Politikk

Ulf Leirstein er den eneste norske topp-politikeren som åpent støtter Donald Trump

Vi spurte alle statsrådene og stortingsrepresentantene om hvem de håper blir USAs neste president. Frps parlamentariske nestleder Ulf Leirstein var ganske alene om sin kandidat.

Ulf Leirstein sier han har blitt kalt «den største klovnen som finnes» på bakgrunn av at han er Trump-tilhenger. Men det får ham ikke til å gå over til Clinton.
  • Arild Færaas

– Han var ikke mitt førstevalg blant republikanerne. Men jeg støtter Trump, sier Ulf Leirstein (43), som egentlig håpet at Jeb Bush skulle gå av med seieren.

Aftenposten har kontaktet alle representantene på Stortinget, samt alle statsrådene i Høyre/Frp-regjeringen. Vi har spurt om de vil ha Hillary Clinton eller Donald Trump som USAs neste president.

Vi har fått svar fra over 70 av 169 stortingspolitikere, og noen regjeringsmedlemmer. Mens de aller fleste fra SV til Høyre håper på Hillary Clinton, tar flertallet i Frp som har svart oss ikke stilling mellom Clinton og Trump.

Ulf Leirstein er den eneste som svarer Trump og blir slått i eget parti både av Clinton og av liberalisten Gary Johnson.

– Belastende å støtte Trump

VG hadde tidligere i august et oppslag hvor de intervjuet flere norske Trump-fans. Carl I. Hagen var den mest profilerte som sto frem der.

– Det er ganske belastende å støtte Trump i Norge, sier Ulf Leirstein i et intervju med Aftenposten.

  • Meningsmålinger: Stemmer på Clinton fordi de misliker Trump - og omvendt

Etter at det først kom frem i Dagbladet at Leirstein støtter Trump, forteller Leirstein at han har blitt hetset på nettet.

– Jeg mener Trump ikke er så gal som andre skal ha det til. Jeg støtter ham ikke for de veldig skarpe uttalelsene, men politikken som ligger i bunn, sier han.

Lenger nede kan du se hva andre enn Leirstein mener om USA-valgkampen. Flere karakteriserer Trump med ufine ord.

Sammenligner Trump med Hagen

Østfoldingen sier den viktigste grunnen til at han støtter Trump er verdensøkonomen.

– Vi trenger et USA som går bra. Og republikanernes svar med skattekutt er mye bedre enn demokratene som vil ha subsidier.

– Hva mener du om Trumps skepsis til frihandel?

– Jeg går ut fra at han mener at avtalene han kritiserer ikke tjener USA. Jeg ønsker frihandel på verdensbasis, men det han angriper er bilaterale avtaler han mener er for dårlige. Akkurat som jeg mener EØS-avtalen er for dårlig for Norge.

– Hva mener du om retorikken som han bruker?

– Jeg tenker 20–30 år tilbake, da jeg så sterkt opp til Carl I. Hagen. Han ble dømt nord og ned av alle de politisk korrekte. Trump ordlegger seg veldig skarpt og er ikke en typisk politiker.

Donald Trump under en diskusjon om nasjonal sikkerhet tidligere i uken

Går ikke god for alt fra Trump

Men Leirstein går ikke god for alt som har kommet ut av den kontroversielle presidentkandidatens munn.

– Ikke minst det han slengte rundt seg om familien til soldaten som døde for USA. Da viste han en lite fintfølende side. Jeg er opptatt av at man skal ta ballen og ikke mannen.

Trumps krangel med den muslimske familien Khan kan du lese mer om her.

– Hva må Trump gjøre eller si for at du ikke skal støtte ham lenger?

– Det er umulig å svare på. Det kan jo også komme frem nye skandaler om Clinton. Jeg støtter republikanerne og Trump er en meget dyktig forretningsmann fra New York som har skapt tusenvis av arbeidsplasser. Clinton har aldri skapt en eneste en, sier Leirstein.

– God idé med mur mot Mexico

Det tiltaler også Leirstein at Trump ikke er «erke-konservativ» på områder som for eksempel abort.

– Noen andre i partiet kan være mer katolske enn paven.

Trumps forhold til islam, og især radikal islam, er noe Leirstein har sansen for.

– Kampen mot IS og radikal islam er vår tids største kamp. Trump er tøff og klar, og når vi ser hva verden står overfor, trenger vi flere politikere som er tøffe.

– Hva med Trumps forbud mot muslimer?

– At han skjærer alle muslimer over en kam på valgmøter er jeg ikke enig i. Men det han har sagt om at USA skal ha tester om hvilke holdninger man har, er bra.

Muren som Trump vil bygge mot Mexico og som er en av hans hovedkampsaker mener Leirstein absolutt er en god idé.

– USA må gjøre noe med den ulovlige innvandringen.

Hva med Nato-uttalelsene som har skremt flere i Norge?

Donald Trump har også sagt at han ikke automatisk vil forsvare NATO-allierte om noen skulle bli angrepet. Dette har ført til skarpe reaksjoner både fra norske politikere og ellers i NATO-land.

Leirstein peker på at man må skille mellom hva Trump sier på opphetede valgmøter, og når han legger frem sin konkrete politikk.

Tidligere i uken sa Trump at han ville samarbeide med NATO.

– Jeg er ikke bekymret for USAs støtte uansett om det blir Clinton eller Trump som blir president.

Mange, inkludert republikanske sikkerhetseksperter, mener at verden kan bli et farligere sted om han blir president. Og Trump er beryktet for sitt hissige lynne, noe man også kan se på Twitter-kontoen hans.

– Er du redd for hva som kan skje om han blir «Commander in Chief»?

– Han kommer til å ha mange rundt seg, pluss Kongressen og høyesterett. Det er ikke slik at han vil trykke på atomknappen fordi han er gal. Det er noe andre prøver å klistre på ham fordi han ikke mener det som er politisk korrekt.

Aftenposten skrev et par uker tilbake at dersom Trump blir president, blir han den eneste statslederen i verden som benekter menneskeskapte klimaendringer. Dette har ikke Leirstein noen problemer med.

– Jeg tror menneskene har lite å si for klimaendringene. Det styres av helt andre ting.

Hva mener de andre på Stortinget?

Da Aftenposten i vinter, før nominasjonsvalgene hadde begynt, spurte alle på Stortinget om deres foretrukne presidentkandidat, hadde også Clinton et stort flertall. Ingen hadde Trump som sitt førstevalg. Men republikanerne hadde et stort flertall hos Frp, og det var også noen i Høyre som støttet Trumps partikamerater.

Etter at Trump ble valgt, har flere gått over til Clinton, blant annet Høyres Michael Tetzschner og Sveinung Steinsland, samt Frps Erlend Wiborg og Sivert Bjørnstad.

Bortsett fra Leirstein, svarer alle Clinton, eller at de ikke vil velge mellom de to kandidatene.

Vi har også spurt om liberalisten Gary Johnson eller den grønne kandidaten Jill Stein hadde hatt mulighet til å bli president, ville de da støttet en av dem.

Rasmus Hansson fra MDG støtter Stein, mens i Frp er det flere som heller skulle hatt Johnson som president enn Trump eller Clinton. Det gjelder Roy Steffensen, Jørund Rytman og Erlend Wiborg.

Sylvi Listhaug er ikke fan av Clinton, men velger heller henne enn Trump.

Flere i regjering tar også stilling for Clinton

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) sier til Aftenposten at hun er skeptisk til begge kandidatene.

Spesielt er uttalelsen fra Trump om NATO-samarbeidet «svært problematisk og kan bidra til en mer utrygg verden».

Samtidig mener hun at Trumps ønske om mer proteksjonisme og mindre internasjonale handel er i strid med det Listhaug oppfatter hva republikanerne har stått for.

– Derfor håper jeg at Hillary Clinton blir president.

Til VG har hun også sagt at hun ville holdt seg for nesten og stemt Clinton.

Næringsminister Monica Mæland (H) er mer positiv i sin Clinton-støtte:

– Hun har solid erfaring, bein i nesa og står for en politikk jeg tror er riktig for USA nå.

Også klima- og miljøminister Helgesen har gått ut offentlig med støtte til Clinton.

Utenriksminister Børge Brende (H) har ikke direkte kommet med støtte til Clinton, men har vært kritisk mot Trump, blant annet i Aftenposten og VG.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier til Aftenposten at han stiller seg bak Brendes uttalelser.

Drømmer om tredjekandidat

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) vil ikke ha hverken Clinton eller Trump og sier han fortsatt drømme om en tredjekandidat fra sidelinjen. Gjerne John Kasich som tapte for Trump i primærvalgkampen.

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) sier det ikke direkte. Men mellom linjene er det lett å se at han håper på Clinton.

«Uansett om det er snakk om økt global verdiskaping gjennom frihandel, det globale arbeidet mot klimaendringene eller sikkerhetsalliansene, eksempelvis NATO, er engasjement fra USAs president av stor betydning. Jeg håper for Norges del at USA får en president som vil jobbe for å videreføre og styrke USAs arbeid på disse områdene.»

De andre i regjeringen har ikke svart Aftenposten, eller har sagt at de ikke vil svare.

Geir Pollestad fra Senterpartiet er en av flere som nesten virker på grensen til fornærmet å bli spurt om de foretrekker Trump eller Clinton.
  • Flere saker vi anbefaler:

Undersøkelsen vi gjorde i vinter før det ble klart at Trump ble kandidat: 81 prosent på Stortinget støttet demokratene

I motsetning til Assad, Kim Jong-un og Mugabe tror ikke Trump på menneskeskapte klimaendringer.

Fem ting Trump sa om utenrikspolitikk - og hva Clinton mener om de samme temaene

Les mer om

  1. USA-valg 2016
  2. Fremskrittspartiet (Frp)
  3. Stortinget
  4. Donald Trump
  5. Hillary Clinton
  6. Nato