velgerne setter pris på det vi gjør. Men det vil komme en hel haug målinger frem mot valget. Og det er valget vi skal vinne, ikke målingene, sier Jensen til Aftenposten.no grytidlig fredag morgen.

- Kommer denne målingen til å få konsekvenser for partiets strategi frem mot valget?

— Nei, vi har sagt og gjort det samme i flere måneder og vist at vi er et alternativ til en regjering som roter mer og mer. Det vil vi fortsette med, sier Jensen.

Valgforsker: Kortvarig hijabeffekt

Valgforsker Frank Aarebrot gir Siv Jensen rett i at dette er kun én måling av mange. Han mener fremgangen er en kortvarig "hijabeffekt" som vil forta seg i tiden frem mot valget.

— Hvis det var slik at den økonomiske krisen forsvant i morgen, kunne Frps styrkede stilling holde seg frem til valget. Men finanskrisen forsvinner neppe, så det er her fokuset vil ligge i månedene som kommer.

- Frp vil ikke klare å holde liv i innvandringsdebatten?

— Nei, ikke uten hjelp av konkrete hendelser som har med innvandring å gjøre. Uten slike hendelser dør debatten, og finanskrisen blir igjen det sentrale tema, sier Aarebrot.

Høyre faller

Med tilbakegang for både Ap og Sp ryker flertallet som den rødgrønne regjeringen hadde på samme måling i januar.

Siv Jensen & Co tar velgere fra alle partier unntatt Venstre.

Verst går det ut over Høyre, som har mistet over 30.000 velgere til Frp fra januarmålingen. Partiet går tilbake med 1,8 prosentpoeng og får en oppslutning på 12,6 prosent.

— Per-Kristian Foss får negativt betalt for sitt skarpe svar på Siv Jensens islamutspill. Også dette viser at denne målingen handler om hijabsaken og ikke om valget. Høyres tilbakegang er like kortvarig som Frps fremgang, tror valgforsker Frank Aarebrot.

Oppslutningen for de øvrige partiene på målingen (med endringen fra januar i parentes): SV 7,1 (+0,4), Ap 33,0 (-2,2), Sp 6,5 (-1,9), KrF 5,2 (-0,7), V 5,9 (+1,2), Rødt 1,5 (-0,4), Andre 1,0 (-0,6).