Ingen budsjettavtale med KrF og Venstre fredag kveld

Budsjettkameratene Venstre og KrF har nå tilsynelatende ulikt syn på forhandlingene med Regjeringen. I Venstre heter det at de «har kollapset». I KrF har man «ikke bestemt seg ennå».

Erna Solberg på vei ut av møtet på Statsministerens kontor fredag morgen. Der ble Regjeringens siste skisse til avtale om statsbudsjettet lagt frem for Venstre og KrF.

Møtene mellom partiene fredag førte ikke frem til en løsning. Det var VG som først meldte dette, med henvisning til anonyme kilder.

Det samme er siden også blitt meldt av NRK og Adresseavisen.

Kilder i Venstre sier til Adresseavisen at «forhandlingene har kollapset». Kilder i Kristelig Folkeparti, derimot, sier til avisen at de «ikke har konkludert ennå».

Regjeringen vil legge frem sitt tilbud til de to støttepartiene på en pressekonferanse enten lørdag eller søndag.

Knut Arild Hareide og KrF hadde fredag kveld ikke konkludert om budsjettforhandlingene.

Avviste pakke med nye seks milliarder kroner

Høyre og Fremskrittspartiet presenterte en ny budsjettpakke for Venstre og KrF som hadde en prislapp på 6,3 milliarder kroner.

Men til tross for at regjeringspartiene hadde blinket ut gode formål for begge sine to støttepartier, så ble forslaget oppfattet som problematisk. For heller ikke den siste pakken skal ha innfridd kravene om et «grønt skifte» i tilstrekkelig grad. Særlig Venstre skal ha vært misfornøyd med at budsjettforslaget ikke ville resultere i nok kutt i klimagassutslippene.

Både Venstre og KrF har akseptert at Frps «bilpakke» blir stående, men har vært tydelige på at Regjeringen må innfri på budsjettløftet om kutt i utslipp.

Trine Skei Grande hadde lite å si til pressen da hun var innom Stortinget etter at forhandlingene ble avsluttet fredag.

– Fortsatt noe dialog

Venstre og KrF har gjennom hele budsjettprosessen opptrådt i tospann. Men fredag var det to vidt forskjellige budskap som ble formidlet av kilder i de to partiene.

Etter det Aftenposten kjenner til, er det ikke konkludert i KrF med at det ikke vil bli en budsjettavtale mellom regjeringen og de to samarbeidspartiene, men det beskrives som svært krevende.

Kilder i Venstre har imidlertid et annet inntrykk. Der heter det at «forhandlingene har kollapset».

– Vi har ikke innkalt til noen pressekonferanse

Talsmenn for Høyre ville fredag kveld ikke gi noen kommentarer om hvordan det går med budsjettforhandlingene og nektet å kommentere meldingen om at det ikke blir noen budsjettavtale og at regjeringspartiene vil kalle inn til en pressekonferanse lørdag for å legge frem offentlig hva slags tilbud det var Venstre og KrF fikk.

– Det eneste jeg kan si er at vi ikke har innkalt til noen pressekonferanse, sier statssekretær Sigbjørn Aanes ved Statsministerens kontor.

En løsning må finnes innen mandag

Tirsdag ble det klart at Venstre brøt forhandlingene med Regjeringen om statsbudsjettet for 2017. Onsdag fulgte også KrF, Regjeringens andre støtteparti, etter.

Erna Solberg har sagt hun har tiden frem til mandag på å finne en løsning. Da skal budsjettet vedtas.