Politikk

Solberg og Jensen hevder de ikke har lagt statsrådkabalen

Frp og Høyre ville heller presentere en ny strategi for funksjonshemmede.

  • Marie Melgård
  • Karen Tjernshaugen
    Nyhetssjef

Klokken 15 onsdag møtte Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen pressen etter andre dag av forhandlinger mellom de to partiene på Sundvolden hotell.

— Vi forhandler om de store og om de mindre sakene. Hovedregelen ligger til grunn: Ingen ting er klart før alt er klart, innledet Solberg.

Støtte til funksjonshemmede

Hun trakk frem et stort tema hvor de to partiene har kommet til enighet:

— Vi har som visjon å ha et samfunn hvor alle kan delta. Vi skal klare oss selv mest mulig, sier Solberg og peker på at de har diskutert situasjon for funksjonshemmede i Norge.

- Vi vil at de skal ha et godt fellesskap og skal delta i samfunnslivet. Vi vil lage en politikk hvor de kan delta, sa Solberg og ga ordet videre.

Frp-leder Siv Jensen forklarte for pressen at de har vært i tett dialog med funksjonshemmedes organisasjoner.

— Derfor er vi glad for at vi har kommet frem til to tilltak: Vi skal rettighetsfeste BPA (brukerstyrt personlig assistent) og opprettholde særfradraget for store sykdomsutgifter på 2013-nivå, sier Jensen.

— Alle nordmenn skal delta i samfunnslivet og i arbeidslivet, la Solberg til.

- Ikke fordelt statsrådsposter

- Har du et klart bilde om hvem som skal sitte i din regjering?, spør Aftenposten.

— Vi er enig om at det er det siste vi skal gjøre. Først skal vi får politikken på plass, så skal vi diskutere fordeling av departementer. Deretter kan vi begynne å diskutere personer. Vi har mange flinke folk, sier Solberg.

- Det har også vi. Frp har et luksusproblem når det gjelder problemene. Noen vil bli skuffet, men politikken må på plass før vi begynner å diskutere posisjoner, sier Siv Jensen.

Kilder sier til VG i dag at Frp får et problem med å fylle alle statsrådspostene de vil få i en Høyre/Frp-regjering. Særlig pekes det på at Frp har få kvinnelige kandidater til å fylle alle postene.

En journalist peker på at Ine Marie Eriksen Søreide, som har ledet forsvars— og utenrikskomiteen på Stortinget for Høyre, og Svein Flåtten, som er næringspolitisk talsmann for Høyre, har vært til stede på Sunnvolden i dag.- De bidrar med kunnskap og detaljer. I Norge har vi politisk system hvor vi har statsråder som har tilegnet seg kunnskap på sine områder - vi har flinke politiske rådgivere, men vi har også gode stortingsrepresentanter, svarer Solberg.

- Jeg tror dere vil se mange flinke personer gå inn og ut av bygningene de neste dagene, sier Jensen.

Selve forhandlingsdelegasjonen med leder og to nestledere fra hvert av de to partiene er den samme som under sonderingsfasen forrige uke, men i tillegg har partiene med seg flere støttespillere som bidrar på ulike fagområder.

Rådgivere som ikke er tilstede på Sundvolden jobber også med utkast til tekst til selve regjeringserklæringen.

Ikke snakket om kabalen

Per Sandberg sier under lunsjpausen onsdag at fordeling av statsråder foreløpig ikke har vært tema på Sundvolden.

- VG skriver i dag at Frp-ere mener det vil bli vanskelig å finne nok gode statsråder. Har de rett i det?

— Jeg registrerer at VG skriver det. Det er ikke første gang de undervurderer Frp.

-Har Frp et kvinneproblem?

Les også

Sett sammen din drømmeregjering

— Nei, vi har ikke et kvinneproblem i det hele tatt. Vi har et fortrinn i våre kvinner.Sandberg ønsker ikke å kommentere hvilke departementer han selv kan være aktuell for eller om han ønsker å bli statsråd.

Håper på raske forhandlinger

Pressen lurte på om Solberg trodde hun ville være ferdig med forhandlingene denne uken. Solberg svarte at hun ikke visste om man var kommet så langt at man kunne presentere noe denne uken.

Frp-nestleder Per Sandberg sa under lunsjpausen onsdag at han håper forhandlingene skal være ferdige allerede i løpet av denne uken, og at man slipper å ta helgen i bruk.

— Det kan bli nødvendig, men vi har jo håp om å komme i mål i løpet av uken, sier han.

Etter det Aftenposten forstår sitter forhandlerne deler av tiden sammen alle sammen, og delvis i mindre grupper og jobber med fagområder. I går skal arbeid og sosialpolitikk ha vært på dagsordenen. I dag skal forhandlerne blant annet snakke om næringsliv.

Partilederne Erna Solberg og Siv Jensen møtte pressen onsdag ettermiddag. De hadde lite konkret å melde fra forhandlingene.

Les mer om

  1. Politikk